Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013

Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρίες: η Επιτροπή απονέμει το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2014 στο Γκέτεμποργκ!

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρίες (3 Δεκεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Γκέτεμποργκ κέρδισε το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2014. Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει το εξαιρετικό έργο που έγινε στο Γκέτεμποργκ για τη βελτίωση της προσβασιμότητας υπέρ των ατόμων με αναπηρίες και των ηλικιωμένων. Ο διαγωνισμός για το 2014 διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες. Το βραβείο θα απονεμηθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Προσβάσιμος Τουρισμός στην Ευρώπη» που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρίες και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Τουρισμού. Σκοπός του βραβείου είναι να ενθαρρύνει τις πόλεις με τουλάχιστον 50.000 κατοίκους να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες προσβασιμότητας προς όφελος όλων.

«Μια πόλη για τον καθένα!» – αυτό είναι το σύνθημα του Γκέτεμποργκ. Για το Γκέτεμποργκ, όμως, που κέρδισε το φετινό Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, οι λέξεις αυτές είναι κάτι περισσότερο από σύνθημα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ. «Το Γκέτεμποργκ κέρδισε το φετινό βραβείο χάρη στην πολιτική του για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες. Τα άτομα αυτά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή, αλλά πόλεις όπως το Γκέτεμποργκ δείχνουν τον δρόμο για το πώς μπορεί να γίνει ευκολότερη η ζωή όλων. Συγχαρητήρια λοιπόν στο Γκέτεμποργκ.»

Η δέσμευση του Γκέτεμποργκ να βελτιώσει τις συνθήκες πρόσβασης στα μέσα μεταφοράς, στον χώρο κατοικίας και εργασίας, καθώς και στην απασχόληση είναι ένα καλό παράδειγμα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν στο μέλλον και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Κάθε φορά που μια προσβάσιμη κατοικία καθίσταται διαθέσιμη, δίνεται προτεραιότητα σε άτομα με αναπηρίες. Όσον αφορά την απασχόληση, 300 περίπου χώροι εργασίας εξοπλίζονται κάθε χρόνο με ατομικά βοηθήματα. Καταβάλλονται επίσης συστηματικές προσπάθειες για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας, με συγκεκριμένες δράσεις για βελτίωση της πρόσβασης σε πάρκα αναψυχής, παιδικές χαρές και το τοπικό πανεπιστήμιο.

Το δεύτερο βραβείο Προσβάσιμης Πόλης απονεμήθηκε στην Γκρενόμπλ (Γαλλία) και το τρίτο στο Πόζναν (Πολωνία), – καθώς και στις δύο πόλεις συντελέστηκε αξιοσημείωτη πρόοδος όσον αφορά την πρόσβαση στις μεταφορές, την εκπαίδευση, τη στέγαση, τις αγορές, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και την απασχόληση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει επίσης ειδικές μνείες σε πόλεις που είναι πρωτοπόροι όσον αφορά την προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον, στις μεταφορές, την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών και τις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κοινής ωφελείας. Φέτος, οι ειδικές μνείες απονέμονται στις εξής πόλεις:

Μπέλφαστ, Ηνωμένο Βασίλειο, για το «δομημένο περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους»

Δρέσδη, Γερμανία, για τις «τεχνολογίες των πληροφοριών και επικοινωνιών»

Μπούργκος, Ισπανία, για τις υπηρεσίες και εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας

Μάλαγα, Ισπανία, για τις μεταφορές και τις σχετικές υποδομές

Στους προηγούμενους νικητές του διαγωνισμού για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης συγκαταλέγονται οι πόλεις: Άβιλα στην Ισπανία (IP/10/1641), Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία (IP/11/1492) και Βερολίνο στη Γερμανία (IP/12/1309).

Δεδομένου, ότι η βελτίωση της προσβασιμότητας στην Ευρώπη δεν εξαρτάται μόνο από το έργο των δημόσιων αρχών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα άτομα με αναπηρίες, διοργανώνει επίσης Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Ανάπτυξη και την Προσβασιμότητα, στην οποία θα συμμετάσχουν διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και ενώσεις χρηστών. Στόχος της συνάντησης αυτής είναι να εξεταστούν τα μέσα ενίσχυσης της προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Ιστορικό

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης

Ο διαγωνισμός για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης ξεκίνησε το 2010 με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σε θέματα αναπηρίας και να προωθηθούν πρωτοβουλίες για βελτίωση της προσβασιμότητας σε ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 50.000 κατοίκους. Το βραβείο αποβλέπει στην εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες στη ζωή της πόλης. Στόχος του είναι η ενθάρρυνση των πόλεων να καινοτομούν και να ανταλλάσσουν ορθές πρακτικές, εμπνεόμενες η μία από την άλλη.

Το βραβείο απονέμεται στην πόλη που έχει αποδεδειγμένα και με βιώσιμο τρόπο, βελτιώσει την προσβασιμότητα όσον αφορά βασικές πτυχές της ζωής στην πόλη και έχει συγκεκριμένα σχέδια για περαιτέρω βελτιώσεις. Το βραβείο καλύπτει δράσεις στους εξής τομείς:

δομημένο περιβάλλον και δημόσιοι χώροι,

μεταφορές και σχετικές υποδομές,

πληροφόρηση και επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ) και

εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Διαδικασία επιλογής του νικητή του διαγωνισμού για το Βραβείο Προσιτής Πόλης 2014

Στον πρώτο γύρο επιλογής σε εθνικό επίπεδο, 102 πόλεις από 23 κράτη μέλη υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας και έγιναν δεκτές για συμμετοχή στον διαγωνισμό, καθώς πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια. Συστάθηκαν εθνικές κριτικές επιτροπές στα κράτη μέλη από άτομα με αναπηρίες και εμπειρογνώμονες από τη δημόσια διοίκηση, που είχαν δικαίωμα να προκρίνουν έως και τρεις πόλεις για τον ευρωπαϊκό γύρο επιλογής. Συνολικά προκρίθηκαν 33 πόλεις οι οποίες υποβλήθηκαν στην ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή για την απονομή του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης 2014.

Η ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς σε θέματα προσβασιμότητας και εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρίες και της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Τρίτη Ηλικία, αξιολόγησε τις 33 αυτές υποψηφιότητες και επέλεξε τη νικήτρια πόλη, καθώς και τις πόλεις που έλαβαν το δεύτερο και τρίτο βραβείο και τις τέσσερις ειδικές μνείες.

Πολιτική της ΕΕ για την προσβασιμότητα

Η βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας στην Ευρώπη για τα άτομα με αναπηρίες αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ευρύτερης στρατηγικής της ΕΕ για την αναπηρία 2010-2020 που παρέχει το γενικό πλαίσιο δράσης στον τομέα της αναπηρίας και προσβασιμότητας σε επίπεδο ΕΕ, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας τις δράσεις των κρατών μελών. Ειδικές διατάξεις για την προσβασιμότητα περιέχονται στη νομοθεσία της ΕΕ για τομείς, όπως οι μεταφορές και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η ΕΕ χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα πέραν της νομοθεσίας και της πολιτικής, όπως την έρευνα και την τυποποίηση, προκειμένου να βελτιστοποιήσει την προσβασιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος, των ΤΠΕ, των μεταφορών, καθώς και άλλων τομέων και να προωθήσει την πανευρωπαϊκή αγορά προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς τεχνολογιών υποβοήθησης προς όφελος των ατόμων με αναπηρίες και προωθεί την προσέγγιση «Σχεδιασμός για όλους» που ωφελεί ένα ευρύ τμήμα του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Περισσότερα

Περισσότερες πληροφορίες για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης:

http://ec.europa.eu/justice/events/access-city-award-2014/index_en.htm

http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/award/index_en.htm

Προσβάσιμος τουρισμός στην Ευρώπη, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρίες και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Τουρισμού: http://ec.europa.eu/justice/newsroom/discrimination/events/eventedpd2013_en.htm

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2010-2020 http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/disability-strategy/index_en.htm and http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52010DC0636:EN:NOT

Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία http://ec.europa.eu/justice/discrimination/disabilities/convention/index_en.htm

Ιστοσελίδα της Βίβιαν Ρέντινγκ, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου Δικαιοσύνης: http://ec.europa.eu/reding

Ακολουθήστε την αντιπρόεδρο στο Twitter: @VivianeRedingEU

Ακολουθήστε τη ΓΔ Δικαιοσύνης στο twitter: @EU_Justice

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Annex: High Level Dialogue on Growth and Accessibility

Brussels, 3 December 2013

List of Participating Organisations:

Age Platform

Amadeus IT Holdings

Bloomsbury

British Telecom

Business Europe

European Committee for Standardisation-European Committee for Electrotechnical Standardisation (CEN-CENELEC)

Eurolines

Électricité de France (EDF)

HOTREC

Microsoft Corporation

Microsoft Corporation

General Mobile Manufacturers Forum

Nokia

Telefonica SA

Thomas Cook

European Association of Craft, Small and Medium-Sized Enterprises (UEAPME)


Side Bar