Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. december 5.

Légi közlekedés: a Bizottság frissíti a tiltott légitársaságok európai repülésbiztonsági listáját

Az Európai Bizottság újból – immár a 22. alkalommal – naprakésszé tette az Európai Unióban működési tilalom vagy működési korlátozások alá helyezett légitársaságok európai jegyzékét, az úgynevezett európai repülésbiztonsági listát. A különböző forrásokból összegyűjtött repülésbiztonsági információk, illetve a nepáli polgári repülési hatóságok és több nepáli légi fuvarozó részvételével szervezett meghallgatás alapján a Bizottság arra a döntésre jutott, hogy a nepáli légitársaságokat kivétel nélkül felveszi tilalmi listájára.

Siim Kallas, a Bizottság közlekedésért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A jelenlegi nepáli repülésbiztonsági helyzet alapján nem volt más választásunk, mint felvenni az ország légitársaságait az európai tilalmi listára. Őszintén reméljük, hogy döntésünk a repülés biztonságának javítására ösztönzi a helyi repülési hatóságokat. Már fel is kértem az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséget, hogy dolgozzon ki repülésbiztonsági segítségnyújtási projektet Nepál számára. Hogy a dolgok pozitív oldalát is nézzük, örömmel számolhatok be bizonyos előrelépésekről is, elsősorban a Fülöp-szigeteken, Szudánban és Zambiában. Ezek az országok – több más, fokozatos javulást mutató országgal együtt – egyelőre szerepelnek a listán, de bízom benne, hogy küszöbön áll a pozitív fordulat, ha minden továbbra is a megfelelő irányba halad."

A 2013 júliusában összeállított előző lista helyébe lépő új, frissített lista megtekinthető a Bizottság honlapján.

A nepáli légi fuvarozók a tilalom értelmében nem közlekedhetnek az Unió légterében, illetve nem használhatják azt. Az európai utazásszervezőknek és -közvetítőknek tájékoztatniuk kell az uniós döntésről a jegyük visszatérítésére jogosult európai utasokat, akik nepáli utazás keretében nepáli légitársaságnál foglaltak jegyet, és úgy döntenek, hogy azt nem használják fel.

A jegyzék frissítését előkészítő munka során konzultációkra került sor a líbiai polgári repülési hatóságokkal is. Az EU repülésbiztonsági bizottsága a helyzet folyamatos javulása ellenére abban állapodott meg a líbiai hatóságokkal, hogy továbbra is fenntartják az EU légterére vonatkozó, a líbiai forradalom óta az ország valamennyi légitársaságára érvényben lévő, önkéntes korlátozásokat. A Bizottság és az EU repülésbiztonsági bizottsága e korlátozások betartását a jövőben is szigorúan figyelemmel fogja kísérni.

Az EU repülésbiztonsági listájának további módosításai: a jegyzékből töröltek több, az előző listán szereplő és azóta megszűnt légitársaságot, illetve felkerült több újonnan alakult légitársaság a tilalom alá tartozó következő országokból: Kirgizisztán, Kazahsztán, Indonézia és Mozambik.

A Bizottság döntése az EU repülésbiztonsági bizottságának egyhangú véleményén alapul, amely 2013. november 19. és 21. között ülésezett. Az EU repülésbiztonsági bizottsága a Bizottság, a 28 uniós tagállam, valamint Norvégia, Izland, Svájc és az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) biztonsági szakértőiből tevődik össze. A Bizottság döntése kedvező véleményt kapott az Európai Parlamenttől és a Miniszterek Tanácsa részéről is.

Háttér

Az EU aktualizált repülésbiztonsági listáján a következő 21 országban engedélyezett légi fuvarozóknak csaknem mindegyike – összesen 295 légitársaság – szerepel, ezekkel szemben teljes működési tilalom van érvényben az Európai Unióban: Afganisztán, Angola, Benin, a Kongói Köztársaság, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Dzsibuti, Egyenlítői-Guinea, Eritrea, Gabon (három, korlátozások és feltételek mellett üzemelő légitársaság kivételével), Indonézia (öt légitársaság kivételével), Kazahsztán (egy, korlátozások és feltételek mellett üzemelő légitársaság kivételével), Kirgizisztán, Libéria, Mozambik, Nepál, a Fülöp-szigetek (egy légitársaság kivételével), Sierra Leone, São Tomé és Príncipe, Szudán, Szváziföld és Zambia. A lista két további légitársaságot is tartalmaz: a suriname-i Blue Wing Airlinest és a ghánai Meridian Airwayst, így a teljes tilalom alá tartozó légi fuvarozók száma összesen 297.

Emellett a lista feltüntet tíz olyan légi fuvarozót is, amelyre működési korlátozások vonatkoznak, és amelyek működése az Európai Unióban szigorú feltételekhez van kötve. Ezek a következők: A kazahsztáni Air Astana, a gaboni Afrijet, Gabon Airlines és SN2AG, a koreai népi demokratikus köztársaságbeli Air Koryo, a ghánai Airlift International, a Comore-szigeteki Air Service Comores, az iráni Iran Air, az angolai TAAG Angola Airlines és a madagaszkári Air Magagascar.

További információk

Kövesse Siim Kallas alelnököt a Twitteren

Kapcsolattartók:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar