Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 10. prosinca 2013.

Povjerenica Damanaki pozdravlja konačno donošenje reformirane Zajedničke ribarstvene politike

Marija Damanaki, europska povjerenica za ribarstvo i pomorstvo, pozdravila je današnje konačno glasovanje Europskog parlamenta kojim se podupire nova, reformirana Zajednička ribarstvena politika (ZRP) EU-a čiju je reformu pokrenula u srpnju 2011. Izglasavanjem je ZRP službeno donesen, što znači da će se od 1. siječnja 2014. primjenjivati u svim vodama Europske unije.

Novim se ZRP-om podupiru obalne zajednice diljem Europe stvaranjem uvjeta za gospodarski isplativu i održivu ribarsku flotu EU-a. Njime se također osigurava održivo upravljanje resursima uz maksimalno povećavanje ulova za ribare. Kako bi se ostvario ovaj dvostruki cilj, rasipna praksa odbacivanja ulova postupno će se zaustaviti jasno utvrđenim obvezama i rokovima kojima će se ribarima omogućiti prilagodba. Promoviranje održive akvakulture sastavni je dio nove politike.

Povjerenica Damanaki je izjavila: „Današnji rezultat glasovanja Europskog parlamenta znači da sada imamo politiku koja će drastično promijeniti naše ribarstvo i omogućiti održivu budućnost našim ribarima i resursima. Vrlo sam zahvalna i Parlamentu i Vijeću na njihovoj predanosti, viziji i sveobuhvatnoj potpori Komisijinih prijedloga, što će nam omogućiti da se u kratkom roku vratimo održivom ribarstvu i okončamo rasipne prakse. Novi ZRP pokretač je onoga što je Europi danas najviše potrebno: ponovni rast i više poslova u našim obalnim zajednicama.

Reformiranim ZRP-om osigurat će se primjena jednakih načela i normi održivosti na ribare EU-a koji vrše svoju djelatnost u stranim vodama i nastavak težnji EU-a ka održivosti u okviru međunarodnih sporazuma. Promjena u upravljanju i regionalizirane inicijative omogućit će dionicima i državama članicama da sami odluče o mnogim pojedinostima svakidašnjeg upravljanja ribarske aktivnosti, što ukazuje na dalekosežnost ove reforme.

Današnje glasovanje kulminacija je dugog procesa koji je započeo opsežnim javnim savjetovanjem nakon kojeg je Komisija 2011. predstavila ambiciozni paket reformi. Ranije ove godine delegacije iz Komisije, Vijeća ministara i Parlamenta provele su konstruktivne pregovore koji su u svibnju rezultirali političkim sporazumom. U listopadu Vijeće ministara jednoglasno je podržalo sporazum prije nego što je Parlament na današnjoj plenarnoj sjednici dao konačni glas podrške.

Kontekst

Glavni je cilj reformirane Zajedničke ribarstvene politike okončati prekomjerno izlovljivanje i ribolov učiniti ekološki, gospodarski i društveno održivim. Reformom se nastoji stvoriti uvjete za bolju budućnost ribljih resursa i ribarstva te morskog okruženja o kojemu oni ovise. Politikom se uz bolju primjenu znanja i znanstvenih savjeta ribarstvo ponovno želi dovesti na održivu razinu. Njome se nastoji podržati održivi razvoj sektora ribarstva i akvakulture, stvoriti nove mogućnosti zapošljavanja u obalnim područjima i u konačnici, omogućiti građanima EU-a zdrave i održive proizvode ribarstva. Jačanjem gospodarskih rezultata sektora i povećanjem kohezije obalnih regija ova reforma doprinosi strategiji Europa 2020.

Prve mjere u ribarstvu Europska zajednica pokrenula je 1970. u cilju pružanja strukturne pomoći i stvaranja zajedničkog tržišta ribarskih proizvoda. Od tada je ribarstvo doživjelo nekoliko promjena, a posljednja se reforma politike provela 2002.

Više informacija

Web-mjesto reforme ZRP-a: http://ec.europa.eu/fisheries/reform/proposals/index_en.htm

MEMO/13/1125

Osobe za kontakt:

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar