Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 28. novembra 2013

Razglasitev prvih spomenikov, ki bodo prejeli znak evropske dediščine

Neodvisna žirija, ki jo je ustanovila Evropska komisija, je danes razglasila prve spomenike, ki bodo prejeli novi znak evropske dediščine. Štirje spomeniki so: Carnuntum Archaeological Park, obnovljena mestna četrt v Bad Deutsch-Altenburgu v Avstriji; Great Guild Hall, srednjeveška stanovska palača v Talinu v Estoniji; Peace Palace, stoletna palača miru v Haagu; in Kamp Westerbork, prehodno nacistično taborišče iz druge svetovne vojne v Hooghalenu, prav tako na Nizozemskem.

Namen znaka je povečati ozaveščenost o spomenikih, ki so imeli pomembno vlogo v zgodovini, kulturi in razvoju Evropske unije, ter poudariti njihovo evropsko razsežnost z dejavnostmi obveščanja in izobraževanja. Glavni cilj znaka evropske dediščine pa je pri ljudeh okrepiti občutek pripadnosti Evropski uniji. Komisija bo spomenike uradno imenovala januarja 2014.

Evropska komisarka za kulturo Androulla Vassiliou je dejala: „Čestitam prvim spomenikom, ki bodo prejeli novi znak evropske dediščine. Verjamem, da bi ta projekt lahko bil ena najbolj uspešnih in priljubljenih pobud Evropske unije. Ima močno izobraževalno razsežnost, zlasti za mlade, ki bodo tako bolje razumeli zgodovino Evropske unije prek njene povezave s simboličnimi spomeniki. Upamo, da bomo v prihodnjih letih prejeli druge izjemne prijave.“

Na podlagi sklepa o uvedbi znaka in njegovih meril je v letu 2013 spomenike lahko predlagalo pet držav EU (Avstrija, Estonija, Danska, Luksemburg in Nizozemska). Te države so za znak predlagale devet spomenikov1. Evropska žirija, ki jo sestavlja 13 neodvisnih strokovnjakov s področja kulture, je potem prijave ocenila na podlagi sprejetih meril, med katerimi so najpomembnejša: evropski pomen spomenika, dejavnosti za njegovo promocijo in dobro upravljanje spomenika, da se pritegne pozornost javnosti.

18 drugih držav članic (Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Francija, Grčija, Italija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Nemčija, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija in Španija) bo spomenike lahko predlagalo v letu 2014. Švedska, Finska, Združeno kraljestvo, Irska in Hrvaška zaenkrat ne sodelujejo v pobudi. Če bodo želele, se ji bodo lahko pridružile pozneje.

Več informacij

MEMO/13/1068 Znak evropske dediščine: pogosta vprašanja

Evropska komisija: Izobraževanje in usposabljanje

Spletišče komisarke Androulle Vassiliou

Spremljajte komisarko Androullo Vassiliou na Twitterju @VassiliouEU

Kontakti:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)

1 :

9 predlaganih spomenikov: http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/label/european-heritage-label_en.htm


Side Bar