Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. november 22.

Online veszélyforrások: felmérés a számítástechnikai bűnözés hatásáról

A ma közzétett Eurobarométer felmérés alapján az uniós internethasználók igen aggódnak a kiberbiztonság kapcsán. 76%-uk szerint az elmúlt évben nőtt annak az esélye, hogy számítástechnikai bűnözés áldozatává váljanak, ami emelkedést mutat a 2012-es felméréshez képest. Az internethasználók 12%-a tapasztalta már közösségimédia- vagy e-mail fiókjának feltörését.

Az uniós internethasználók 70%-a úgy érzi, nincs problémája az internetes vásárlással és az online bankolással, mégis csupán mintegy 50% használja erre az internetet. E jelentős különbség jól mutatja a számítástechnikai bűnözés egységes digitális piacra gyakorolt negatív hatását; az ilyen online tevékenységekkel szembeni két fő aggály a személyes adatokkal való visszaéléshez (37%) és az online fizetések biztonságához (35%) kapcsolódik.

„A felmérésből látszik, a számítástechnikai bűnözés milyen romboló hatást gyakorol az internethasználatra – túl sokan félnek az internet nyújtotta előnyök teljes kihasználásától. Ez egyaránt hátráltatja a digitális gazdaságot és online életünket. A Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központra támaszkodva erősítenünk kell az európai együttműködést annak érdekében, hogy megértsük az internetes szervezett bűnözés működését” – nyilatkozta Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos.

Örömre ad okot, hogy 2012-höz képest több uniós polgár érzi magát jól tájékozottnak (44% a korábbi 38%-kal szemben). Úgy tűnik azonban, hogy a tájékozottság nem mindig nyilvánul meg a tettekben: az elmúlt évben például az internethasználók kevesebb, mint fele változtatta meg internetes jelszavát (48%-uk, ami némileg több a 2012-es 45%-nál).

Az Eurobarométer felmérés, amelynek elkészítéséhez több mint 27 000 embert kérdeztek meg a tagállamokban, kimutatta még a következőket:

A válaszadók 87%-a (a 2012-es 89%-nál némileg kisebb aránya) tartózkodik a személyes adatok interneten történő közlésétől.

Többségük továbbra sem érzi magát jól tájékozottnak a számítástechnikai bűnözés kockázatai kapcsán (52% a 2012-es 59%-kal szemben).

7% vált internetes hitelkártya- vagy banki csalás áldozatává.

Jelentősen (az elmúlt évben 24%-ról 35%-ra, illetve 6%-ról 14%-ra) nőtt azon felhasználók aránya, akik okostelefonon, illetve táblagépen használják az internetet.

Előzmények

Az Európai Bizottság a számítástechnikai bűnözés elleni átfogó uniós fellépés megerősítésére és a polgárok kiberbiztonságának javítására törekszik.

A január óta működő Számítástechnikai Bűnözés Elleni Európai Központ (EC3) a számítástechnikai bűnözés elleni kollektív uniós fellépésre keresi a megoldást (IP/13/13). Az EC3 központi prioritása a tagállami és harmadik országokbeli bűnüldöző hatóságokkal folytatott együttműködés és a számukra nyújtott segítség.

A Bizottság a Külügyi Szolgálattal közösen februárban elfogadta az Európai Unió kiberbiztonsági stratégiáját is (IP/13/94 és MEMO/13/71). Az e területen megállapított prioritások közé tartozik a tagállamok megsegítése a számítástechnikai bűnözés elleni küzdelem terén levő kapacitáshiányaik azonosításában és kezelésében, valamint az EC3, a tagállamok és az egyéb szereplők közötti együttműködés előmozdítása.

Az EU ezenkívül augusztusban elfogadta a kibertámadásokkal szembeni európai védelem erősítését szolgáló új irányelvet, amellyel kriminalizálta az ún. botnetek, vagyis fertőzött számítógépek teljesítményét kibertámadásra használó hálózatok, illetve a számítástechnikai bűnözők által használt egyéb eszközök alkalmazását (MEMO/13/661). Az informatikai rendszerek elleni nagyszabású támadások eredményes megelőzése érdekében az irányelv új súlyosító körülményeket és szigorúbb büntetőjogi szankciókat is bevezet. Az irányelv emellett javítja az uniós tagállamok igazságügyi és bűnüldöző hatóságai közötti, határokon átnyúló együttműködést is.

Az Eurobarométer felmérést az idei év májusában és júniusában készítették.

Hasznos linkek

A 2013. évi Eurobarométer felmérés a kiberbiztonságról

A 2012. évi felmérés

Cecilia Malmström honlapja

Kövesse Malmström biztos bejegyzéseit Twitteren

A Belügyi Főigazgatóság honlapja

Kövesse a Belügyi Főigazgatóság híreit Twitteren

Kapcsolattartók:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar