Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE NL

Ευρωπαϊκη Επιτροπη

Δελτιο Τυπου

Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2013

Ο Plácido Domingo και η επίτροπος Βασιλείου σε διάλογο με τους πολίτες για τον πολιτισμό και το μέλλον της Ευρώπης

Ύστερα από πολλές εκδηλώσεις που έγιναν, ήδη, φέτος, στις 5 Δεκεμβρίου η δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης επιστρέφει στο Βέλγιο. Ο Plácido Domingo, ο παγκοσμίου φήμης τενόρος και πρόεδρος της Europa Nostra, της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ΜΚΟ για την πολιτιστική κληρονομιά, θα συμμετάσχει από κοινού με την Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, και την Isabelle Durant, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε διάλογο με τους πολίτες, με τη συμμετοχή πάνω από 700 ατόμων, στο BOZAR στις Βρυξέλλες. Η δημόσια συζήτηση θα επικεντρωθεί σε τρόπους εξόδου από την κρίση και στο μέλλον της Ευρώπης, με έμφαση στον ρόλο του πολιτισμού ως καταλύτη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Ο διάλογος με τους πολίτες αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για ν’ ακούσουν οι ευρωπαίοι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής τις απόψεις του κοινού από πρώτο χέρι. Αναμένω τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων στην εκδήλωσή μας στο BOZAR: από μαθητές έως σπουδαστές, από μητέρες και πατέρες έως εργαζομένους στον πολιτιστικό και το δημιουργικό τομέα, εργαζομένους σε γραφεία και καταστήματα, επιχειρηματίες, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και ηλικιωμένους. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Είναι η ευκαιρία να ακουστεί η φωνή σας» δήλωσε η επίτροπος Βασιλείου πριν από την εκδήλωση.

Ο Plácido Domingo πρόσθεσε ότι: «Η Europa Nostra και εγώ προσωπικά χαιρόμαστε που θα συμβάλουμε στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μας. Μας καθορίζουν ο πολιτισμός και η κληρονομιά μας. Ο πολιτισμός - σε όλες τις εκφάνσεις του - αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για το μέλλον. Η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει λοιπόν περισσότερα για να αξιοποιήσει αυτό το πολύτιμο στοιχείο. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και οι πολίτες πρέπει να είναι περήφανοι για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές, η οποία λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για το σήμερα και το αύριο.

Ο διάλογος με τους πολίτες στις Βρυξέλλες διοργανώνεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και το γραφείο του βέλγου πρωθυπουργού, σε συνεργασία με το BOZAR και την Europa Nostra.

Άλλοι ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Paul Dujardin, διευθυντής του BOZAR, και ο Michelangelo Pistoletto, ο γνωστός ιταλός εικαστικός καλλιτέχνης, και οι δύο μέλη της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Μια νέα αφήγηση για την Ευρώπη», η οποία αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει καλλιτέχνες, διανοούμενους και επιστήμονες να συμμετέχουν στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Στο ακροατήριο θα παραβρίσκονται επίσης εκπρόσωποι της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής σκηνής του Βελγίου και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η δημόσια συζήτηση θα διεξαχθεί από τις 19:30 έως τις 20:45 στην αίθουσα Henry Le Boeuf του BOZAR (23 Rue Ravenstein, Βρυξέλλες). Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 18:30. Η τηλεπαρουσιάστρια Marlène de Wouters και ο δημοσιογράφος του ARTE Vladimir Vasak θα συντονίσουν τη συζήτηση.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, όμως η εγγραφή είναι υποχρεωτική, μέσω του παρόντος ιστότοπου. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τη συζήτηση ζωντανά και μέσω web stream. Οι πολίτες απόλη την Ευρώπη μπορούν να συμμετάσχουν μέσω του Twitter στην ετικέτα #EUDeb8.

