Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europske komisije

Priopćenja za medije

Brisel, 29 studeni 2013

Godišnje izvješće: rast registra transparentnosti za 10 % i najveći broj provjera kvalitete do sada

U najnovijem godišnjem izvješću o zajedničkom registru transparentnosti Europskog parlamenta i Europske komisije zabilježen je dosad najveći broj registriranih zastupnika interesa. Prijavilo se gotovo 6 000 organizacija, što je rast od 10 % u odnosu na prošlogodišnje izvješće. Prema akademskoj studiji na koju se upućuje u izvješću, obuhvaćeno je 60 – 75 % subjekata sa sjedištem u Bruxellesu. Isto tako, zahvaljujući ovogodišnjem uvođenju kraćih postupaka i novih informacijskih alata radi povećanja učinkovitosti provedeno je više od 1000 provjera kvalitete . U 783 slučaja poduzete su dodatne mjere kako bi se poboljšala kvaliteta podataka u registru.

Potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič rekao je: „Pokretanjem registra transparentnosti uključene institucije EU-a pridružile su se malom broju zemalja predvodnica koje nastoje regulirati zastupanje interesa. Za razliku od njih, naš registar ima najširu uporabu. Iznimno sam ponosan na ono što smo dosad ostvarili i odlučan sam da ćemo i dalje biti uspješni provodeći poboljšanja predložena u godišnjem izvješću.”

Potpredsjednik EP-a Rainer Wieland rekao je: „Vrlo sam zadovoljan napretkom postignutim prošle godine. Zajednički registar transparentnosti jedinstven je, obuhvaća širok raspon predstavnika relevantnih interesnih skupina i svim vrstama subjekata pruža iste uvjete. Posebice pozdravljam stalni dijalog sa svim relevantnim dionicima i uključenost šire javnosti, što nam daje dragocjenu podršku u nastojanjima da se registar proširi i da poboljša svoje djelovanje u budućnosti.”

Uz statističke podatke, u godišnjem se izvješću iznose i prošlogodišnje aktivnosti zajedničkog tajništva registra transparentnosti. Među inim, to su pripremanje trećeg izdanja smjernica za korisnike, rješavanje pritužbi i upozorenja, poticanje nerigistriranih subjekata na registraciju, vanjsko informiranje i komunikacija, organizacija radionica za asistente zastupnika u EP-u i osoblje Komisije, uključivanje Vijeća u svojstvu promatrača radi mogućeg sudjelovanja u registru te kontaktiranje s istraživačima, sveučilišnim osobljem, stručnjacima i državnim službenicima nadležnima za slične sustave radi komparativne analize i analize najboljih praksi.

U izvješću se spominje i revizija registra koja je u tijeku. Ponajviše se ispituju kvaliteta sadržaja, strože poštovanje pravila, daljnje povećanje broja registracija vanjskim informiranjem i komunikacijom, dodatna objašnjenja i smjernice, uvođenje dodatnih pogodnosti i inicijativa za registrirane subjekte, „dobrovoljna” i „obvezna” registracija te mogućnost uvođenja ad hoc, posebni i iznimni postupci za odvjetnička društva i konzultantska poduzeća kojima je potrebno osigurati tajnost podataka klijenata.

Kada je riječ o budućem razvoju, u izvješću se zahtijeva da se zbog rasta broja registriranih subjekata poboljša kvaliteta sadržaja podataka i da se javnost bolje upozna sa sustavom. Povodom nadolazećih izbora sa sustavom će se trebati upoznati i novo osoblje i zastupnici u Europskom parlamentu. Valja nastaviti i s poticanjem drugih tijela, ureda i agencija EU-a da se pridruže sustavu.

Pozadina

Do 31. listopada 2013. u registru transparentnosti bila su registrirana 5 952 subjekta. Polovina (49,93 %) je registrirana u kategoriji II. (interni lobisti i trgovinska/strukovna udruženja), a oko 26 % u kategoriji III. (nevladine organizacije). Prema konzervativnoj procjeni svaki registrirani subjekt u prosjeku zastupa pet osoba, što znači da se oko 30 000 zastupnika interesa obvezalo poštovati strog kodeks ponašanja registra.

Najvažniji datumi

  • 23. lipnja 2011. predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek i potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič na plenarnoj sjednici EP-a potpisuju međuinstitucijski sporazum (IIA) između EP-a i Komisije o zajedničkom registru transparentnosti, čime je pokrenut registar transparentnosti.

  • 1. srpnja 2011. zajedničko tajništvo registra transparentnosti počinje s radom; ono predstavlja nov i inovativan način rada u institucijama EU-a i čini ga osoblje iz dviju različitih institucija.

  • u ožujku 2012. uvodi se nov elektronički sustav podnošenja zahtjeva za akreditacije EP-a putem registra. On je zamijenio nekadašnji postupak traženja akreditacije pisanim putem te se njime jamči da pristup zgradama EP-a mogu zatražiti samo registrirani subjekti.

  • 7. lipnja 2012. promatrač iz Glavnog tajništva Vijeća počinje sudjelovati u tjednim sastancima zajedničkog tajništva registra transparentnosti.

  • 8. lipnja – 31. kolovoza 2012. održava se javno savjetovanje o djelovanju registra za registrirane i neregistrirane subjekte u kojem sudjeluju ukupno 253 osobe i organizacije.

  • 23. lipnja 2012. nakon jednogodišnjeg prijelaznog razdoblja zatvara se nekadašnji Komisijin registar zastupnika interesa uspostavljen 2008. Registar transparentnosti prvu godišnjicu postojanja proslavio je s 5 150 registriranih subjekata.

  • u studenome 2012. prvo godišnje izvješće o registru transparentnosti

  • u srpnju 2013., kako je predviđeno međuinstitucijskim sporazumom, pokreće se postupak revizije registra transparentnosti nakon sastanaka krovnih skupina dionika diljem Europe i usporedbe s drugim državnim nadzornim tijelima u okviru foruma OECD-a.

Registar transparentnosti:

http://europa.eu/transparency-register/

Godišnje izvješće:

http://ec.europa.eu/transparencyregister/info/about-register/reportsAndPublications.do?locale=en

Kontakt :

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)


Side Bar