Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles/Strasbourg, 19. studenoga 2013.

Komisija pozdravlja odluku Europskog parlamenta o odobrenju programa Kreativna Europa

Europska kultura, kino, televizija, glazba, književnost, izvedbene umjetnosti, baština i srodna područja imat će koristi od povećane potpore iz novog programa Europske komisije Kreativna Europa koji je danas odobrio Europski parlament. S proračunom od 1,46 milijardi EUR1 tijekom sljedećih sedam godina, 9 % više od trenutačnog iznosa, program će pružiti poticaj kulturnim i kreativnim sektorima koji su glavni izvor radnih mjesta i razvitka. Programom Kreativna Europa osigurat će se sredstva za najmanje 250 000 umjetnika i kulturnih djelatnika, 2 000 kina, 800 filmova i 4 500 književnih prijevoda. Njime će se pokrenuti i novi instrument za davanje jamstava kojim će se malim poduzećima iz područja kulturnog i kreativnog sektora omogućiti pristup bankovnim kreditima u ukupnom iznosu do 750 milijuna EUR.

Pozdravljajući današnje glasovanje, Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, izjavila je: „Ovo ulaganje velika je novost za europsku filmsku industriju, za kulturu i umjetnost te za javnost. Programom Kreativna Europa omogućit će se našim dinamičnim sektorima kulture stvaranje novih radnih mjesta i veći doprinos gospodarstvu EU-a. Tisuće talentiranih umjetnika moći će nastupati pred novom publikom u Europi i izvan nje, promičući istovremeno kulturnu i jezičnu raznolikost. Osim što omogućuje veliku potporu u obliku bespovratnih sredstava, naše jamstvo omogućit će stotinama malih poduzeća pristup financijskim sredstvima,” dodala je.

Kreativna Europa temelji se na iskustvu i uspjehu programa Kultura i MEDIA kojima se podupiru kulturni i audiovizualni sektori više od 20 godina. Novim programom obuhvaćeni su potprogram Kultura, popratne izvedbene i vizualne umjetnosti, baština i druga područja te potprogram MEDIA kojim će se osigurati sredstva za kino i audiovizualni sektor. Nova međusektorska struka podržat će politiku suradnje, poprečne mjere i novi instrument za davanje jamstava koji će biti dostupan od 2016. godine.

Europske prijestolnice kulture, Europska oznaka baštine, Dani europske baštine i pet europskih nagrada (nagrada Europske unije za kulturnu baštinu/nagrade Europa Nostra, nagrada Europske unije za suvremenu arhitekturu, nagrada Europske unije za književnost, European Border Breakers Awards i nagrada Europske unije Prix MEDIA) također će primiti potporu u okviru programa Kreativna Europa.

Najmanje 56 % proračuna programa izdvojit će se za potprogram MEDIA i najmanje 31 % za potprogram Kulturu. Time se uvelike odražava udio financiranja koji ova dva područja trenutačno dobivaju. Najviše 13 % proračuna bit će izdvojeno za međusektorsku struku čime je obuhvaćena pomoć za „deskove programa Kreativna Europa” u svakoj zemlji koja sudjeluje u programu, pružajući savjete potencijalnim korisnicima. Oko 60 milijuna EUR namijenjeno je suradnji u području politike i poticanju inovativnog stvaranja publike te novih poslovnih modela.

Kreativna Europa: tko profitira?

Programom Kreativna Europa podržat će se:

250 000 umjetnika i kulturnih djelatnika te njihov rad, dopuštajući im da prodru do nove publike izvan svojih zemalja,

više od 800 europskih filmova dobit će potporu za distribuciju kako bi ih mogla pogledati publika diljem Europe i svijeta,

najmanje 2 000 europskih kina imat će koristi od sredstava, pod uvjetom da su najmanje 50 % snimljenih filmova europski filmovi,

više od 4 500 knjiga i drugih književnih djela dobit će potporu u obliku prijevoda čime će se autori moći probiti na nova tržišta, a čitatelji uživati u djelima na materinjem jeziku.

tisuće kulturnih i audiovizualnih organizacija i stručnjaka imat će koristi od sredstava namijenjenih osposobljavanju kojim se omogućuje stjecanje novih vještina i jačanje sposobnosti za rad u inozemstvu.

Europski kulturni i kreativni sektori predstavljaju do 4,5 % BDP-a EU-a, a zapošljavaju više od 8 milijuna ljudi. U okviru programa Kreativna Europa pomoći će im se da više pridonesu europskom gospodarstvu iskorištavanjem prilika koje je stvorila globalizacija i digitalni napredak. To će im također omogućiti da savladaju izazove poput fragmentacije tržišta i teškoće u pristupu financijskim sredstvima te da pridonesu boljem stvaranju politike olakšavajući time dijeljenje znanja i iskustva.

Sljedeći koraci

Program Kreativnu Europu svakako će usvojiti Vijeće (28 država članica) u tjednima koji dolaze, a stupit će na snagu u siječnju 2014. godine.

Dodatne informacije

MEMO/13/1009

European Commission: Creative Europe

Creative Europe na Facebooku

Pridružite se razgovoru na Twitteru #CreativeEurope

Web-mjesto Androulle Vassiliou

Pratite Androullu Vassiliou na Twitteru @VassiliouEU

Osobe za kontakt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

Riječ je o 1,46 milijardi EUR uzimajući u obzir procijenjenu inflaciju. To odgovara iznosu od 1,3 milijardi EUR u „fiksnim” cijenama za 2011. godinu.


Side Bar