Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2013

Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: η επίτροπος κ. Βασιλείου ακούει τους κύπριους πολίτες

Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έρχεται στην Κύπρο την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου. Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, θα έχει ανοικτό διάλογο με τους πολίτες στον Χαρουπόμυλο, στη Λεμεσό, στον οποίο θα συμμετάσχουν τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι ΜΚΟ, φοιτητές και μέλη του κοινού.

«Για τους ευρωπαίους ιθύνοντες ο διάλογος με τους πολίτες είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ακούσουν τις απόψεις των πολιτών από πρώτο χέρι. Επιθυμώ διακαώς να συμμετάσχουν στην εκδήλωσή μας στην Κύπρο όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες: μαθητές και φοιτητές, γονείς, υπάλληλοι γραφείου και εμποροϋπάλληλοι, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και ηλικιωμένοι. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Αυτή είναι η ευκαιρία σας για να κάνετε τη φωνή σας να ακουστεί. Γνωρίζω ότι οι κύπριοι συμπατριώτες μου έχουν πολλά να πουν, ιδίως για θέματα όπως η οικονομία, η απασχόληση και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτός ο ανοιχτός διάλογος είναι μια ευκαιρία για όλους τους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις οποίες θα μεταφέρω στις Βρυξέλλες.»

Ο διάλογος με τους πολίτες στην Κύπρο εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών. Έχουν ήδη γίνει σχεδόν 40 διάλογοι σε όλη την Ευρώπη.

Η συζήτηση στη Λεμεσό θα πραγματοποιηθεί από τις 17:30 έως τις 20:00 στον Χαρουπόμυλο, στην οδό Βασιλίσσης. Συντονιστής θα είναι ο τηλεοπτικός παρουσιαστής κ. Λουκάς Φουρλάς. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία προς και από την ελληνική, την τουρκική και την αγγλική γλώσσα. Η συζήτηση θα καλύψει τρεις κύριους τομείς: τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της επιτρόπου κ. Βασιλείου, και ιδίως την εκπαίδευση και τη νεολαία, καθώς επίσης την οικονομική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης.

Για να μπορέσετε να συμμετάσχετε στον διάλογο, εγγραφείτε εδώ. http://webcast.ec.europa.eu/eutv/portal/index.htmlΗ συζήτηση θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά μέσω web stream. Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν πολίτες από όλη την Ευρώπη μέσω Twitter με τη χρήση της ετικέτας (hashtag) #EUDeb8.

Ιστορικό

Τι είναι οι διάλογοι με τους πολίτες;

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-2_en.htmΤον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (IP/13/2), που είναι αφιερωμένο στους πολίτες και στα δικαιώματά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οι επίτροποι συζητούν με τους πολίτες σε όλη την ΕΕ σχετικά με τις απόψεις τους για την Ευρώπη και τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Τα 20 χρόνια που ακολούθησαν τη θέσπιση της ιθαγένειας της ΕΕ σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. Όπως προκύπτει από διαβούλευση την οποία πραγματοποίησε πέρυσι η Επιτροπή, το 55% των Κυπρίων γνωρίζουν τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της ΕΕ (έναντι μέσου όρου 46% για το σύνολο των πολιτών της ΕΕ). Το 86% των Κυπρίων είπαν επίσης ότι θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα δικαιώματα αυτά (έναντι μέσου όρου 59% για το σύνολο των πολιτών της ΕΕ). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή αφιέρωσε το 2013 στους πολίτες και στα δικαιώματά τους. Οι διάλογοι με τους πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών.

Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει τώρα αυτή την πρωτοβουλία;

Επειδή η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επόμενοι μήνες και χρόνια θα έχουν καθοριστική σημασία για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ, και πολλοί μιλούν για την ανάγκη για περισσότερη πολιτική ένωση ή για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Αλλά η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή προτρέπει όλους τους πολίτες να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων με τους πολίτες;

Ένας από τους βασικούς στόχους των διαλόγων είναι η προετοιμασία του εδάφους για τις ευρωεκλογές του 2014. Τα σχόλια που θα διατυπώσουν οι πολίτες κατά τη διάρκεια των διαλόγων θα βοηθήσουν την Επιτροπή να καταστρώσει τα σχέδιά της για τη μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-410_de.htmΣτις 8 Μαΐου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δεύτερη http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-409_de.htmέκθεσή της για την ιθαγένεια της ΕΕ, στην οποία παρουσιάζονται 12 νέα μέτρα για την επίλυση προβλημάτων που εξακολουθούν να έχουν οι πολίτες (IP/13/410 και MEMO/13/409). http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-461_en.htmΗ έκθεση αυτή είναι η απάντηση της Επιτροπής σε μεγάλη διαδικτυακή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο του 2012 (IP/12/461) καθώς και στα ερωτήματα και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, στο πλαίσιο των διαλόγων, σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και το μέλλον τους.

Tην Τετάρτη, η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολιτών όσον αφορά την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη και σε νομική βοήθεια όταν βρίσκονται σε ξένη χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες

http://ec.europa.eu/cyprus/citizensdialogue/index_en.htmΠερισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διάλογο στη Λεμεσό:

Ιστότοπος του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης

Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών

Οι Ευρωπαίοι έχουν τον λόγο: Αποτελέσματα της διαβούλευσης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ

Ιστότοπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Ακολουθήστε την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Για να λάβετε μέρος στη συζήτηση στο Twitter: #EUdeb8

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)

Παράρτημα: Βασικά ζητήματα στην Κύπρο

Η ανεργία και η οικονομική κατάσταση είναι τα κύρια ζητήματα ανησυχίας για τους Κύπριους

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Πηγή: Τακτικό Ευρωβαρόμετρο αριθ. 79 - Μάιος 2013

Οι Κύπριοι γνωρίζουν τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της ΕΕ, αλλά θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για το θέμα αυτό

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Πηγή: Τακτικό Ευρωβαρόμετρο αριθ. 79 - Μάιος 2013

Η εμπιστοσύνη στους θεσμικούς φορείς, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι χαμηλή μεταξύ των Κυπρίων

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Πηγή: Τακτικό Ευρωβαρόμετρο αριθ. 79 - Μάιος 2013


Side Bar