Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 28. studenoga 2013.

Dodjela prvih oznaka europskog kulturnog nasljeđa

Neovisno povjerenstvo za odabir, koje je osnovala Europska komisija, objavilo je danas prve lokacije kojima će biti dodijeljena nova oznaka europskog kulturnog nasljeđa. Riječ je o četiri mjesta: arheološki park Karnuntum, rekonstruirana gradska četvrt u Bad Deutsch-Altenburgu u Austriji, srednjovjekovna cehovska vijećnica u Tallinnu u Estoniji, stoljetna Palača mira u Haagu i prolazni nacistički logor Westerbork iz Drugog svjetskog rata u Hooghalenu, također u Nizozemskoj.

Cilj je oznake europskog kulturnog nasljeđa podići svijest o mjestima koja su odigrala važnu ulogu u povijesti, kulturi i razvoju Europske unije te s pomoću informativnih i obrazovnih aktivnosti naglasiti njihovu europsku dimenziju. Krajnji je cilj oznake ojačati u ljudima osjećaj pripadnosti Europskoj uniji. Komisija će službeno imenovati mjesta u siječnju 2014.

Europska povjerenica za kulturu Androulla Vassiliou izjavila je: „Čestitam prvim mjestima koja će primiti oznaku europskog kulturnog nasljeđa. Vjerujem da ova inicijativa može biti jedan od najuspješnijih i najpopularnijih programa Europske unije. Ona sadržava snažnu obrazovnu poruku, osobito za mlade koji će moći bolje razumjeti povijest Europske unije, povezujući je sa simboličnim mjestima. Nadamo se da ćemo i u nadolazećim godinama zaprimati prijave za iznimna mjesta.

Na temelju Odluke o uvođenju oznake i u skladu s njezinim kriterijima, pet zemalja EU-a (Austrija, Estonija, Danska, Luksemburg i Nizozemska) moglo je 2013. predložiti svoja mjesta. Predložile su ukupno devet mjesta1 za oznaku. Potom je Europsko povjerenstvo, sastavljeno od 13 neovisnih kulturnih stručnjaka, na temelju dogovorenih kriterija ocijenilo prijave: najvažniji su kriteriji europski značaj mjesta, aktivnosti za njegovo isticanje i dobro upravljanje mjestom kako bi se privukla pozornost javnosti.

Osamnaest drugih država članica (Belgija, Bugarska, Cipar, Češka Republika, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska) moći će svoja mjesta predložiti 2014. Švedska, Finska, Ujedinjena Kraljevina, Irska i Hrvatska zasad neće sudjelovati u ovoj inicijativi, ali će joj se, ako to žele, moći pridružiti kasnije.

Dodatne informacije

MEMO/13/1068 oznaka europskog kulturnog nasljeđa: najčešća pitanja

Europska komisija: Obrazovanje i osposobljavanje

Web-mjesto Androulle Vassiliou

Pratite Androullu Vassiliou na Twitteru @VassiliouEU

Osobe za kontakt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

Devet mjesta odabranih u fazi predodabira: http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/label/european-heritage-label_en.htm


Side Bar