Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 22 november 2013

Gevaren van internet: onderzoek maakt impact van cybercriminaliteit duidelijk

Uit een vandaag gepubliceerde Eurobarometer-enquête blijkt dat internetgebruikers in de EU erg bezorgd zijn over cyberveiligheid. Van de ondervraagden denkt 76% dat de kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit nu groter is dan vorig jaar. Dat is een hoger percentage dan uit een soortgelijk onderzoek van 2012 naar voren kwam. Van 12% van de internetgebruikers is al eens een sociale media-account of e-mailadres gehackt.

Hoewel 70% van de internetgebruikers in de EU denkt genoeg te weten van het internet om online te kopen en bankzaken te beheren, kiest slecht ongeveer 50% ervoor om dat ook daadwerkelijk te doen. Dit grote verschil illustreert het negatieve effect van cybercriminaliteit op de digitale interne markt. Internetgebruikers tonen zich namelijk in de eerste plaats bezorgd over het misbruik van persoonsgegevens (37%) en de beveiliging van online betalingen (35%).

"Het onderzoek maakt duidelijk dat cybercriminaliteit een grote weerslag heeft op ons internetgebruik: te veel mensen kiezen ervoor niet ten volle gebruik te maken van alle mogelijkheden die het internet ons biedt. Dat hindert onze digitale economie en beperkt de rol van het internet in ons leven. Willen we georganiseerde online criminaliteit grondig aanpakken, dan moeten we de Europese samenwerking versterken. Daarbij kunnen we voortbouwen op het werk van het Europees centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit”, aldus Cecilia Malmström, EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken.

Gelukkig denken inmiddels meer EU-burgers goed te zijn geïnformeerd over de risico's van cybercriminaliteit dan in 2012 (een stijging van 38% naar 44%). Toch lijken zij daar niet altijd naar te handelen. In het afgelopen jaar heeft bijvoorbeeld minder dan de helft van de internetgebruikers ook maar één internetwachtwoord veranderd (een lichte stijging van 45% in 2012 naar 48%).

In het kader van de Eurobarometer-enquête zijn meer dan 27 000 personen uit alle lidstaten ondervraagd. Nog enkele resultaten:

87% van de respondenten onthult liever geen persoonlijke informatie op het internet (tegenover 89% in 2012).

het merendeel van de respondenten denkt nog steeds onvoldoende op de hoogte te zijn van de risico's van cybercriminaliteit (52% tegenover 59% in 2012).

7% is al eens het slachtoffer geworden van online creditcard- of bankfraude.

het aantal gebruikers dat het internet raadpleegt via een smartphone of een tabletcomputer is aanzienlijk gestegen (respectievelijk van 24% in 2012 naar 35% en van 6% in 2012 naar 14%).

Achtergrond

De Europese Commissie streeft ernaar cybercriminaliteit in de hele EU krachtiger aan te pakken en de cyberveiligheid voor alle burgers te verbeteren.

Het sinds januari operationele Europees centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit (EC3) werkt aan een collectief antwoord van de EU op cyberbedreigingen (IP/13/13). De samenwerking met en de ondersteuning van rechtshandhavingsinstanties van de lidstaten en derde landen is een centrale prioriteit van het EC3.

Ook heeft de Commissie in februari samen met de Europese dienst voor extern optreden een strategie inzake cyberbeveiliging van de Europese Unie vastgesteld (IP/13/94 en MEMO/13/71). Enkele prioriteiten zijn de hulp aan lidstaten bij het identificeren en aanpakken van hun capaciteitsproblemen op het gebied van de bestrijding van cybercriminaliteit, en de bevordering van de samenwerking tussen het EC3, de lidstaten en andere actoren.

Bovendien heeft de EU in augustus nieuwe regels aangenomen die Europa beter moeten beschermen tegen cyberaanvallen. De nieuwe regels omvatten onder meer de strafbaarstelling van "botnets" (netwerken van geïnfecteerde computers die worden gebruikt voor cyberaanvallen) en andere methoden die cybercriminelen gebruiken (MEMO/13/661). Voorts zijn nieuwe verzwarende omstandigheden en zwaardere strafmaatregelen vastgesteld, om grootschalige aanvallen op informatiesystemen te voorkomen. Tot slot verbetert de richtlijn de grensoverschrijdende samenwerking tussen het gerechtelijk apparaat en de politie van de EU-lidstaten.

De Eurobarometer-enquête werd uitgevoerd in mei en juni van dit jaar.

Nuttige links

De Eurobarometer over cyberbeveiliging 2013

Het onderzoek van 2012

Website van Cecilia Malmström

Volg commissaris Malmström op Twitter

Website van DG Binnenlandse Zaken

Volg DG Binnenlandse Zaken op Twitter

Contact:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar