Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. február 15.

Melyik kezdeményezés fogja a leginkább ösztönözni a vállalkozói tevékenységet?

A vállalkozói szellem a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés legerősebb mozgatórugója. De vajon melyik az az európai kezdeményezés, amelyik a legkreatívabb módon és a legeredményesebben mozdítja elő a vállalkozások létrehozását és új munkahelyek teremtését? Erre keresi a választ az Európai Bizottság azzal, hogy a mai napon meghirdette az Európai Vállalkozásösztönzői Díjért (European Enterprise Promotion Awards – EEPA) folyó ez évi versenyt. A díj a vállalkozásfejlesztés és a vállalkozói tevékenység előmozdítása terén jutalmazza a legjobb állami kezdeményezéseket, valamint a köz-magán társulásokat. Idén új kategóriával bővül a díjazottak köre: a zöld gazdaság területén sikeres projektek is indulhatnak a megmérettetésen.

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) akár az új munkahelyek 85 %-ának megfelelő számú munkahelyet is teremthetnek. Az európaiak 37 %-a, amennyiben megtehetné, szívesen lenne a maga ura és alapítana vállalkozást. A fiatalok körében még nagyobb a vállalkozói kedv: a 15–24 évesek 45 %-a tekinti a vállalkozási tevékenységet reális karrierlehetőségnek. Ha ezt a potenciált sikerülne kiaknázni, több millióval emelkedne az Európai Unióban működő kkv-k jelenleg mintegy 20,8 milliós köre. Az EEPA célja, hogy az ezen a területen sikeres kezdeményezések elismerésével segítse e potenciál kibontakozását.

Antonio Tajani, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos, az Európai Bizottság alelnöke, a következőképpen nyilatkozott: „Mindannyian tanulhatunk ezekből a sikertörténetekből, amelyek jól példázzák, hogyan lehet több munkahelyet teremteni és az európai gazdaság élénkítését elősegíteni. A háború után az európai gazdasági csoda hátterében a vállalkozói szellem és a vállalkozók által hozott bátor döntések álltak. Ha Európában ösztönözni akarjuk a növekedést, nem elég csupán a meglévő vállalkozások fejlődését támogatnunk, hanem gondolnunk kell az újakra is. Ez a vállalkozásösztönzői díj segíteni fog abban, hogy teljes mértékben ki lehessen aknázni az Európában rejlő hatalmas vállalkozói potenciált.”

Az Európai Vállalkozásösztönzői Díjról bővebb információt ezen a weboldalon talál, de a Twitteren is követheti az eseményeket angol, francia, spanyol, olasz és német nyelven, illetve a díj hivatalos Facebook oldalán.

Ha esettanulmányt keres, tekintse meg a tavalyi országos nyerteseket és európai nyerteseket tartalmazó oldalakat.

Részvételi feltételek

Videó a 2012. évi fődíj győzteséről (Outset)

Bővebben a 2012. évi győztesekről

Vállalkozás 2020 cselekvési terv (Entrepreneurship Action Plan 2020)

Több női vállalkozó a növekedésért és a munkahelyteremtésért

The Small Business Act (európai kisvállalkozói intézkedéscsomag)

A hat díjkategória a következő:

  • A zöld piacok fejlesztésének és a forráshatékonyságnak a támogatása

  • A vállalkozói szellem támogatása

  • Befektetés a készségfejlesztésbe

  • Az üzleti környezet fejlesztése

  • A vállalkozások nemzetközi működésének támogatása

  • Felelős és felelősségteljes vállalkozás.

A fenntartható növekedést támogató új kategóriában olyan projektekkel lehet versenyezni, amelyek elősegítik a forráshatékonyságot, valamint a kkv-k megjelenését a zöld piacokon.

Részvételi feltételek

A verseny két fordulóból áll: a jelentkezőknek először országos szinten kell megküzdeniük, hogy azután indulhassanak az európai szintű versenyen. Az országos verseny keretében minden ország két projektet választhat ki 2013 júniusáig, amelyeket nevez az európai szintű versenybe.

Egy európai zsűri fogja kiválasztani a döntőbe jutó versenyzőket. Az országos és az európai szintű verseny döntőbe jutott összes résztvevője meghívást kap a díjátadó ünnepségre, ahol a győztesek erőfeszítéseinek elismerése mellett lehetőséget kapnak arra, hogy összeurópai szinten bemutatkozzanak. A győztesek a november 25–27. között Vilniusban (Litvánia) rendezendő 2013. évi kkv-közgyűlés keretében tartandó ünnepségen vehetik át díjukat.

Háttér-információk

Az „Európai Vállalkozásösztönzői Díj” 2006 óta jutalmazza a vállalkozói szellem, illetve a kisvállalkozások népszerűsítésében országos, regionális és helyi szinten nyújtott kimagasló teljesítményt. A díj létrehozása óta beérkezett projektek száma meghaladja a kétezret, és ezek nyomán összesen több mint 10 000 új vállalkozás indult. A díj az alábbi célokat szolgálja: a vállalkozásokat és a vállalkozói szellemet támogató sikeres tevékenységek és kezdeményezések feltérképezése és elismerése, a legjobb vállalkozási politikák és gyakorlatok bemutatása és megismertetése, a vállalkozók társadalmi szerepének közismertebbé tétele, valamint a potenciális vállalkozók bátorítása és ösztönzése.

Kapcsolattartó:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar