Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 21. studenoga 2013.

Jačanje povjerenja u pravosudne sustave u Europi: „Assises de la Justice” – forum koji će oblikovati budućnost pravosudne politike EU-a

Kako će izgledati pravosudna politika EU-a 2020.? Tema je to velike konferencije „Assises de la Justice” koja započinje danas. Konferencija se održava od 21. do 22. studenoga u Bruxellesu, a domaćin joj je Europska komisija. Polazište za raspravu čini Komisijin paket od pet dokumenata koji obuhvaćaju područje europskog građanskog, kaznenog i upravnog prava te pravne države i temeljnih prava u EU-u. U tim se dokumentima iznose ideje i pitanja o mogućnostima djelovanja u području pravosudne politike EU-a u predstojećim godinama. Cilj je ojačati temelje na kojima počiva Europska unija i uspostaviti europsko područje pravde u interesu europskih građana i poduzeća.

Za sudjelovanje na konferenciji prijavilo se 700 sudionika. Konferencija će se prenositi preko interneta, a moći će se pratiti i na Twitteru pod oznakom #EUJustice. Na konferenciji će govoriti niz istaknutih govornika, kao što su g. V. Skouris, predsjednik Suda Europske unije, g. R. Badinter, bivši ministar pravosuđa i bivši predsjednik Ustavnog vijeća Francuske Republike, g. A. Shatter, irski ministar pravosuđa, ravnopravnosti i obrane te g. J. Bernatonis, ministar pravosuđa Republike Litve. Europska komisija objavila je danas uoči skupa istraživanje Eurobarometra o pravosuđu u Europskoj uniji.

„U samo nekoliko godina pravosudna je politika dospjela u središte aktivnosti Europske unije, što bi se moglo usporediti s godinama intenzivne aktivnosti u području jedinstvenog tržišta u devedesetima. Puno smo postigli, ali možemo učiniti još mnogo više kako bismo ostvarili istinsko europsko područje pravde”, izjavila je potpredsjednica Viviane Reding, povjerenica EU-a za pravosuđe. „Izgradnja mostova između različitih pravosudnih sustava zapravo je izgradnja povjerenja. Istinsko europsko područje pravde može funkcionirati samo ako postoji uzajamno povjerenje u pravosudne sustave. Europska komisija to ne može postići sama. Stoga se posebno radujem prilici za razgovor na tu temu s ministrima, sucima i pravnicima u okviru foruma. Zajednički možemo odrediti smjer pravosudne politike u sljedećih pet godina.”

Učinkovit pravosudni sustav u jednoj državi članici važan je za EU u cjelini: svaki put kad nacionalni sud potvrdi primjenu prava EU-a, on djeluje kao „sud Europske unije”. Nacionalni sudovi primjerice imaju ključnu ulogu u provedbi prava tržišnog natjecanja i drugog zakonodavstva važnog za jedinstveno tržište. Nedostaci nacionalnih pravosudnih sustava nisu samo problem države članice – oni utječu na funkcioniranje jedinstvenog tržišta, ali i na cijeli pravni sustav EU-a, koji se temelji na uzajamnom povjerenju. To potvrđuje i danas objavljeno istraživanje Eurobarometra o ƒpravosuđu u Europskoj uniji:

Samo 22 % ispitanika smatra da bi nacionalni pravosudni sustavi trebali biti u isključivoj nadležnosti država članica, dok dvije trećine ostalih smatra da je funkcioniranje nacionalnih pravosudnih sustava pitanje od zajedničkog europskog interesa zbog postojanja prekograničnih predmeta – kako bi se osiguralo poštovanje prava EU-a diljem Unije – ili ako postoje ozbiljni problemi u funkcioniranju nacionalnog pravosudnog sustava (vidi Prilog 1.).

Većina građana (53 %) uglavnom ima povjerenja u nacionalni pravosudni sustav, ali razina povjerenja znatno se razlikuje po državama članicama – od 85 % u Danskoj i Finskoj do 24 % u Sloveniji (vidi Prilog 2.).

