Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE LT

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013

Ισότητα των φύλων στον αθλητισμό – Η Επιτροπή καλεί σε δράση

Μπορεί να βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. αλλά οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να παραγκωνίζονται στον χώρο του αθλητισμού Αν και ο κλάδος υποστηρίζει θεωρητικά την ισότητα, η πραγματικότητα είναι συχνά διαφορετική: οι διοικητικοί φορείς συνεχίζουν να κυριαρχούνται από άντρες, οι γυναίκες προπονήτριες κερδίζουν συχνά λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους και τα κορίτσια έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του αθλητισμού απ' ό,τι τα αγόρια. Στις 3-4 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διοργανώσει στο Βίλνιους διάσκεψη σχετικά με την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό. Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει εκπροσώπους από ευρωπαϊκούς, διεθνείς και εθνικούς αθλητικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, εθνικές ολυμπιακές επιτροπές, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, η UEFA, ανώτεροι σύμβουλοι εθνικών κυβερνήσεων, και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, το οποίο εδρεύει στη λιθουανική πρωτεύουσα.

«Είναι σαφές ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια όσον αφορά τη συμμετοχή στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα. Αυτό συμβαίνει τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ας είμαστε σαφείς, δεν χρειαζόμαστε άλλες δηλώσεις, χρειαζόμαστε δράση. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα των γυναικών να αθλούνται σε ασφαλές περιβάλλον, καθώς και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών ώστε να ακουστεί η φωνή των γυναικών στους διοικητικούς φορείς του αθλητισμού», δήλωσε η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα αθλητισμού.

Βάσει του κεφαλαίου του νέου προγράμματος Erasmus+ που αφορά τον αθλητισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να παρέχει στήριξη σε διακρατικά σχέδια με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων.

«Χρειαζόμαστε μια συνεκτική δέσμη δράσεων, με συντονισμό σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες προκειμένου να εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στον αθλητισμό και ένα περιβάλλον προπόνησης χωρίς διακρίσεις ή περιστατικά παρενόχλησης. Είναι καιρός να σταματήσουν οι ρητορείες περί ισότητας: εάν θέλουμε να αλλάξουμε τις συμπεριφορές, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μεγαλύτερη κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού και περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες στα αθλητικά μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε η επίτροπος.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους θα αναδείξει τη δυνατότητα του αθλητισμού να προωθεί ευρύτερα την ισότητα των φύλων, την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η συχνή χρήση υπερβολικά σεξουαλικών εικόνων στον αθλητισμό και τα ΜΜΕ, καθώς και ορθές πρακτικές για την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης, ιδίως σε ένα αθλητικό περιβάλλον.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Sir Philip Craven, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, η κ. Ulla Koch, προπονήτρια της Γερμανικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, η κ. Esther Vergeer, επτά φορές χρυσή παραολυμπιονίκης στην αντισφαίριση με αμαξίδιο, και η κ. Daina Gudzinevičiūtė, πρόεδρος της Λιθουανικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρώην ολυμπιονίκης στη σκοποβολή.

Η διάσκεψη θα περιλαμβάνει δύο ομάδες συζήτησης και επτά εργαστήρια που θα εστιαστούν σε «στρατηγικές δράσεις». Η δεύτερη ομάδα θα εξετάσει επίσης «δεσμεύσεις και συγκεκριμένα μέτρα». Επικεφαλής στις ομάδες συζήτησης θα είναι η κ. Novella Calligaris, ιταλίδα ολυμπιονίκης και πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια στην κολύμβηση. Τα πορίσματα της εκδήλωσης θα διαβιβαστούν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, το αθλητικό κίνημα και τα κράτη μέλη προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω δράσεις και στήριξη. Επίσης, θα βοηθήσουν στον καθορισμό προτεραιοτήτων στο πλαίσιο του κεφαλαίου «Αθλητισμός» του Erasmus+ και του νέου προγράμματος εργασίας της ΕΕ για τον αθλητισμό.

