Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 19 noiembrie 2013

Ați făcut cumpărături online și vreți să vă recuperați banii? Propunerea Comisiei cu privire la cererile cu valoare redusă sprijină consumatorii și IMM-urile

Ați cumpărat un televizor nou cu ecran plat și 3D și nu v-a fost livrat? Sau ați efectuat o plată în favoarea unui furnizor din străinătate și acesta v-a livrat un produs defectuos? Nu vă îngrijorați, există o modalitate puțin costisitoare de a vă recupera banii. Comisia Europeană a propus astăzi să se consolideze poziția consumatorilor și a întreprinderilor în litigiile transfrontaliere cu valoare redusă. Încă din 2007, în UE există o procedură de soluționare a litigiilor civile și comerciale cu valoare redusă, fără complicații: procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă. După șase ani, Comisia se bazează pe experiența acumulată pentru a face ca procedura să fie mai simplă, mai puțin costisitoare și mai relevantă pentru consumatori și întreprinderi. Principala schimbare propusă astăzi vizează majorarea plafonului pentru depunerea unei cereri în cadrul procedurii la 10 000€, de la 2 000€ cât este în prezent. Întreprinderile mici vor fi principalii beneficiari ai acestei schimbări — deoarece, în prezent, doar 20 % din creanțele întreprinderilor se situează sub pragul de 2 000€.

Nicio cerere a unui consumator sau a unei întreprinderi nu are o valoare prea redusă pentru înfăptuirea justiției”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție. „După ce a ascultat consumatorii și întreprinderile, astăzi, Comisia propune norme care vor face această procedură cu adevărat europeană mai eficace și mai relevantă pentru viața de zi cu zi. Într-un moment în care Uniunea Europeană se confruntă cu mari provocări economice, sporirea eficienței justiției în UE este esențială pentru restabilirea creșterii economice și stimularea comerțului. Astăzi propunem norme prin care să simplificăm procedura de soluționare a litigiilor cu valoare redusă pe piața noastră unică. Consumatorii și IMM-urile ar trebui să se simtă acasă și atunci când cumpără din străinătate.”

Procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă, care a fost adoptată în 2007 și se aplică începând din 2009, este un instrument util care și-a dovedit valoarea. A redus cheltuielile de judecată aferente cererilor cu valoare redusă cu până la 40 % și durata proceselor de la 2 ani și 5 luni la o durată medie de 5 luni. Cu toate acestea, se poate face mai mult: un raport al Comisiei privind procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă, publicat astăzi, constată că limita superioară de 2 000€ pentru depunerea cererii în cadrul procedurii exclude prea multe litigii cu valoare redusă, în special în ceea ce privește litigiile care implică întreprinderi mici și mijlocii. De asemenea, un număr mare de litigii sunt excluse din cauza definirii în sens restrâns a noțiunii de „litigiu transfrontalier”, ceea ce înseamnă că, de exemplu, litigiile generate de producerea unui accident auto într-o zonă de frontieră a altui stat membru sau în urma încheierii unui contract de închiriere a unei case de vacanță nu pot fi soluționate, în prezent, în cadrul procedurii.

Prin urmare, Comisia ia măsuri în vederea îmbunătățirii utilității procedurii, prin introducerea unui set de schimbări practice ale modului de derulare a procedurii. Propunerea Comisiei de revizuire a regulamentului privind cererile cu valoare redusă vizează, în special:

să ridice pragul pentru depunerea unei „cereri cu valoare redusă” de la 2 000€ la 10 000€. Această modificare va aduce beneficii mai ales IMM-urilor, întrucât procentul de cereri pentru care se va putea folosi procedura va crește de la 20 %, cât este în prezent, la 50 %. Și consumatorii vor beneficia de modificările propuse, întrucât aproximativ o cincime din cererile lor depășesc 2 000€;

să extindă definiția cazurilor „transfrontaliere”, pentru a sprijini mai mulți consumatori și mai multe întreprinderi să își soluționeze litigiile transfrontaliere;

să impună o limită a taxelor judiciare: în cazul procedurii actuale cu privire la cererile cu valoare redusă, taxele judiciare pot fi disproporționate, în unele cazuri chiar depășind valoarea cererii în sine. Propunerea de astăzi va asigura că taxele judiciare nu depășesc 10 % din valoarea cererii și că valoarea minimă a taxei judiciare nu poate fi mai mare de 35€. În propunere se impune și posibilitatea plății online a acestor taxe, cu cardul de credit;

să reducă formalitățile administrative și costurile de deplasare: noile norme vor permite reclamanților să deschidă procedura online: mesajele electronice vor fi considerate un mijloc valabil de comunicare între părțile implicate, iar teleconferința sau videoconferința vor deveni instrumente obișnuite ale ședințelor de judecată, ori de câte ori acestea vor fi necesare.

Prin propunerea de astăzi Comisia facilitează accesul efectiv la justiție pentru consumatori și întreprinderi, astfel încât acestea să beneficieze de încrederea necesară pentru a folosi mai bine piața unică. Prin urmare, propunerea dă curs uneia dintre cele 12 acțiuni concrete prezentate la începutul acestui an în al doilea Raport privind cetățenia UE, menite să ajute cetățenii să își exercite mai bine drepturile în cazul în care, de exemplu, fac cumpărături în străinătate. Necesitatea de a adopta noi norme a fost semnalată și în Agenda consumatorului european (IP/12/491).