Većina građana smatra da postoje velike razlike među nacionalnim pravosudnim sustavima u smislu kvalitete (58 %), učinkovitosti (58 %) i neovisnosti (52 %).

Čini se da su kada je riječ o građanskim i trgovačkim sudovima glavni problemi trajanje i troškovi postupka, za koje 65 % odnosno 48 % ispitanika smatra da su nezadovoljavajući ili vrlo nezadovoljavajući (vidi Prilog 3.).

Gotovo devet od deset ispitanika (89%) riješilo bi spor izvansudski kada bi imali tu mogućnost.

Sljedeći koraci: Doprinosi sudionika konferencije „Assises de la Justice” (vidi dnevni red u Prilogu 4.) pomoći će Komisiji pri utvrđivanju pravosudne politike EU-a nakon Stockholmskog programa. Kako je najavio predsjednik Barroso u svojem pismu predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu od 11. rujna 2013., Europska komisija dostavit će komunikaciju o budućim inicijativama u području pravosudne politike i politike unutarnjih poslova u proljeće 2014., o kojima će se raspravljati u Europskom vijeću u lipnju 2014. Prema tome, doprinosi sudionika konferencije pridonijet će pravosudnom dijelu te Komunikacije.

Pozadina

Pravosudna politika EU-a u posljednjih je nekoliko godina doživjela korjenite promjene. Portfelj pravosuđa stvoren je tek 2010. na početku mandata sadašnjeg sastava Europske komisije. Od tada je Komisija iznijela više od 50 inicijativa u tom području, stvarajući temelje istinskog Europskog područja slobode, pravde i sigurnosti u službi građana Europe, što je jedan od ključnih ciljeva navedenih u Lisabonskom ugovoru.

Veliki koraci napravljeni su u samo nekoliko godina: nova prava za žrtve zločina (IP/12/1200) i jednostavnije priznavanje presuda (IP/12/1321) poboljšali su pristup pravosuđu, dok prijedlozi Komisije o zaštiti osobnih podataka imaju za cilj ojačati temeljna prava i jedinstveno digitalno tržište (MEMO/13/39). Osim toga, inicijative poput Analize stanja u pravosuđu EU-a (IP/13/285) naglasile su važnost učinkovitih pravosudnih sustava za gospodarski rast.

Sada je cilj ocijeniti koliko se napredovalo i utvrditi ključne izazove budućnosti. Stoga je Komisija organizirala forum „Assises de la Justice” od 21. do 22. studenoga. Riječ je o dvodnevnoj konferenciji koja će okupiti suce, pravnike, znanstvenike, političare i predstavnike poslovnih subjekata iz cijele Europe. Pridružite se raspravi na društvenim mrežama koristeći oznaku #EUJustice.

Dodatne informacije:

Dokumenti o pet pitanja:

http://ec.europa.eu/justice/events/assises-justice-2013/discussion_papers_en.htm

Europska komisija – Assises de la justice

http://ec.europa.eu/justice/events/assises-justice-2013/index_en.htm

Informativni listići o uspostavi europskog područja pravde:

http://ec.europa.eu/justice/events/assises-justice-2013/index_en.htm

Pridružite se raspravi na Twitteru: #EUJustice

Internetska stranica Viviane Reding, potpredsjednice Europske Komisije i povjerenice EU-a za pravosuđe:

http://ec.europa.eu/reding

Pratite potpredsjednicu na Twitteru:@VivianeRedingEU

Kontakt:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Prilog 1.: UPRAVLJANJE NACIONALNIM PRAVOSUDNIM SUSTAVIMA

Samo 22 % ispitanika u potpunosti se slaže da je funkcioniranje nacionalnih pravosudnih sustava isključivo stvar država članica

Dvije trećine ostalih smatra da je funkcioniranje nacionalnih pravosudnih sustava stvar EU-a zbog postojanja prekograničnih predmeta – kako bi se osiguralo poštovanje prava EU-a diljem Unije – ili ako postoje ozbiljni problemi u funkcioniranju nacionalnog pravosudnog sustava

Baza: ispitanici koji se ne „slažu u potpunosti” da je funkcioniranje nacionalnih pravosudnih sustava isključivo stvar država članica (N=20866)

Prilog 2.: Većina ispitanika (53 %) uglavnom ima povjerenja u nacionalni pravosudni sustav

Prilog 3.: Percepcija kvalitete, neovisnosti i učinkovitosti nacionalnih sudova

Prilog 4.: Assises de la Justice: Dnevni red s komentarima

Četvrtak 21. i petak 22. studenoga 2013. u Bruxellesu (Belgija), Europska komisija, zgrada Charlemagne.

