Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 5. prosinca 2013.

Zračni promet: Komisija ažurirala europski sigurnosni popis zabranjenih zračnih prijevoznika

Europska komisija ažurirala je 22. put europski popis zračnih prijevoznika koji podliježu zabrani letenja ili operativnim ograničenjima unutar Europske unije, poznat pod nazivom „europski sigurnosni popis zračnih prijevoznika”. Na temelju sigurnosnih podataka iz raznih izvora i rasprava s nepalskim tijelima nadležnima za zračni promet te brojnim nepalskim zračnim prijevoznicima, Komisija je odlučila sve zračne prijevoznike iz Nepala uvrstiti na europski sigurnosni popis zračnih prijevoznika.

Siim Kallas, potpredsjednik Europske komisije zadužen za promet, izjavio je: „Zbog trenutačne situacije u Nepalu ne preostaje nam ništa drugo nego uvrstiti sve zračne prijevoznike iz te zemlje na europski sigurnosni popis zabranjenih zračnih prijevoznika. Uistinu se nadamo da će ta zabrana tijelima nadležnima za zračni promet pomoći da poboljšaju zrakoplovnu sigurnost. Već sam od Odbora za sigurnost zračnog prometa EU-a zatražio izradu projekta za pomoć Nepalu u području zrakoplovne sigurnosti. S druge strane, zadovoljstvo mi je da je u nekim zemljama postignut napredak u sigurnosti, posebice na Filipinima, u Sudanu i Zambiji. Te zemlje, kao i brojne druge u kojima se sigurnost postupno poboljšava, za sada će ostati na popisu, ali siguran sam da su pozitivne odluke na vidiku ako situacija i dalje bude napredovala.”

Novim popisom zamjenjuje se i ažurira prethodni koji je donesen u srpnju 2013., a dostupan je na web-mjestu Komisije.

Zabrana za nepalske zračne prijevoznike znači da ti prijevoznici ne smiju letjeti u Europsku uniju ili unutar nje. Isto tako, europski turoperatori i putničke agencije morat će obavijestiti europske putnike da imaju pravo na nadoknadu troškova ako su za putovanje u Nepal već kupili zrakoplovnu kartu nepalskog zračnog prijevoznika i ne žele je iskoristiti.

Savjetovanja su se održala i s libijskim tijelima nadležnima za civilno zrakoplovstvo. Odbor za sigurnost zračnog prometa EU-a uočio je da se ostvaruje napredak, ali je suglasan s libijskim tijelima nadležnima za civilno zrakoplovstvo da je potrebno zadržati dobrovoljna ograničenja, u okviru kojih se ne leti u EU, primjenjiva na sve licencirane zračne prijevoznike u Libiji od revolucije u toj zemlji. Provedbu tih ograničenja i dalje će pozorno pratiti Komisija i Odbor za sigurnost zračnog prometa EU-a.

Daljnja tehnička ažuriranja europskog sigurnosnog popisa zračnih prijevoznika provedena su zbog uklanjanja nekih zračnih prijevoznika koji su prestali postojati i dodavanja novih koji su nedavno osnovani u zemljama pod zabranom – u Kirgistanu, Kazahstanu, Indoneziji i Mozambiku.

Odluka Komisije temelji se na jednoglasnome mišljenju Odbora za sigurnost zračnog prometa EU-a, koji se sastao od 19. do 21. studenoga 2013. Odbor za sigurnost zračnog prometa EU-a sastoji se od stručnjaka za sigurnost iz Komisije, iz svake od 28 država članica, s Islanda, iz Norveške i Švicarske te iz Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost (EASA). Odluka Komisije dobila je i pozitivno mišljenje Europskog parlamenta i Vijeća ministara.

Pozadina

Ažurirani europski sigurnosni popis zrakoplovnih prijevoznika sadržava sve zračne prijevoznike certificirane u 21 državi, odnosno ukupno 295 zračnih prijevoznika kojima je zabranjeno letjeti europskim zračnim prostorom. Na popis su uvrštene sljedeće države: Afganistan, Angola, Benin, Demokratska Republika Kongo, Džibuti, Ekvatorska Gvineja, Eritreja, Filipini (uz iznimku jednog zračnog prijevoznika), Gabon (uz iznimku 3 zračna prijevoznika koji lete pod određenim ograničenjima i uvjetima), Indonezija (uz iznimku 5 zračnih prijevoznika), Kazahstan (uz iznimku jednog zračnog prijevoznika koji leti pod određenim ograničenjima i uvjetima), Kirgistan, Liberija, Mozambik, Nepal, Republika Kongo, Sijera Leone, Sudan, Svazi, Sveti Toma i Prinsipe te Zambija. Na popisu se nalaze i 2 pojedinačna zračna prijevoznika: Blue Wing Airlines iz Surinama i Meridian Airways iz Gane, što znači da ih je na popisu ukupno 297.

Popis osim toga uključuje 10 zračnih prijevoznika koji podliježu operativnim ograničenjima te im je stoga dopušteno letjeti u EU uz stroge uvjete: Air Astana iz Kazahstana, Afrijet, Gabon Airlines i SN2AG iz Gabona, Air Koryo iz Demokratske Narodne Republike Koreje, Airlift International iz Gane, Air Service Comores s Komora, Iran Air iz Irana, TAAG Angolan Airlines iz Angole i Air Madagascar s Madagaskara.

Dodatne informacije

Pratite potpredsjednika Kallasa na Twitteru.

Kontakti:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar