Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. december 3.

A Fogyatékos Emberek Európai Napja: a Bizottság által alapított Access City díj 2014. évi nyertese Göteborg!

A Fogyatékos Emberek Európai Napján (december 3.) az Európai Bizottság bejelentette, hogy a svédországi Göteborg nyerte a 2014. évi Access City díjat. A díj annak elismerése, hogy a város kiemelkedő munkát végzett a fogyatékossággal élő emberek és az idősek számára biztosítandó akadálymentesítés előmozdítása terén. A 2014. évi díjátadót az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum közösen szervezi. Az eseményre Brüsszelben, a Fogyatékos Emberek Európai Napja és a Turizmus Európai Napja alkalmából megrendezett „Hozzáférhető idegenforgalom Európában” elnevezést viselő esemény keretében kerül sor. A díj célja annak ösztönzése, hogy legalább 50 000 fő lakosú városok megosszák tapasztalataikat és tegyenek az akadálymentesség érdekében, ami mindannyiunk érdeke.

„»Egy város mindenkiért!« – hangzik Göteborg jelmondata. Döntésünk, melynek értelmében az idei Access City díjat Göteborgnak ítéltük, jól mutatja, hogy ez a mondat Göteborg esetében nem csupán üres frázis” – nyilatkozta Viviane Reding alelnök, uniós jogérvényesülési biztos. „Döntésünket a város által alkalmazott inkluzív, azaz ebben az esetben a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációjára irányuló megközelítési mód indokolta. A fogyatékkal élők mindennapjait továbbra is túl sok akadály nehezíti, de a Göteborghoz hasonló városok példát mutatnak abban, hogyan tehető az élet mindenki számára akadálymentesebbé. Gratulálunk, Göteborg!”

Más európai városok számára is követendő példát jelenthet a svéd városnak a közlekedéshez, a lakhatáshoz, a munkahelyekhez és a foglalkoztatáshoz való hozzáférés javítása melletti elkötelezettsége: az akadálymentesített lakásokhoz elsősorban fogyatékkal élő személyek juthatnak hozzá. Évente mintegy 300 munkahelyet szerelnek fel személyre szabott segédeszközökkel. A város emellett szisztematikusan dolgozik a közintézmények hozzáférhetőbbé tételén, többek között a vidámparkok, játszóterek és a göteborgi egyetem akadálymentesítését célzó konkrét intézkedéseken keresztül.

Az Access City díj második helyezettje Grenoble (Franciaország) lett, a harmadik helyen pedig Poznań (Lengyelország) végzett – mindkét város jelentős előrehaladást ért el a közlekedés, az oktatás, a lakhatás, a vásárlás, a kultúra, a sport, a turizmus és a foglalkoztatás akadálymentesítése terén.

Az Európai Bizottság különdíjban részesített olyan városokat, amelyek élen járnak az épített környezet, a közlekedés, az információs és kommunikációs technológia, valamint a létesítmények és szolgáltatások hozzáférhetővé tétele terén. Az idei évben különdíjban részesült:

Belfast, Egyesült Királyság – épített környezet és közterek

Drezda, Németország – információs és kommunikációs technológiák

Burgos, Spanyolország – szolgáltatások és létesítmények

Malaga, Spanyolország – közlekedés és kapcsolódó infrastruktúrák

Az Access City díj korábbi nyertese volt többek között Avila (Spanyolország – IP/10/1641); Salzburg (Ausztria – IP/11/1492) és Berlin (Németország – IP/12/1309).

Mivel Európa akadálymentesítése nem csupán a hatóságok feladata, az Európai Bizottság a Fogyatékos Emberek Európai Napján a fentieken túl a növekedéssel és az akadálymentesítéssel foglalkozó magas szintű találkozót szervez üzleti vezetők és felhasználói szervezetek részvételével. Az eszmecsere központi vitatémája a termékek és szolgáltatások elérhetőbbé tétele Európában.

Háttérinformációk

Access City díj:

Az Access City díjat 2010. óta ítélik oda azzal a céllal, hogy felhívják az európai polgárok figyelmét fogyatékos társaikra és ösztönözzék az 50 000 főt meghaladó lakossággal rendelkező európai városok akadálymentesítési törekvéseit. A díj alapgondolata, hogy a fogyatékkal élők számára is egyenlő hozzáférést kell biztosítani a városi élethez. A kezdeményezés lényege, hogy a városok inspirálják egymást az innovációra, valamint hogy megosszák egymás között bevált gyakorlati megoldásaikat.

A díjat annak a városnak ítélik oda, amely bizonyíthatóan és fenntartható módon javította a városi élettel kapcsolatos alapvető funkciókhoz való hozzáférést, valamint konkrét tervekkel rendelkezik a további fejlesztéseket illetően. Az Access City díj az alábbi területet érintő tevékenységekre tered ki:

épített környezet és közterületek;

közlekedés és a közlekedéshez kapcsolódó infrastruktúrák;

információs és kommunikációs technológiák, ideértve az új technológiákat is (IKT), valamint

közintézmények és közszolgáltatások.

A 2014. évi Access City díj kiválasztási eljárása

A tagállami szinten rendezett első fordulóban 23 tagállam 102 városa nyújtott be pályázatot és teljesítette a részvételi feltételeket. A fogyatékkal élők képviselőiből, valamint közigazgatási szakértőkből álló nemzeti zsűrik legfeljebb három várost juttathattak tovább az európai fordulóba, amelynek eredményeként az európai zsűri végül 33 város közül választotta ki az Access City díj 2014. évi nyertesét.

A hozzáférhetőségi szakértőket és az Európai Fogyatékosságügyi Fórum, valamint az Európai Idős Emberek Platformjának képviselőit tömörítő európai zsűri értékelte az említett 33 város pályázatát, majd kiválasztotta az első három helyezettet, továbbá döntött a négy különdíjról.

Az akadálymentesítésre vonatkozó uniós politika

Törekvésünk, hogy Európát hozzáférhetőbbé tegyük a fogyatékkal élők számára, kulcsfontosságú részét képezi az Unió 2010–2020 közötti időszakra tervezett fogyatékosságügyi stratégiájának, amely általános keretet biztosít a fogyatékosság és akadálymentesítés területét érintő uniós szintű intézkedésekhez, amelyek kiegészítik és támogatják a tagállami fellépéseket. Az uniós jogszabályok tartalmaznak a hozzáférésére vonatkozó különös rendelkezéseket, például a közlekedés és az elektronikus kommunikációs szolgáltatások területén.

Az Unió a jogalkotáson és a szakpolitikai stratégiákon túl számos eszközt, köztük a kutatást és a szabványosítást is igénybe veszi, hogy ezek segítségével biztosítsa a fogyatékossággal élők hozzáférését többek között az épített környezethez, az információs és kommunikációs technológiákhoz, továbbá a közlekedéshez, valamint hogy Unió-szerte ösztönözze az akadálymentesített termékek és szolgáltatások piacát

Az Unió további célja a fogyatékkal élők érdekeinek fokozottabb figyelembevétele a segítő technológiák piacának fejlesztése során, valamint a „mindenki számára történő tervezés” koncepciójának támogatása, amely szem előtt tartja a lakosság tágabb, így például az időseket vagy a csökkent mozgásképességű embereket is magában foglaló részének érdekeit.

További információk:

Bővebben az Access City díjról:

http://ec.europa.eu/justice/events/access-city-award-2014/index_hu.htm http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/award/index_en.htm

„Hozzáférhető idegenforgalom Európában” – a Fogyatékos Emberek Európai Napja és a Turizmus Európai Napja alkalmából: http://ec.europa.eu/justice/newsroom/discrimination/events/eventedpd2013_en.htm

Európai fogyatékosságügyi stratégia 2010-2020 http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/disability-strategy/index_en.htm and http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52010DC0636:HU:NOT

A fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/convention/index_en.htm

Viviane Reding alelnök, jogérvényesülésért felelős biztos honlapja: http://ec.europa.eu/reding

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

Kövesse az uniós jogérvényesítést a Twitteren: @EU_Justice

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Annex: High Level Dialogue on Growth and Accessibility

Brussels, 3 December 2013

List of Participating Organisations:

Age Platform

Amadeus IT Holdings

Bloomsbury

British Telecom

Business Europe

European Committee for Standardisation-European Committee for Electrotechnical Standardisation (CEN-CENELEC)

Eurolines

Électricité de France (EDF)

HOTREC

Microsoft Corporation

Microsoft Corporation

General Mobile Manufacturers Forum

Nokia

Telefonica SA

Thomas Cook

European Association of Craft, Small and Medium-Sized Enterprises (UEAPME)


Side Bar