Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 5. december 2013

Luftfart: Kommissionen opdaterer EU's sortliste over luftfartsselskaber med flyveforbud

Europa-Kommissionen har for 22. gang opdateret den europæiske liste over luftfartsselskaber med driftsforbud eller driftsmæssige begrænsninger i EU, bedre kendt som "EU's sortliste" på luftfartssikkerhedsområdet. På grundlag af sikkerhedsoplysninger fra forskellige kilder og en høring af både Nepals luftfartsmyndigheder og en række nepalesiske flyselskaber besluttede Kommissionen at sætte alle luftfartsselskaber fra Nepal på EU's sortliste.

Siim Kallas, næstformand i Kommissionen med ansvar for transport, udtalte følgende: "Den nuværende sikkerhedssituation i Nepal giver os ikke andre muligheder end at sætte alle landets flyselskaber på EU's sortliste. Vi håber, at forbuddet vil hjælpe luftfartsmyndighederne med at forbedre flysikkerheden. Jeg har allerede bedt Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur om at udarbejde et hjælpeprojekt for luftfartssikkerhed for Nepal. På den positive side glæder det mig, at der sket yderligere fremskridt med sikkerheden, især i Filippinerne, Sudan og Zambia. Disse lande er i øjeblikket stadig på listen sammen med en række andre lande, hvor sikkerheden gradvis er ved at blive bedre, men jeg er overbevist om, at positive beslutninger er på vej, hvis udviklingen fortsat går i den rigtige retning."

Den nye liste erstatter og ajourfører den forrige liste, der blev vedtaget i juli 2013. Den kan ses på Kommissionens website.

Som følge af forbuddet kan nepalesiske luftfartsselskaber ikke flyve til eller inden for EU. Desuden skal europæiske selskaber og rejsearrangører underrette europæiske rejsende, som får ret til tilbagebetaling, hvis de har bestilt plads hos et nepalesisk flyselskab i forbindelse med en rejse til Nepal og beslutter ikke at benytte den.

Der er også afholdt høringer med de civile luftfartsmyndigheder i Libyen. EU's Udvalg for Luftfartssikkerhed noterede sig, at der fortsat gøres fremskridt, men var enigt med de libyske civile luftfartsmyndigheder om, at det stadig er nødvendigt at opretholde de frivillige begrænsninger om ikke at flyve til EU, som har været gældende siden den libyske revolution for alle flyselskaber med libysk licens. Håndhævelsen af disse begrænsninger vil fortsat blive nøje overvåget af Kommissionen og EU's Udvalg for Luftfartssikkerhed.

De øvrige opdateringer af listen skyldes, at visse luftfartsselskaber, som ikke længere eksisterer, er blevet fjernet, og at der er tilføjet nye selskaber, der for nyligt er oprettet i de lande, som er pålagt forbud: Kirgisistan, Kasakhstan, Indonesien og Mozambique.

Kommissionens afgørelse bygger på en enstemmig udtalelse fra Udvalget for Luftfartssikkerhed, der mødtes fra den 19. til den 21. november 2013. EU's Udvalg for Luftfartssikkerhed består af sikkerhedseksperter fra Kommissionen, hver af de 28 medlemsstater, Norge, Island, Schweiz og Det Europæiske Luftfartssikkerhedsagentur (EASA). Kommissionens beslutning blev også hilst velkommen af Europa-Parlamentet og Rådet.

Baggrund

Den opdaterede liste omfatter alle luftfartsselskaber, der er certificeret i 21 lande – i alt 295 luftfartsselskaber med totalt driftsforbud i EU’s luftrum: Afghanistan, Angola, Benin, Republikken Congo, Den Demokratiske Republik Congo, Djibouti, Ækvatorialguinea, Eritrea, Gabon (med undtagelse af tre luftfartsselskaber, der opererer med visse begrænsninger og på visse betingelser), Indonesien (med undtagelse af fem luftfartsselskaber), Kasakhstan (med undtagelse af ét luftfartsselskab, der opererer med visse begrænsninger og på visse betingelser), Kirgisistan, Liberia, Mozambique, Nepal, Filippinerne (med undtagelse af ét luftfartsselskab), Sierra Leone, São Tomé og Príncipe, Sudan, Swaziland og Zambia. Listen omfatter også to individuelle luftfartsselskaber: Blue Wing Airlines fra Surinam og Meridian Airways fra Ghana, i alt 297 luftfartsselskaber.

Desuden omfatter listen 10 luftfartsselskaber, der har tilladelse til at beflyve EU under strenge driftsmæssige begrænsninger og på nærmere bestemte betingelser: Air Astana fra Kasakhstan, Afrijet, Gabon Airlines og SN2AG fra Gabon, Air Koryo fra Den Demokratiske Folkerepublik Korea, Airlift International fra Ghana, Air Service Comores fra Comorerne, Iran Air fra Iran, TAAG Angolan Airlines fra Angola og Air Madagascar fra Madagaskar.

Yderligere oplysninger

Følg næstformand Siim Kallas på Twitter

Kontaktpersoner:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)


Side Bar