Συνολικά, κατά την επόμενη επταετία το νέο πρόγραμμα Erasmus+ θα διαθέσει περίπου 265 εκατ. ευρώ σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό της βάσης. Εκτός από την προώθηση της ισότητας των φύλων, τα σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί η στήριξη είναι η χρηστή διακυβέρνηση, η κοινωνική ένταξη, η διττή σταδιοδρομία για τους αθλητές και η σωματική άσκηση για όλους. Το νέο πρόγραμμα θα παρέχει επίσης στήριξη σε διασυνοριακές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του ρατσισμού, των «στημένων» παιχνιδιών και του ντόπινγκ στον αθλητισμό.

Ιστορικό

Το Ευρωβαρόμετρο για τον αθλητισμό και τη σωματική δραστηριότητα (που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2010) δείχνει ότι οι γυναίκες συμμετέχουν λιγότερο από τους άνδρες στον αθλητισμό. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το ποσοστό των ανδρών που αθλούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είναι 43 %, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες 37 %. Τα στοιχεία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών (71 % για τους άνδρες έναντι 50 % για τις γυναίκες).

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Loughborough (ΗΒ), ο αριθμός των γυναικών που καταλαμβάνουν προπονητικές και ηγετικές θέσεις σε διοικητικούς φορείς του αθλητισμού στην Ευρώπη είναι ακόμη πολύ χαμηλός (10 % κατά μέσο όρο), με εξαιρέσεις σε κάποια κράτη μέλη όσον αφορά ηγετικές θέσεις και προπονητικά καθήκοντα χαμηλότερου επιπέδου σε τοπικούς συλλόγους. Επιπλέον, οι επαγγελματίες γυναίκες προπονήτριες κερδίζουν κατά μέσο όρο λιγότερα χρήματα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, κερδίζουν 1 000 ευρώ λιγότερα τον μήνα για τον ίδιο τύπο εργασίας.

Το πρόγραμμα «Πρόληψη της σεξουαλικής βίας στον αθλητισμό», το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, απέδειξε ότι, αν και ο αθλητισμός κάνει τα παιδιά να αισθάνονται πιο δυνατά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αποτελεί επίσης έναν ιδιαίτερα ευάλωτο τομέα σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική και φυλετική παρενόχληση και κακοποίηση, ως αποτέλεσμα των στενών σχέσεων και της εμπιστοσύνης που αναπτύσσονται μεταξύ των ατόμων κατά την άθληση.

Στην ευρωπαϊκή διάσκεψη «London Calling» για τις γυναίκες και τον αθλητισμό (16 Σεπτεμβρίου 2011), η επίτροπος κ. Βασιλείου κάλεσε τους ενδιαφερόμενους φορείς να συζητήσουν προτάσεις για μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στον αθλητισμό και ζήτησε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων να καταρτίσουν ένα σχέδιο δράσης για αυτό το ζήτημα. Οι προτάσεις της ομάδας θα συζητηθούν στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, στις 28 Ιουνίου 2012, η επίτροπος κ. Βασιλείου και η αντιπρόεδρος κ. Viviane Reding συνεχάρησαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή για το γεγονός ότι αυτοί ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες όπου υπήρξε γυναικεία συμμετοχή σε όλα τα αθλήματα. Παρότι αναγνώρισαν το γεγονός αυτό ως «ένα σημαντικό ορόσημο στον μακρόχρονο αγώνα για πραγματική ισορροπία μεταξύ γυναικών και ανδρών στον αθλητισμό», οι Επίτροποι υποστήριξαν την ανάγκη ύπαρξης ενός κοινού πλαισίου για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό με ρεαλιστικούς στόχους για τις κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, το οποίο θα αποσκοπεί στην εκπλήρωση αυτών των στόχων μέχρι το 2020.

Επόμενα βήματα

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από την επίτροπο κ. Βασιλείου ζήτησε να συμπεριληφθεί μια στρατηγική σχετικά με την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό στο νέο πρόγραμμα εργασίας της ΕΕ για τον αθλητισμό, το οποίο θα συζητηθεί στο πλαίσιο της νέας ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα εργασίας της ΕΕ για τον αθλητισμό τον Μάιο του 2014.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αθλητισμός

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)· Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)


Side Bar