Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2013

Η κ. Βασιλείου θα παρουσιάσει το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας

Ο θεσμός των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου τιμά τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου κάθε χρόνο. Στη φετινή τελετή απονομής των βραβείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο (7 Δεκεμβρίου) στο Βερολίνο, η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, θα παρουσιάσει το πιο περίοπτο βραβείο, το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας. Η θρυλική γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ (Οι ομπρέλες του Χερβούργου, Η ωραία της ημέρας, Potiche) θα λάβει ένα βραβείο για το σύνολο της καριέρας της και ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ (Μίλα της, Όλα για τη μητέρα μου, Το δέρμα που κατοικώ, Δεν κρατιέμαι) θα τιμηθεί με το βραβείο του ευρωπαϊκού επιτεύγματος στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Μιλώντας πριν από την τελετή, η επίτροπος κ. Βασιλείου δήλωσε: «Ο κατάλογος των ταινιών που είναι υποψήφιες για τα βραβεία δείχνει τον απίστευτο πλούτο ταλέντου και δημιουργικότητας της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον οπτικοακουστικό τομέα μέσω του νέου προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», που αρχίζει τον Ιανουάριο. Το επιμέρους πρόγραμμα MEDIA θα παρέχει χρηματοδότηση για τη διανομή και κυκλοφορία μη εθνικών ευρωπαϊκών ταινιών, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη του κινηματογράφου και τη σχετική κατάρτιση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της παγκοσμιοποίησης. Συμβάλλοντας έτσι στη χρηματοδότηση του τομέα, η ΕΕ επιτρέπει επίσης στους σκηνοθέτες να διαφυλάξουν και να προωθήσουν την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης.»

Τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύπτουν περισσότερες από 20 κατηγορίες, περιλαμβανομένης της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, του ευρωπαίου σκηνοθέτη, του βραβείου του κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς και του καλύτερου ευρωπαίου και ευρωπαίας ηθοποιού.

Περίπου 900 προσκεκλημένοι – νικητές, υποψήφιοι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου – θα παρευρεθούν στην τελετή, την οποία θα παρουσιάσει η γερμανίδα κωμική ηθοποιός Άνκε Ένγκελκε. Μεταξύ των ευρωπαίων ηθοποιών που θα είναι εκεί είναι η Κάρολιν Χέρφουρθ (Σφραγισμένα χείλη), η Καρίς φαν Χάουτεν (Μαύρη λίστα), η Νταϊάν Κρούγκερ (Τροία), ο Κριστόφ Λαμπέρ (Χαϊλάντερ, ο αθάνατος), η Νούμι Ραπάς (Το κορίτσι με το τατουάζ), η Κριστίν Σκοτ Τόμας (Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία, Απλά... σ' αγαπώ) και η Αντέλ Εξαρχόπουλος (Η ζωή της Αντέλ), καθώς και οι σκηνοθέτες Ανιέσκα Χόλαντ (Νικώντας το σκοτάδι), Φόλκερ Σλέντορφ (Το ταμπούρλο) και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βιμ Βέντερς (Παρίσι - Τέξας, Πίνα Μπάους), όπως επίσης και ο Ντίτερ Κόσλικ, διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το πρόγραμμα MEDIA έχει χρηματοδοτήσει όλες τις ταινίες που ανακηρύχθηκαν υποψήφιες στις κύριες κατηγορίες φέτος. Υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου από το 1997. Από το 1991, το MEDIA έχει επενδύσει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στη διανομή ταινιών, την ανάπτυξη, την κατάρτιση και την καινοτομία, με στόχο να αυξήσει την πολυμορφία και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Ιστορικό

Η «Δημιουργική Ευρώπη», το νέο πρόγραμμα της ΕΕ που υποστηρίζει τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014. Με προϋπολογισμό 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα επτά έτη, αυξημένο κατά 9% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, θα υποστηρίζει χρηματοδοτικά τη διανομή ταινιών, την ανάπτυξη και την κατάρτιση, καθώς και τη θέσπιση ενός νέου ταμείου εγγυήσεων δανείων με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» αξιοποιεί την εμπειρία και την επιτυχία των προγραμμάτων «Πολιτισμός» και «MEDIA», τα οποία υποστήριξαν τον πολιτιστικό και οπτικοακουστικό τομέα για περισσότερα από 20 χρόνια. Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα επιμέρους πρόγραμμα MEDIA, το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση για τον κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό τομέα, καθώς και ένα επιμέρους πρόγραμμα «Πολιτισμός», το οποίο υποστηρίζει τις τέχνες του θεάματος και τις εικαστικές τέχνες, την πολιτιστική κληρονομιά και άλλους τομείς. Ένα νέο διατομεακό σκέλος θα υποστηρίξει τη συνεργασία στη χάραξη πολιτικής, τα οριζόντια μέτρα και τον νέο μηχανισμό οικονομικών εγγυήσεων, ο οποίος θα λειτουργήσει από το 2016. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στο δελτίο τύπου IP/13/1114, καθώς και στα ενημερωτικά σημειώματα MEMO/13/1009 και MEMO/13/1091.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Δημιουργική Ευρώπη

Το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη στο Facebook

Πάρτε μέρος στη συζήτηση στο Twitter #CreativeEurope

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58), Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)


Side Bar