Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. november 21.

Körvonalazódik a mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari termékek promóciójára irányuló új európai politika

Az Európai Bizottság a mai napon előterjesztette az uniós mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos tájékoztatási és promóciós politika reformjának tervezetét. Az új promóciós politika – a megnövelt költségvetésnek és (hosszabb távon) valamely uniós végrehajtó ügynökség támogatásának köszönhetően – a várakozások szerint a piacok meghódításának hatékony eszközéül fog szolgálni. Az „Európai termék, fogyassza egészséggel!” jelmondattal fémjelzett politika célja az, hogy egy uniós szinten meghatározott valódi stratégia alapján hozzásegítse az ágazatban tevékenykedő szereplőket a nemzetközi színtérre való kijutáshoz, és gyarapítsa a fogyasztók ismereteit a termékek minőségét megalapozó erőfeszítéseket illetően.

A mai világban, ahol a fogyasztók egyre nagyobb érdeklődést tanúsítanak a biztonsággal, a minőséggel és az élelmiszer-termelési módok fenntarthatóságával összefüggő kérdések iránt, jelentős szerep vár az uniós mezőgazdasági termelőkre, valamint kis- és középvállalkozásokra. Az EU mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari ágazata világszerte elismerésnek örvend, amelyet termékeinek minőségével és a vonatkozó egyedülálló szabványok betartásával sikerült kivívnia. A már jelenleg is több mint 110 milliárd eurós értéket képviselő kivitelével az ágazat fontos szerepet játszik a növekedés és a foglalkoztatás Európai Unión belüli fellendítésében– nyilatkozta Dacian Cioloş mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos.

E javaslat a szóban forgó témával foglalkozó zöld könyvről (IP/11/885) 2011 óta folyó széles körű vita és a kapcsolódó közlemény (IP/12/332) nyomán született. A Bizottság most a javaslatot az Európai Parlament és a Tanács elé terjeszti. A reformjavaslat főbb elemei a következők:

Az európai uniós mezőgazdaság versenyképességének fokozása érdekében jelentős mértékben megnövekednének a tájékoztatási és promóciós intézkedésekre szánt támogatási összegek. A javaslat értelmében az uniós támogatások összege a 2013. évi költségvetésben előirányzott 61 millió euróról 2020-ra 200 millió euróra nőne.

Bevezetésre kerülne egy olyan uniós promóciós stratégia, amely lehetővé teszi célzottabb promóciós intézkedések végrehajtását. E stratégia alkalmazásától a következő eredmények várhatók:

növekedne a harmadik országokra irányuló programok és az összetett programok (azaz a több különböző tagállam szervezetei által benyújtott programok) száma, annak köszönhetően, hogy e két programkategória esetében magasabb lenne a társfinanszírozás mértéke, vagyis a korábbi 50%-ról 60%-ra emelkedne az uniós pénzügyi hozzájárulás aránya;

a belső piacon gyarapodnának a fogyasztók – meglehetősen hiányos – ismeretei azon előnyök vonatkozásában, amelyekkel általában az európai uniós mezőgazdasági termékek és különösen az uniós minőségrendszerek keretében elismert termékek rendelkeznek.

Kibővülne az intézkedések alkalmazási köre, méghozzá a következő rendelkezések révén:

bizonyos korlátok között lehetővé válna a termékek származására és márkájára vonatkozó jelölések alkalmazása

a kedvezményezettek köre a jövőben a termelői szervezetekre is kiterjedne

bővülne a támogatható termékek köre, amely többek között az uniós minőségrendszerek hatálya alá tartozó feldolgozott agrár-élelmiszeripari termékekre, például a tésztafélékre is kiterjedne.

Egyszerűsödnének az adminisztratív eljárások, mivel a támogatandó programok kiválasztása ezentúl egy lépésben, a Bizottság szintjén történne, nem pedig a jelenlegi gyakorlat szerinti két lépésben (a tagállamokban, majd a Bizottságnál).

A Bizottság által végzett egyablakos ügyintézésnek köszönhetően könnyebbé válna a több különböző tagállam szervezetei által közösen kidolgozott programok irányítása.

Kiegészítő információk

További információk a következő honlapon találhatók: http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/policy/legislative-proposal/index_en.htm

MEMO/13/1032

Kapcsolattartók:

Fanny Dabertrand (+32 2 299 06 25)

Roger Waite (+32 2 296 14 04)


Side Bar