Noua procedură europeană cu privire la cererile cu valoare redusă răspunde preocupărilor reale ale cetățenilor: de exemplu, într-un sondaj Eurobarometru recent, o treime din respondenți au declarat că ar fi mai înclinați să depună o cerere în cadrul procedurii dacă aceasta s-ar derula exclusiv în scris, fără să fie nevoie de prezența fizică în instanță. Noua procedură răspunde și preocupărilor exprimate de întreprinderi: în cadrul unei consultări publice și cu ocazia Eurobarometrului, 45% dintre întreprinderi au declarat că nu inițiază acțiuni judiciare întrucât cheltuielile de judecată ar fi disproporționate în raport cu valoarea cererii. În cele din urmă, propunerea reprezintă și un răspuns la cererile de acțiune din partea Parlamentului European, pentru a se asigura faptul că întreprinderile și consumatorii utilizează mai bine procedura cu privire la cererile cu valoare redusă.

Context

Procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă [Regulamentul (CE) nr. 861/2007] are drept obiectiv îmbunătățirea accesului la justiție prin simplificarea soluționării litigiilor transfrontaliere cu valoare redusă în materie civilă și comercială și prin reducerea costurilor. Procedura a fost instituită în mod special pentru a-i ajuta pe consumatori să își asigure respectarea drepturilor și pentru a le garanta accesul la justiție în cauzele transfrontaliere. Mecanismul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2009.

În cadrul procedurii actuale, „cererile cu valoare redusă” sunt cauze al căror obiect nu depășește 2 000€, excluzând dobânzile, cheltuielile și alte plăți (valoarea se calculează în momentul în care formularul de cerere este primit de către instanța competentă). Hotărârea este pronunțată în țara de reședință a consumatorului sau în țara din care provine societatea pârâtă, în cazul în care consumatorul optează pentru această variantă. Drepturile procedurale ale ambelor părți sunt protejate, iar hotărârea, odată pronunțată, devine automat executorie în țara părții căzută în pretenții și în orice altă țară din UE. Procedura se desfășoară în cea mai mare parte în scris, cu ajutorul unor formulare-tip. Reprezentarea prin avocat nu este necesară.

Începând din luna martie până în luna iunie a acestui an a avut loc o consultare publică cu privire la procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă (IP/13/240).

Un exemplu de succes al modului în care funcționează procedura cu privire la cererile cu valoare redusă

Exemplu din rândul consumatorilor: Un consumator din Austria a comandat echipament de schi de pe un site internet german. A plătit 1 800€ în avans prin transfer bancar. Comerciantul nu a livrat echipamentul și nu a rambursat suma plătită. Prin urmare, consumatorul a lansat o procedură europeană cu privire la cererile cu valoare redusă. Instanța austriacă din Linz a pronunțat o hotărâre în favoarea consumatorului, care a fost executată de autoritățile germane din Charlottenburg. În consecință, consumatorului i-a fost rambursată suma plătită.

Exemplu din rândul IMM-urilor: Cu ocazia renovării magazinului pe care îl deținea, un distribuitor de cosmetice din Portugalia a comandat gresie și faianță în valoare de 8 000€ de la un producător spaniol. După livrare, IMM-ul a plătit factura, dar când a vrut să le folosească a observat că jumătate din plăcile livrate erau curbate și, deci, inutilizabile.

Distribuitorul portughez a solicitat să i se schimbe plăcile, dar societatea comercială spaniolă a refuzat, la fel cum a refuzat și rambursarea prețului. Distribuitorul portughez a depus la instanța locală o cerere în cadrul procedurii privind cererile cu valoare redusă, împreună cu factura (întrucât locul executării contractului era Portugalia) și a cerut despăgubiri în valoare de 3 000€. Instanța a comunicat cererea societății comerciale spaniole, care s-a apărat susținând că plăcile erau de bună calitate. Instanța a cerut părerea unui expert, care a confirmat faptul că plăcile erau de proastă calitate.

Instanța a considerat că probele sunt adecvate și suficiente, astfel că a obligat societatea comercială spaniolă să plătească despăgubiri în valoare de 3 000€ și să acopere cheltuielile de judecată.

Pentru informații suplimentare

See MEMO/13/1007

Press pack

http://ec.europa.eu/justice/newsroom/civil/news/131119_en.htm

European Commission – Small Claims Procedure
http://ec.europa.eu/justice/civil/commercial/eu-procedures/small_claims

e-Justice portal – Small claims forms
https://e-justice.europa.eu/content_small_claims_forms-177-en.do

Citizen Factsheet

http://ec.europa.eu/justice/civil/document/2013_small_claims_factsheet

Report of the European Consumer Centre
http://ec.europa.eu/consumers/ecc/consumer_reports_en.htm

Eurobarometer Survey on the Small Claims Procedure:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_395_sum_en.pdf

Homepage of Vice-President Viviane Reding, EU Justice Commissioner:

http://ec.europa.eu/reding

Follow the Vice-President on Twitter: @VivianeRedingEU

Persoane de contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Anexă: Infografic: Cum funcționează procedura cu privire la cererile cu valoare redusă

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Side Bar