Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 28. november 2013

Det europæiske kulturarvsmærke: De første steder er valgt

Det uafhængige udvælgelsespanel, som Europa-Kommissionen har nedsat, satte i dag navne på de første steder, der tildeles det europæiske kulturarvsmærke. De fire steder er: den arkæologiske park Carnuntum, en genopbygget romersk by i Bad Deutsch-Altenburg i Østrig, det middelalderlige Storgildets Hus i Tallinn i Estland, det 100 år gamle Fredspalads i Haag i Nederlandene samt den nazistiske opsamlingslejr Westerbork fra anden verdenskrig i Hooghalen, der også ligger i Nederlandene.

Kulturarvsmærket har til formål at skabe større kendskab til steder, som har spillet en vigtig rolle i EU's historie og kultur og i opbygningen af den Europæiske Union. Derudover skal mærket fremhæve stedernes europæiske dimension ved hjælp af oplysninger og uddannelsesaktiviteter. Det endelige mål med det europæiske kulturarvsmærke er at styrke EU-borgernes tilhørsforhold til EU. Kommissionen vil officielt bekendtgøre stederne i januar 2014.

Androulla Vassiliou, EU-kommissær for kultur, udtalte: "Jeg ønsker de første steder tillykke med tildelingen af det nye europæiske kulturarvsmærke. Jeg tror, dette initiativ kan blive et af de mest vellykkede og populære projekter, som EU har organiseret. Det rummer et stærkt uddannelsesmæssigt perspektiv, særligt for unge, der bedre ville kunne forstå EU's historie, når de kan forbinde historien med symbolske steder. Vi ser frem til at modtage flere fremragende ansøgninger de kommende år."

I henhold til beslutningen om at etablere mærket, ved hvilken også dets kriterier blev fastlagt, kunne fem EU-lande (Østrig, Estland, Danmark, Luxembourg og Nederlandene) nominere stederne i 2013. De foreslog i alt ni steder1, der blev indstillet til kulturarvsmærket. Et europæisk panel, bestående af 13 uafhængige kulturelle eksperter, vurderede derefter ansøgningerne i henhold til de fastlagte kriterier. De vigtigste kriterier er stedets europæiske betydning, de aktiviteter, der skal fremhæve stedet, og en forsvarlig forvaltning af stedet, så publikums interesse tiltrækkes.

Yderligere 18 EU-lande (Belgien, Bulgarien, Cypern, Frankrig, Grækenland, Italien, Letland, Litauen, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Tjekkiet, Tyskland og Ungarn) vil kunne udpege steder i 2014. Sverige, Finland, Det Forende Kongerige, Irland og Kroatien deltager på nuværende tidspunkt ikke, men kan være med i initiativet på et senere tidspunkt, hvis de ønsker det.

Yderligere oplysninger

MEMO/13/1068 Det europæiske kulturarvsmærke: Ofte stillede spørgsmål

Europa-Kommissionen: Education and training (Uddannelse)

Androulla Vassilious websted

Følg Androulla Vassiliou på Twitter @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

De ni foreløbigt udvalgte steder: http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/label/european-heritage-label_en.htm


Side Bar