Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Brüsszel, 2013. november 29.

Indul az EUROSUR: új eszközök állnak majd rendelkezésre a migránsok életének megmentéséhez és az EU határain történő bűncselekmények megelőzéséhez

2013. december 2-án megkezdi működését az európai határőrizeti rendszer (EUROSUR). Az EUROSUR jelentősen hozzájárul majd azok megmentéséhez, akik az európai partok elérése érdekében életüket teszik kockára. A rendszer jobb eszközöket is ad az EU és a tagállamok kezébe az olyan határokon átnyúló bűncselekmények megelőzéséhez, mint például a kábítószer-kereskedelem vagy az emberkereskedelem, emellett pedig észleli és segítséget nyújt a migránsokat szállító bajba jutott kishajók számára az európai és nemzetközi kötelezettségek teljes mértékű tiszteletben tartása mellett, ideértve a visszaküldés tilalmának elvét is.

„Örülök az EUROSUR megindításának, amely igazi európai reagálást tesz lehetővé, legyen szó akár a túlterhelt és tengeri hajózásra alkalmatlan bárkákban utazó migránsok életének megmentéséről és újabb tragédiák megtörténésének megakadályozásáról a Földközi-tengeren, akár a kábítószereket szállító motorcsónakok feltartóztatásáról. E kezdeményezések mindegyike számára elengedhetetlen, az időben kivitelezett információcsere és az erőfeszítések összehangolása a nemzeti és az európai ügynökségek között. Az EUROSUR megteremti az ehhez szükséges keretet, a nemzetközi kötelezettségek teljes mértékű tiszteletben tartása mellett”, mondta Cecilia Malmström, az EU belügyekért felelős biztosa.

Az EUROSUR összesen 30 országban fog működni. Az első szakaszban 19 országban kezdi meg működését: az EU déli és keleti külső határain fekvő 18 tagállamban és a schengeni társult ország Norvégiában. 2014. december 1-jétől az EU 8 további tagállama és 3 schengeni társult ország csatlakozik majd az EUROSUR-hoz. Írország és az Egyesült Királyság nem vesznek részt a schengeni együttműködésben, így az EUROSUR-ban sem.

Ügynökségközi együttműködés, információcsere és közös reagálás

Az EUROSUR gerincét a „nemzeti koordinációs központok” képezik, amelyeken keresztül valamennyi határőrizeti feladatot ellátó nemzeti hatóság (pl. határőrség, rendőrség, parti őrség, tengerészet) együttműködik és összehangolja tevékenységeit. Ezek a nemzeti hatóságok „nemzeti helyzetképek” útján osztják meg egymással a szárazföldi és tengeri külső határokon előforduló eseményekre, a járőrök helyzetére és pozíciójára vonatkozó információkat, valamint az elemző jelentéseket és hírszerzési információkat.

Ez az együttműködés és információcsere lehetővé teszi az érintett tagállam számára, hogy sokkal gyorsabban reagáljon bármely illegális migrációval és határokon átnyúló bűnözéssel kapcsolatos, illetve a migránsok életét kockáztató eseményre.

Az európai határőrizeti ügynökség, a Frontex, fontos szerepet játszik a tagállamok által összegyűjtött „európai helyzetképek” információinak összegyűjtésében és elemzésében, és ezáltal a bűnszövetkezetek által használt útvonalak változásának és az új módszereknek a felderítésében. Ez az európai helyzetkép tartalmazza a Frontex közös műveletei során gyűjtött információkat és a határok előtti területekre vonatkozó információkat is. Ezen túlmenően a Frontex más uniós ügynökségekkel szoros együttműködésben – mint például az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség és az EU Műholdközpontja – támogatást nyújt a tagállamoknak a kishajók felderítésében is.

Az EUROSUR nem csupán az egyes események bekövetkeztekor tesz lehetővé gyorsabb reagálást a tagállamok számára, hanem a külső határokon előforduló kritikus helyzetekben is. E célból a szárazföldi és tengeri külső határokat „határszakaszokra” osztották fel, és alacsony, közepes vagy magas „hatásszintet” rendeltek hozzájuk a közlekedési lámpákhoz hasonlóan. Ez a megközelítés lehetővé teszi a külső határok kritikus szakaszainak azonosítását, valamint a nemzeti – és szükség esetén európai – szintű egységesített reagálást.

Különös hangsúlyt helyeztek az alapvető jogok és a nemzetközi jog szerinti kötelezettségek tiszteletben tartásának biztosítására. Elsőbbséget kell például biztosítani a kiszolgáltatott személyeknek, mint például a gyermekek, a kísérő nélküli kiskorúak vagy a sürgős orvosi ellátásra szoruló személyek. Az EUROSUR-rendelet egyértelmű rendelkezést tartalmaz arról, hogy a tagállamoknak és a Frontexnek teljes mértékben tiszteletben kell tartaniuk a visszaküldés tilalmának és az emberi méltóság megőrzésének elvét, amikor nemzetközi védelemre szoruló személyekkel foglalkoznak. Mivel az információcsere az EUROSUR-on keresztül kizárólag olyan operatív információkra korlátozódik, mint például az események és a járőrök elhelyezkedése, a személyes adatok cseréjének lehetősége nagyon korlátozott.

Hasznos linkek

MEMO/13/1070

Interaktív grafikák az EUROSUR-ról

Audiovizuális anyagok az EUROSUR-ról:

A videó linkje

A fényképekre mutató link

Cecilia Malmström honlapja

Kövesse Malmström biztos bejegyzéseit Twitteren

A Belügyi Főigazgatóság honlapja

Kövesse a Belügyi Főigazgatóság híreit a Twitteren

Kapcsolattartók:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar