Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 5. decembra 2013

Letalstvo: Evropska komisija je posodobila seznam prepovedanih letalskih prevoznikov

Evropska komisija je objavila 22. posodobljen evropski seznam letalskih prevoznikov, za katere velja prepoved letenja ali druge omejitve delovanja znotraj EU, t.i. „evropski letalski varnostni seznam“. Na podlagi varnostnih informacij iz različnih virov ter zaslišanj nepalskih letalskih organov in številnih nepalskih letalskih prevoznikov se je Komisija odločila, da bo vse letalske družbe iz Nepala vključila na seznam EU prepovedanih letalskih prevoznikov.

Evropski komisar za promet in podpredsednik Evropske komisije Siim Kallas je povedal: „Zaradi trenutnih varnostnih razmer v Nepalu nimamo druge možnosti, kot da vse nepalske letalske prevoznike uvrstimo na seznam EU prepovedanih letalskih prevoznikov. Upamo, da bo ta prepoved letalskim organom pomagala izboljšati varnost v letalstvu. Evropsko agencijo za varnost v letalstvu sem že zaprosil za pripravo projekta za pomoč Nepalu na področju varnosti v letalstvu. S pozitivnega vidika z veseljem opažam nadaljnji varnostni napredek, zlasti na Filipinih, v Sudanu in Zambiji. Te in številne druge države, kjer se varnost postopoma izboljšuje, so zaenkrat še vedno na seznamu, vendar verjamem, da so v pripravi pozitivne odločitve, če ohranimo korak v pravo smer.“

Novi seznam nadomešča in posodablja prejšnjega iz julija 2013 in je na ogled na spletni strani Komisije.

Ta prepoved nepalskim letalskim prevoznikom onemogoča letenje v Unijo ali znotraj nje. Poleg tega bodo morali evropski operaterji in potovalne agencije obvestiti evropske potnike, ki bodo imeli pravico do povračila, če so pri nepalskem letalskem prevozniku rezervirali vozovnico kot del potovanja v Nepal in se odločijo, da je ne bodo uporabili.

Posvetovanje je potekalo tudi z organi za civilno letalstvo v Libiji. Odbor EU za varnost zračnega prometa je ugotovil, da se napredek nadaljuje, vendar se je strinjal z libijskimi organi za civilno letalstvo, da bi bilo še vedno treba ohraniti prostovoljne omejitve letenja v EU, ki se od libijske revolucije uporabljajo za vse letalske prevoznike, licencirane v Libiji. Izvajanje teh omejitev bosta pozorno spremljala Evropska komisija in odbor EU za varnost zračnega prometa.

Druge tehnične spremembe na seznamu EU prepovedanih letalskih družb zadevajo umik prevoznikov, ki ne delujejo več, uvrstitev novih, ki so se nedavno ustanovili v nekaterih državah na „črni listi“: Kirgizistan, Kazahstan, Indonezija in Mozambik.

Odločitev Komisije temelji na soglasnem mnenju Odbora EU za varnost v zračnem prometu, ki se je sestal med 19. in 21. novembrom 2013. Odbor EU za varnost v zračnem prometu sestavljajo strokovnjaki za varnost iz Komisije, vseh 28 držav članic Unije ter Norveške, Islandije, Švice in Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA). Odločitev Komisije je prejela tudi pozitivno mnenje Evropskega parlamenta in Sveta ministrov.

Ozadje

Na posodobljenem letalskem varnostnem seznamu je 295 prevoznikov, ki jim je v celoti prepovedano leteti v EU, to so vsi letalski prevozniki iz naslednjih 21 držav: Afganistana, Angole, Benina, Republike Kongo, Demokratične republike Kongo, Džibutija, Ekvatorialne Gvineje, Eritreje, Gabona (razen treh letalskih prevoznikov, ki lahko letijo pod določenimi pogoji in omejitvami), Indonezije (razen petih prevoznikov), Kazahstana (razen enega prevoznika, ki lahko leti pod določenimi pogoji in omejitvami), Kirgizistana, Liberije, Mozambika, Nepala, Filipinov (razen enega prevoznika), Sierre Leoneja, São Toméja in Principa, Sudana, Svazija in Zambije. Na seznamu sta še dva posamezna letalska prevoznika: Blue Wing Airlines iz Surinama in Meridian Airways iz Gane. Vseh skupaj jih je tako 297.

Na seznamu je tudi deset letalskih prevoznikov, za katere veljajo omejitve delovanja in lahko zato letijo v EU le pod strogimi pogoji: Air Astana iz Kazahstana, Afrijet, Gabon Airlines in SN2AG iz Gabona, Air Koryo iz Demokratične ljudske republike Koreje, Airlift International iz Gane, Air Service Comores s Komorskih otokov, Iran Air iz Irana, TAAG Angolan Airlines iz Angole in Air Madagascar z Madagaskarja.

Več informacij

Spremljajte podpredsednika Kallasa na Twitterju

Kontaktni osebi:

Helen Kearns (+32 22987638)

Dale Kidd (+32 22957461)


Side Bar