Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. december 11.

Megjelent a Kreatív Európa program jövő évi pályázati útmutatója: 2014-ben összesen 170 millió euró igényelhető

Megkezdhetik pályázati anyagaik összeállítását azok a kulturális és kreatív szervezetek, amelyek a „Kreatív Európa” elnevezésű, a kulturális és a kreatív ágazatok számára létrehozott, új uniós keretprogram forrásaira tartanak igényt 2014-ben. A finanszírozási lehetőségekről (pályázati felhívások) először is itt érdemes tájékozódni. A pályázatok elkészítéséhez bőséges információkkal szolgál a finanszírozás folyamatát részletesen ismertető „Kreatív Európa” pályázati útmutató. A program 2014. évre szóló pályázataival összesen csaknem 170 millió euró összegű pénzügyi támogatás hívható le. Magánszemélyek közvetlenül nem, csak szakmai szervezeteken, például kulturális szövetségeken, fesztiválokon, színházakon és filmforgalmazókon stb., illetve a területileg illetékes nemzeti Kreatív Európa irodán keresztül pályázhatnak.

A Kreatív Európa program által támogatott transznacionális projekteknek köszönhetően a következő hét évben hazáján kívüli közönséghez is eljuthat 250 000 művész és kulturális szakember. Az európai filmgyártás, illetve közvetlenül 2000 mozi és több száz film jelentős forrásokhoz jut majd. Az alkotók és a kiadók javára válik emellett a műfordítás pénzügyi támogatása, valamint az Európa Kulturális Fővárosa program és számos hasonló kezdeményezés további finanszírozása is” – nyilatkozta Andrula Vasziliu oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos.

A program a következő hétéves időszakban a jelenlegi támogatás mértékét 9%-kal meghaladó, 1,46 milliárd eurós költségvetésből1 gazdálkodik: ebből a keretből művészek, kulturális szervezetek és szakemberek tevékenységét támogatja az előadó-művészet, a képzőművészet, a könyvkiadás, a filmművészet, a televíziózás, a zene, az interdiszciplináris művészetek, az európai kulturális örökséghez kapcsolódó művészeti ágak, valamint a videojáték-gyártás területén, akik így Európa egészében új közönségekhez juthatnak el, és elsajátíthatják a digitális kor kívánalmainak megfelelő készségeket. Európa kulturális és nyelvi sokszínűségére szintén ösztönzőleg hat, hogy az európai kulturális alkotások más országokban is reflektorfénybe kerülhetnek.

A Kultúra és a MEDIA alprogramon túlmenően a „Kreatív Európa” program a transzverzális intézkedések és a szakpolitikai együttműködés támogatására ágazatokon átívelő elemeket, valamint egy új pénzügyi garanciaeszközt is magában foglal, mely révén a művészet területén és a kreatív ágazatokban tevékenykedő kis- és középvállalkozások összesen mintegy 750 millió euró összegű bankhitelhez juthatnak. A garanciaeszköz 2016-tól áll majd rendelkezésre.

Háttér

A várakozások szerint a „Kreatív Európa” program az alábbiak megvalósításához nyújt majd segítséget:

  • 250 000 művész és kulturális szakember kap támogatást ahhoz, hogy alkotása hazáján kívül is eljusson a közönséghez;

  • a filmforgalmazás finanszírozása révén Európa- és világszerte több mint 800 európai alkotást ismerhet meg a nézőközönség;

  • az európai filmszínház-üzemeltetői hálózat pénzügyi támogatásán keresztül legalább 2000 európai filmszínház kap ösztönzést ahhoz, hogy az általuk vetített filmek legalább fele európai legyen;

  • 4500 könyv és más irodalmi mű fordítása nyer támogatást, így a szerzők új piacokra törhetnek be, és több olvasót szólíthatnak meg saját anyanyelvükön;

  • művészeti és audiovizuális szervezetek és szakemberek ezrei tehetnek szert olyan új készségekre, melyeknek köszönhetően a nemzetközi művészeti életben is aktívan részt vehetnek.

Az Európa Kulturális Fővárosa program, az Európai Örökség cím, az Európai Örökség Napok elnevezésű rendezvénysorozat, valamint a kultúra és az audiovizuális tevékenységek terén kiosztott öt európai díj a „Kreatív Európa” program támogatása révén tovább él majd.

A Kultúra, a MEDIA és a MEDIA Mundus program helyébe lépő új program költségvetésének 56%-át a filmipar és az audiovizuális ágazat, 31%-át pedig a kultúra támogatására fogja fordítani.

A művészeti és a kreatív ágazat fontos szerepet játszik az Unió gazdaságában: az EU GDP-jének körülbelül 4,5%-át hozza létre, és több mint 8,5 millió embernek ad munkát (a teljes munkaerő-kínálat mintegy 3,8%-a).

További információk

Creative Europe video

Pályázati útmutató a Kreatív Európa programhoz

Európai Bizottság

Andrula Vasziliu honlapja

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

Az infláció becsült mértékét figyelembe véve 1,46 milliárd euró. Ez az összeg a 2011. évi „rögzített” árakon számítva 1,3 milliárd euró.


Side Bar