Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 26 noiembrie 2013

7 din 10 cetățeni europeni consideră că sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare este benefică și pentru ei

Pentru 66 % din cetățenii UE, lupta împotriva sărăciei în țările în curs de dezvoltare ar trebui să fie una dintre prioritățile esențiale ale Uniunii Europene. Șapte persoane din zece (69 %) consideră că sprijinirea acestor țări este benefică, de asemenea, atât pentru UE, cât și pentru cetățenii ei. Acestea sunt câteva din principalele rezultate ale unui sondaj Eurobarometru care va fi publicat astăzi, în cadrul Zilelor europene ale dezvoltării care au loc în Bruxelles, în perioada 26-27 noiembrie.

În pofida dificultăților economice, tot mai mulți cetățeni ai Uniunii Europene sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse alimentare și alte produse care sprijină țările în curs de dezvoltare (48 % dintre respondenți, ceea ce reprezintă o creștere de 4 puncte procentuale începând din anul 2012). În același timp, 83 % din respondenți cred că este important să fie ajutate populațiile din țările în curs de dezvoltare, iar 61 % sunt de părere că ajutorul ar trebui sporit.

Domnul Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare, a declarat: „Este foarte încurajator pentru mine faptul că cetățenii UE susțin solidaritatea mondială și consideră că împreună putem avea o contribuție reală în lupta împotriva sărăciei. Ne aflăm în fața unor provocări majore: trebuie să asigurăm realizarea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului și să acționăm pentru ca sărăcia să rămână de domeniul trecutului. Pentru a face progrese, trebuie să ne unim forțele - comunitatea internațională ar trebui să ajungă la un acord asupra unui program comun axat pe obiective ambițioase privind eradicarea sărăciei și dezvoltarea durabilă. Sondajul de astăzi transmite un mesaj clar: europenii sunt pregătiți să își asume un rol în acest efort comun.”

Cetățenii UE consideră că, în viitor, politica de dezvoltare ar trebui să se concentreze pe ocuparea forței de muncă (44 % din respondenți), sănătate (33 %), creștere economică (31 %) și educație (30 %).

Eurobarometrul special „Ajutorul pentru dezvoltare acordat de UE și obiectivele de dezvoltare ale mileniului” va fi prezentat de comisarul Piebalgs în cadrul Zilelor europene ale dezvoltării (ZED). La acest eveniment participă șefi de stat și de guvern din Africa, reprezentanți ai instituțiilor UE, miniștri ai UE, precum și reprezentanți ai instituțiilor ONU, ai societății civile, ai mediului academic și ai sectorului privat. Discuțiile se vor axa, în principal, pe obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM) și pe imperativul unei poziții europene puternice în lupta împotriva sărăciei mondiale și în promovarea dezvoltării durabile după 2015. Evenimentul oferă atât factorilor interesați, cât și donatorilor și principalilor actori în domeniul dezvoltării, ocazia unică de a se reuni și de a-și aduce partea de contribuție la viziunea UE privind dezvoltarea în perioada după 2015.

Principalele tendințe în UE

Angajamentul personal în favoarea dezvoltării este tot mai puternic. 48 % din europeni sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse alimentare și alte produse care sprijină țările în curs de dezvoltare, ceea ce reprezintă o creștere de 4 puncte procentuale începând din 2012. Creșteri importante pot fi observate în unele țări care au fost grav afectate de criza economică: Irlanda (47 %, + 12), Letonia (27 %, + 8) și Spania (+ 7).

Sprijinul în favoarea ajutorului pentru dezvoltare rămâne la un nivel ridicat. 83 % dintre respondenți consideră că este important să fie ajutate populațiile din țările în curs de dezvoltare, față de 85 % cât se înregistrau anul trecut. În schimb, numărul persoanelor care sunt în favoarea creșterii ajutorului acordat de UE rămâne stabil, la 61 %.

Tinerii se consideră în mod special vizați de aspecte legate de dezvoltare și sunt foarte hotărâți să contribuie cu soluții. Tinerii, în special, consideră că fiecare dintre ei poate îndeplini un rol în efortul de combatere a sărăciei în țările în curs de dezvoltare. În timp ce 61 % din tinerii cu vârste între 15-24 de ani susțin acest lucru, această viziune este împărtășită de numai 45 % din persoanele în vârstă de 55 ani și mai mult.

53 % din populația cu vârste între 15-24 de ani este dornică să plătească mai mult pentru produsele cumpărate dacă aceasta ajută țările în curs de dezvoltare, față de 45 % din respondenții în vârstă de 55 ani sau mai mult. De asemenea, respondenții mai tineri sunt cei care cred mai mult în ideea că lupta împotriva sărăciei în țările în curs de dezvoltare ar trebui să fie una dintre principalele priorități ale UE și ale guvernelor naționale.

Zilele europene ale dezvoltării vor da cuvântul unor ambasadori ai tinerilor proveniți din toate colțurile Uniunii Europene și din lume, care vor fi invitați să pună întrebări participanților la dezbateri.

Alte rezultate ale sondajului special Eurobarometru

În timp ce majoritatea respondenților (66 %) consideră că lupta împotriva sărăciei în țările în curs de dezvoltare ar trebui să fie una dintre principalele priorități ale Uniunii Europene, numai 48 % din cetățeni consideră că aceasta ar trebui să fie una dintre principalele priorități ale propriului guvern național.

Sunt foarte puțini respondenții (6 %) care au auzit ori au citit despre ODM și care știu ce înseamnă. Atunci când li se oferă lista obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, europenii cred că obiectivele cel mai greu de atins în următorul deceniu sunt eradicarea sărăciei, realizarea egalității de gen și stoparea propagării virusului HIV/SIDA.

Aproximativ un respondent din zece (12 %) estimează în mod corect numărul de persoane la nivel mondial care trăiesc cu mai puțin de 1 $ pe zi (între 500 de milioane și 1 miliard).

Pentru informații suplimentare

Sondajul special Eurobarometru și fișele de țară pentru toate statele membre ale UE pot fi găsite la adresa:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_419_400_en.htm#405

Site-ul internet al domnului Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Site-ul internet al DG Dezvoltare și Cooperare – EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_ro.htm

Site-ul internet al evenimentului Zilele europene ale dezvoltării:

http://eudevdays.eu/

SPEECH/13/980: A vision for the post-2015 Agenda

Persoane de contact:

Alexandre Polack (+32 2 299 06 77)

Maria Sanchez Aponte (+32 2 298 10 35)


Side Bar