Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2013

Αερομεταφορές: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποιεί τον κατάλογο με τις απαγορευμένες αεροπορικές εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την 22η επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού καταλόγου των αερομεταφορέων που υπόκεινται σε απαγορεύσεις λειτουργίας και άλλους επιχειρησιακούς περιορισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κατάλογος αυτός είναι γνωστός ως «ευρωπαϊκός κατάλογος ασφάλειας πτήσεων». Βάσει πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια από διάφορες πηγές και συναντήσεων τόσο με τις αεροπορικές αρχές του Νεπάλ, όσο και με μια σειρά αερομεταφορέων της χώρας αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να συμπεριλάβει όλες τις αεροπορικές εταιρείες του Νεπάλ στον ευρωπαϊκό κατάλογο ασφάλειας πτήσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Μεταφορών Σίιμ Κάλας δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή κατάσταση στο Νεπάλ όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να συμπεριλάβουμε όλους τους αερομεταφορείς της χώρας αυτής στον ευρωπαϊκό κατάλογο ασφάλειας πτήσεων. Ελπίζουμε ότι η απαγόρευση αυτή θα αποτελέσει κίνητρο για τις αεροπορικές αρχές του Νεπάλ να βελτιώσουν την ασφάλεια της αεροπλοΐας. Έχω ήδη ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας να καταρτίσει ένα σχέδιο παροχής συνδρομής προς το Νεπάλ σε θέματα ασφάλειας των αερομεταφορών. Από την άλλη, θα ήθελα να σημειώσω με ικανοποίηση την περαιτέρω πρόοδο που έχει σημειωθεί, ιδίως στις Φιλιππίνες, το Σουδάν και τη Ζάμπια. Οι χώρες αυτές, καθώς και ορισμένες άλλες χώρες όπου η ασφάλεια βελτιώνεται σταδιακά, παραμένουν προς το παρόν στον κατάλογο, αλλά είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές αποφάσεις εάν οι προσπάθειες των χωρών αυτών εξακολουθήσουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.»

Ο νέος κατάλογος αντικαθιστά και επικαιροποιεί τον προηγούμενο, που είχε καταρτιστεί τον Ιούλιο του 2013, και διατίθεται στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ως συνέπεια της απαγόρευσης, οι αερομεταφορείς του Νεπάλ δεν θα μπορούν να εκτελούν πτήσεις προς την Ένωση ή στο εσωτερικό της. Επίσης, οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα πρέπει να ενημερώνουν σχετικά τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα αποζημίωσης εάν διαθέτουν κράτηση σε αερομεταφορείς του Νεπάλ και αποφασίσουν να μην τη χρησιμοποιήσουν.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης διαβουλεύσεις με τις αρχές πολιτικής αεροπορίας της Λιβύης. Η επιτροπή ασφάλειας των αερομεταφορών της ΕΕ επεσήμανε ότι η πρόοδος συνεχίζεται, αλλά συμφώνησε με τις λιβυκές αρχές ότι παραμένει αναγκαία η διατήρηση των εθελοντικών περιορισμών των πτήσεων προς την ΕΕ, οι οποίοι άρχισαν να εφαρμόζονται μετά τη λιβυκή επανάσταση σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η επιτροπή για την ασφάλεια των αερομεταφορών της ΕΕ θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή των περιορισμών αυτών.

Άλλες τεχνικές προσαρμογές του ευρωπαϊκού καταλόγου ασφάλειας πτήσεων αφορούν τη διαγραφή ορισμένων αερομεταφορέων διότι έπαυσαν να λειτουργούν και την προσθήκη νέων που συστάθηκαν πρόσφατα σε διάφορες απαγορευμένες χώρες: την Κιργιζία, το Καζακστάν, την Ινδονησία και τη Μοζαμβίκη.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή βασίζεται στην ομόφωνη γνώμη της επιτροπής ασφάλειας των αερομεταφορών της ΕΕ, η οποία συνεδρίασε από τις 19 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου. Η επιτροπή αυτή απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας των αερομεταφορών οι οποίοι προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ελβετία και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας. Η απόφαση της Επιτροπής έλαβε τη θετική γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών.

Ιστορικό

Ο επικαιροποιημένος ευρωπαϊκός κατάλογος ασφάλειας πτήσεων περιλαμβάνει όλες τις γνωστές αεροπορικές εταιρείες 21 χωρών, 295 συνολικά, για τις οποίες ισχύει πλήρης απαγόρευση στην ΕΕ: Αφγανιστάν, Αγκόλα, Μπενίν, Δημοκρατία του Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τζιμπουτί, Ισημερινή Γουινέα, Ερυθραία, Γκαμπόν (με εξαίρεση τρεις αερομεταφορείς που εκτελούν πτήσεις υπό περιορισμούς και όρους), Ινδονησία (με εξαίρεση πέντε αερομεταφορείς), Καζακστάν (με εξαίρεση έναν αερομεταφορέα που εκτελεί πτήσεις υπό περιορισμούς και όρους), Κιργιζία, Λιβερία, Μοζαμβίκη, Νεπάλ, Φιλιππίνες (με εξαίρεση έναν αερομεταφορέα), Σιέρα Λεόνε, Σάο Τομέ και Πρίντσιπε, Σουδάν, Σουαζιλάνδη και Ζάμπια. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης 2 μεμονωμένους αερομεταφορείς: τον αερομεταφορέα Blue Wing Airlines από το Σουρινάμ και τον αερομεταφορέα Meridian Airways από τη Γκάνα, επί συνόλου 297 αερομεταφορέων.

Επιπλέον, ο κατάλογος περιλαμβάνει 10 αερομεταφορείς οι οποίοι υπόκεινται σε επιχειρησιακούς περιορισμούς και στους οποίους επιτρέπεται να εκτελούν πτήσεις προς την ΕΕ υπό αυστηρούς όρους: Air Astana από το Καζακστάν, Afrijet, Gabon Airlines, και SN 2AG από την Γκαμπόν, Air Koryo από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Airlift International από την Γκάνα, Air Service Comores από τις Κομόρες, Iran Air από το Ιράν, TAAG Angolan Airlines από την Αγκόλα και Air Madagascar από τη Μαδαγασκάρη.

Περισσότερες πληροφορίες

Ακολουθήστε τον αντιπρόεδρο Κάλας στο Twitter Twitter

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar