Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. november 29.

Genetikai erőforrásaink hatékonyabb kiaknázása felé

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette a „Mezőgazdasági genetikai erőforrások – a megőrzéstől a fenntartható használatig” című, a 2020-ig terjedő időszak célkitűzéseit ismertető jelentését. Miközben a mezőgazdasági biológiai sokféleség megóvása és csökkenésének megállítása továbbra is központi jelentőséggel bír, a jelentés szerint általános szemléletváltásra van szükség, amely nagyobb hangsúlyt fektet a genetikai erőforrások, köztük a hagyományos vagy veszélyeztetett állat- és növényfajok fenntarthatóbb használatára. A jelentést egy másik dokumentum kíséri, amely a jelenleg meglévő programokat ismerteti, ahogy azt a hatályos rendelet 2013 végi határidővel előírja.

A bizottsági jelentéssel kapcsolatban Dacian Cioloş, mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos a mai napon így nyilatkozott: „Rendkívül fontos, hogy a genetikai erőforrások kapcsán intézkedéseink túllépjenek a puszta megőrzés törekvésén. A genetikai anyagok hatalmas erőforrást jelentenek, nem csak gazdasági szempontból, hanem az olyan kihívások kezeléséhez is, mint az éghajlatváltozás, a növények károsítókkal szembeni ellenálló képessége, a termelékenység, az eltérő fogyasztói igények, valamint a vidéki térségek gazdasági fejlesztése. Amennyire csak lehet, ki kell aknáznunk a rendelkezésünkre álló genetikai anyagok sokféleségét".

E szemléletváltást tükrözi a genetikai erőforrások jobb kihasználását támogató eszközök kiszélesítése, aminek köszönhetően 2020-ra több pénzügyi forrás és a finanszírozási lehetőségek szélesebb tárháza áll majd rendelkezésre. 2014-től számos uniós politikai eszköz és forrás fogja következetes és egymást kiegészítő módon támogatni ezt a célt, egyrészről a közös agrárpolitika vidékfejlesztési intézkedéseinek, másrészről pedig az EU „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogramjának keretében, megnyitva az utat a jövő új beruházásai, együttműködései és a bevált gyakorlatok megosztása előtt.

A vidékfejlesztés a fellépések széles körére ad lehetőséget, többek között a hagyományos, veszélyeztetett helyi háziállatok, növények és vetőmagok tenyésztése, illetve termesztése és hasznosítása terén. A vidékfejlesztési intézkedések azt is elősegíthetik, hogy a mezőgazdasági genetikai erőforrások fenntartható felhasználása beépüljön az élelmiszerláncba, ami a piacok és a termékkínálat színesítése révén nagyobb hozzáadott értéket jelent a vidéki térségek és az agrár-élelmiszeripari ágazat számára.

A genetikai erőforrások megőrzéséhez és fenntartható kiaknázásához kapcsolódó tudásbázis kiszélesítése érdekében mindezek a kérdések a „Horizont 2020" átfogó munkaprogram részét fogják képezni.

A kutatás és a gyakorlati megvalósulás közötti nélkülözhetetlen kölcsönhatásokat erősíti majd a „mezőgazdasági termelékenység és fenntarthatóság” európai innovációs partnerség, melynek célja a tudatosság növelése, az érintettek mozgósítása, illetve a tudásmegosztás és az együttműködés bátorítása e területen is.

Ahhoz, hogy a genetikai erőforrások megőrzése és fenntartható használata sikeres legyen, valamennyi szinten – az Unió, a tagállamok és a régiók szintjén – intézkedésekre van szükség, ami az érintettek aktív részvétel iránti erős elkötelezettségét igényli. E közös erőfeszítések jelentősen hozzá fognak járulni a különböző mezőgazdasági rendszerek, valamint a teljes élelmiszerlánc fenntarthatóságának és gazdasági életképességének erősítéséhez, alapvető szerepet játszva a biológiai sokféleség megőrzésében és az éghajlatváltozás leküzdésében.

További információk

További információk a témában: http://ec.europa.eu/agriculture/genetic-resources/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Fanny Dabertrand (+32 2 299 06 25)

Roger Waite (+32 2 296 14 04)


Side Bar