Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 9. decembra 2013

Letalstvo: EU razširja uporabo elektronskih naprav na letalih

Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je danes posodobila svoje smernice za uporabo prenosnih elektronskih naprav, vključno s pametnimi telefoni, tabličnimi računalniki in e-bralniki, na letalih. Potrjuje, da se te naprave lahko uporabljajo z vklopljenim načinom letenja (način brez prenosa) med celotnim poletom (vključno z vožnjo po tleh, med vzletom in pristankom) brez tveganja za varnost. Evropski komisar za promet in podpredsednik Evropske komisije Siim Kallas je agencijo EASA pozval, naj pospeši varnostni pregled uporabe elektronskih naprav z vklopljenim načinom prenosa na letalih, nove smernice pa naj bi bile objavljene v začetku leta 2014.

„Vsi radi ostanemo povezani, ko potujemo, vendar je varnost bistvenega pomena. Prosil sem za pregled na podlagi jasnega načela: če takšna uporaba ni varna, ne bi smela biti dovoljena, če pa je varna, se lahko uporablja v skladu s pravili. Danes smo naredili prvi korak glede varnega širjenja uporabe elektronike med letom na njeno uporabo med vožnjo po tleh, med vzletom in pristankom. Kot naslednji korak si želimo preučiti, kako se povezati z omrežjem na letalu. Za pregled, ki mora temeljiti na dokazih, bo potreben čas. Pričakujemo, da bomo izdali nove smernice EU za uporabo oddajnih naprav na letalih prevoznikov iz EU naslednje leto.“

Nove smernice

Danes objavljene posodobljene varnostne smernice se nanašajo na prenosne elektronske naprave z vklopljenim načinom brez prenosa, bolj znanim kot „način letenja“. Tako je prvič omogočena uporaba osebnih elektronskih naprav z vklopljenim načinom letenja v vseh fazah poleta, od izhoda do izhoda.

Pred tem so morale biti vse prenosne elektronske naprave med vožnjo po tleh, med vzletom in pristankom popolnoma izklopljene.

Nadaljnji ukrepi – Bluetooth, Wi-Fi, mobilni telefoni

Evropski komisar za promet Siim Kallas je Evropsko agencijo za varnost v letalstvu (EASA) pozval, naj pospeši varnostni pregled varne uporabe oddajnih naprav na letalih, s posodobljenimi smernicami, ki bodo objavljene v prihodnjih mesecih.

Na splošno letalski prevozniki trenutno ne omogočajo telefonske povezave ali povezave Wi-Fi od trenutka, ko se vrata letala zaprejo, do trenutka, ko se spet odprejo.

Povezovanje z omrežjem je trenutno mogoče samo v posebej opremljenih letalih, ki lahko potnike povežejo z omrežjem (to je lahko dovoljeno na potovalni višini). V navedenih primerih se potnik ne poveže s zemeljskim omrežjem, temveč z varnostno potrjenim sistemom na letalu. S takim sistemom je trenutno opremljenih le malo letal, vendar lahko pričakujemo, da se bo v prihodnjih letih razširil. Za tako opremljena letala je Komisija nedavno sprejela sklepi s področja telekomunikacij, da bi omogočila zagotavljanje omrežij 3G in 4G za boljše povezave za oddajne naprave.

Kaj to pomeni za moje naslednje potovanje z letalom?

Zdaj vsak letalski prevoznik poskrbi za posodobitev svojih operativnih predpisov. Pričakuje se, da bodo mnogi to storili v prihodnjih tednih. V vsakem primeru morajo potniki vedno upoštevati varnostna navodila posadke, zato lahko uporabljate elektronske naprave le, če vam posadka to dovoli. Posadka bo v vsakem primeru še vedno zahtevala vašo pozornost med varnostnimi napotki in vas lahko prosi, da med vzletom in pristankom težke predmete pospravite.

Kdaj lahko uporabljam svoj pametni telefon, tablični računalnik, e-bralnik ali glasbeni predvajalnik?

Način letenja vklopljen

Način letenja izklopljen

Na tleh (vožnja po tleh)

DA, vendar bodite pozorni na varnostne napotke in težke predmete pred vzletom pospravite.

NE.

Med vzletom

DA.

NE.

Med letom

DA.

DA, vendar samo v posebej opremljenih letalih in kadar to dovoli posadka.

Med pristankom

DA.

NE.

Več informacij:

MEMO/13/1100

SPEECH/13/1044

http://easa.europa.eu/home.php

http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/doc/2013-12-06-ped-technical-note.pdf

Spremljajte podpredsednika Kallasa na Twitterju.

Kontakta:

Helen Kearns (+32 22987638)

Dale Kidd (+32 22957461)


Side Bar