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει δωρεάν συναυλία, με τίτλο «Ευρωπαϊκές εμπνεύσεις», από τις 21.00 έως τις 22.00, με τη συμμετοχή του βέλγου βαρύτονου Ivan Thirion, του γεωργιανού μπάσου Kakhader Shavidze, της ελληνίδας μεσοφώνου Αλεξάνδρας Γκράβας και της πορτογαλίδας τραγουδίστριας fado Katia Guerreiro. Η συναυλία θα τιμήσει την 50ή επέτειο της Europa Nostra και θα υπογραμμίσει το ρόλο του πολιτισμού για το ευρωπαϊκό όραμα.

Ιστορικό

Τι είναι οι διάλογοι με τους πολίτες;

Τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (IP/13/2), έτος αφιερωμένο στους πολίτες και στα δικαιώματά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οι επίτροποι συμμετείχαν σε δημόσιες συζητήσεις με τους πολίτες σε όλη την ΕΕ, σχετικά με τις απόψεις τους όσον αφορά την Ευρώπη και τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Από την καθιέρωση της ιθαγένειας της ΕΕ, πριν από είκοσι χρόνια, πολλά έχουν επιτευχθεί: τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Επιτροπή το προηγούμενο έτος δείχνουν ότι 71% των Βέλγων αισθάνονται «Ευρωπαίοι» (μέσος όρος στην ΕΕ 63%). Σε όλη την ΕΕ, οι πολίτες ασκούν τα δικαιώματά τους καθημερινά, όμως δεν γνωρίζουν όλοι αυτά τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, έξι στους δέκα Βέλγους (61%) δηλώνουν ότι θα ήθελαν να γνωρίζουν περισσότερα σχετικά με τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ.

Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή αφιέρωσε το 2013 στους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Οι διάλογοι με τους πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών.

Γιατί τώρα;

Επειδή η Ευρώπη είναι ένα σταυροδρόμι. Οι επόμενοι μήνες και τα χρόνια θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλο και περισσότερους να συζητούν για την ανάγκη μιας μεγαλύτερης πολιτικής ένωσης ή για τα Ηνωμένα Κράτη της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή όμως ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ένωσης: γι αυτό και η Επιτροπή καλεί όλους τους πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων;

Ένας από τους κύριους στόχους των διαλόγων είναι η προετοιμασία για τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014. Τα συμπεράσματα από τους διαλόγους με τους πολίτες θα βοηθήσουν την Επιτροπή στην κατάρτιση του σχεδιασμού για τη μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Στις 8 Μαΐου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δεύτερη έκθεση για την ιθαγένεια της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει 12 νέα συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση προβλημάτων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι πολίτες (IP/13/410 και MEMO/13/409). Η έκθεση για τους πολίτες αποτελεί την απάντηση της Επιτροπής στην ευρεία διαδικτυακή διαβούλευση που διεξάγεται από τον Μάιο του 2012 (IP/12/461) και στα ερωτήματα που τέθηκαν και τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των διαλόγων με τους πολίτες σχετικά με τα δικαιώματα και το μέλλον των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης

Ευρωπαϊκό έτος των πολιτών

Οι Ευρωπαίοι έχουν το λόγο: αποτελέσματα της διαβούλευσης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ

Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας

Ακολουθείστε την επίτροπο Βασιλείου στο Twitter: @VassiliouEU

Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Βέλγιο: Twitter, Facebook;

Συμμετοχή στη συζήτηση στο Twitter: #EUdeb8

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Οι Βέλγοι δηλώνουν ότι η ΕΕ είναι η πλέον κατάλληλη για να αναλάβει αποτελεσματική δράση κατά της κρίσης

Πηγή: τακτικό Ευρωβαρόμετρο 79 - Μάιος 2013

2. Επτά στους δέκα Βέλγους αισθάνεται πολίτες της ΕΕ, ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους

Πηγή: τακτικό Ευρωβαρόμετρο 79 - Μάιος 2013

3. Οι Βέλγοι θεωρούν την ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών ως το πλέον θετικό αποτέλεσμα της ΕΕ

Πηγή: τακτικό Ευρωβαρόμετρο 79 - Μάιος 2013


Side Bar