DAY ONE

09:30 – 10:00 OPENING

Ms V. Reding, Vice-President of the European Commission, EU Justice Commissioner

10:00 - 10:55 INTRODUCTORY STATEMENTS

Mr J. Bernatonis (LT), Minister of Justice of the Republic of Lithuania

Mr R. Badinter (FR), Lawyer, former Minister of Justice and former President of the Constitutional Council of the French Republic

Mr J. Rozenberg (UK), Commentator in legal matters and journalist (tbc)

11:15 - 13:00 EFFECTIVE JUSTICE SYSTEMS IN THE EU AND THE EU JUSTICE SCOREBOARD

Moderator: Ms F. Le Bail, Director-General for Justice, European Commission

Ms P. Teixeira da Cruz (PT), Minister of Justice of the Portuguese Republic

Mr K. Lenaerts (BE), Vice-President of the Court of Justice of the European Union

Mr M. Barendrecht (NL), Professor of Law, Tilburg University, Director of Hiil

Mr P. Justice Gilligan (IE), President of the European Network of Councils for the Judiciary

14:30 - 16.00 INDEPENDENCE OF JUSTICE AND THE EU JUSTICE SCOREBOARD

Moderator: Ms F. Le Bail, Director-General for Justice, European Commission

Mr V. Skouris (EL), President of the Court of Justice of the European Union

Ms P. Koskelo (FI), President of the Supreme Court of the Republic of Finland, Vice-President of the NPSJC

Mr E. Tsouroulis (EL), President of the Council of Bars and Law Societies of Europe

Mr R. Müller (DE), Journalist

16:30 - 18.00 TOWARDS A NEW RULE OF LAW MECHANISM

Moderator: Ms F. Le Bail, Director-General for Justice, European Commission

Mr A. Shatter (IE), Minister of Justice, Equality and Defence of Ireland

Mr R. Tavares (PT), Member of the European Parliament, Vice-Chair CRIM

Mr J.M. Sauvé (FR), Vice-President of the Conseil d'État of the French Republic, President of ACA

Mr G. Buquicchio (IT), President of the Venice Commission, Council of Europe Mr B. Guetta (FR), Journalist (tbc)

DAY TWO

09:00 - 13:00 TOWARDS A MORE INTEGRATED EUROPEAN AREA OF JUSTICE BASED ON MUTUAL TRUST

Moderator: Ms F. Le Bail, Director-General for Justice, European Commission

9:00 – 10:20. Criminal law

Mr J.F. López Aguilar (ES), Member of the European Parliament, Chair LIBE

Mr K. Tolksdorf (DE), President of the Bundesgerichtshof of the Federal Republic of Germany, Vice-President of the NPSJC

Mr J.C. Marin (FR), General Prosecutor, Cour de cassation of the French Republic

Ms M. McGowan QC (UK), Barrister, Chairman of the Bar Council of England and Wales

10:20 – 11:40 Civil and commercial law

Mr K. Lehne (DE), Member of the European Parliament, Chair JURI

Lord Mance (UK), Justice of the Supreme Court of the United Kingdom

Mr M. Szpunar (PL), Advocate General of the Court of Justice of the European Union

11:40 – 13:00 Administrative law

Mr L. Berlinguer (IT), Member of the European Parliament

Mr Z. Kühn (CZ), Judge at the Supreme Administrative Court of the Czech Republic

Mr S. Cassese (IT), Judge at the Constitutional Court of the Italian Republic

13:00 – 13:30 CONCLUSIONS

Ms V. Reding, Vice-President of the European Commission, EU Justice Commissioner


Side Bar