Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. november 19.

Online vásárolt és vissza akarja kapni a pénzét? – A Bizottság kis értékű követelésekre vonatkozó javaslata a fogyasztók és a kkv-k szolgálatában

Új 3D-s tévét vett az interneten keresztül, de sosem kapta meg a készüléket? Kifizette a külföldi eladót, és hibás cikket kapott? Aggodalomra semmi ok. A jövőben alacsony költségek mellett igényelheti vissza pénzét. Az Európai Bizottság a mai napon javaslatot nyújtott be a kis értékű követelésekre vonatkozó, határokon átnyúló jogvitákban érintett fogyasztók és kisvállalkozások helyzetének megerősítésére. Az Unióban 2007 óta működik a viszonylag csekély értékű összegekről szóló polgári és kereskedelmi jogviták rendezésének egyszerű módszere: a kis értékű követelések európai eljárása. Hat év tapasztalatával a háta mögött a Bizottság most még egyszerűbbé, olcsóbbá és a fogyasztók és kisvállalkozások számára használhatóbbá teszi az eljárást. A legfőbb változtatás, hogy a jelenlegi 2000 euró helyett a jövőben 10 000 euró értékig lesz alkalmazható az eljárás a javaslat elfogadása esetén. A módosítás nagy nyertesei a kisvállalkozások – jelenleg ugyanis csak követeléseik 20%-a esik a 2000 eurós küszöbön belülre.

„Nincs olyan csekély értékű követelés, amellyel kapcsolatban ne lenne helye az igazságosságnak” – jelentette ki a javaslat benyújtása kapcsán Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, az Unió jogérvényesülési biztosa. „A Bizottság meghallgatta a fogyasztókat és a vállalkozásokat, és ezért ma olyan javaslatot terjesztett elő, amely egy valóban európai eljárást még hatékonyabbá és még gyakorlatiasabbá tesz. Egy olyan időszakban, amikor az Európai Unió komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe, az uniós igazságszolgáltatás hatékonyságának javítása a növekedés beindításának és a kereskedelem ösztönzésének kulcskérdése. Ma lépést tettünk az egységes piacon folytatott kis értékű peres eljárások megoldásának egyszerűsítése felé. Holnaptól a fogyasztók és a kisvállalkozások otthon érezhetik magukat, amikor a határon túl vásárolnak.”

Az kis értékű követelések európai eljárása, amelyet 2007-ben fogadtak el, és 2009 óta alkalmaznak az Unióban, méltán igen eredményes eszköznek bizonyult. A határokon átnyúló kis értékű követelések ügyében folytatott jogviták költségét akár 40%-kal, időtartamát pedig 2 év 5 hónapról átlagosan 5 hónapra csökkentette. Még akad azonban teendő. Az eljárással kapcsolatos, ma közzétett bizottsági jelentés kiemeli, hogy a 2000 eurós összeghatár túlságosan sok – főleg kis- és középvállalkozások által indított – jogvitát kizár e lehetőségből. Ugyancsak szűkíti az eljárás igénybevételének lehetőségét a „határokon átnyúló” jogvita definíciója, amely alapján például egy másik tagállam határ menti övezetében bekövetkezett autóbaleset vagy egy üdülőingatlan bérleti szerződése jelenleg nem tartozik az eljárás hatálya alá.

A Bizottság ezért az eljárás működésmódjára vonatkozó célirányos, gyakorlati módosítások segítségével igyekszik még hasznosabbá tenni a mechanizmust. Eszerint a Bizottság a kis értékű eljárásokról szóló rendelet módosítására vonatkozó javaslata:

Megemeli a jogosult kis értékű követelések összeghatárát, éspedig 2000 euróról 10 000 euróra. Ez elsősorban a kis- és középvállalkozások számára kedvező: az általuk indított eljárások 50%-a jogosulttá válik (a korábbi 20% helyett). Jól járnak a változással a fogyasztók is – esetükben a követelések egyötöde haladja meg a 2000 eurót.

Kitágítja a „határokon átnyúló” ügy definícióját, és ezáltal még több fogyasztónak és vállalkozásnak teszi lehetővé a határokon átnyúló viták rendezését.

Maximálja a bírósági költségeket: A jelenlegi eljárás során ezek sok esetben aránytalanok, néha akár a követelés összegét is meghaladják. A mai javaslat biztosítja, hogy a költségek nem haladhatják meg a követelés összegének 10%-át, és a minimális díj nem lehet magasabb 35 eurónál. A javaslat továbbá lehetővé teszi a költségek hitelkártyával történő, online térítését.

Csökkenti a bürokráciát és az utazási költségeket: Az új szabályok nyomán a felperesek online is kezdeményezhetik az eljárást: az e-mail a felek közötti kommunikáció jogilag érvényes eszköze lesz, és a szóbeli meghallgatások szükség esetén bármikor történhetnek telekonferencia vagy videokonferencia formájában.

A mai javaslattal a Bizottság a fogyasztók és a vállalkozások igazságszolgáltatáshoz való hatékony hozzáférését kívánja elősegíteni az egységes piac jobb kihasználásához szükséges bizalom növelése érdekében. Ezzel a polgárok, például a határon túl vásárló polgárok jogainak megerősítésére hivatott, az idén közzétett uniós polgárságról szóló második jelentésben vázolt 12 konkrét intézkedés egyikét valósítja meg. A fellépés szükségességére korábban az európai fogyasztóügyi stratégia is felhívta a figyelmet (IP/12/491).

A kis értékű követelések eljárásának mostani módosítása a polgárok valós igényeire válaszol: egy közelmúltban végzett Eurobarométer felmérés során a válaszadók egyharmada jelezte, hogy inkább hajlana a kereset benyújtására, ha az eljárások lefolytathatók volnának kizárólag írásban, anélkül, hogy szükség lenne a bíróság előtti személyes megjelenésre. A módosítások másrészt a vállalkozások igényeit is figyelembe veszik: egy nyilvános konzultáció során és az Eurobarométer felmérésben a vállalkozások 45%-a nyilatkozta, hogy azért nem fordul bírósághoz, mert az eljárás költségei aránytalanul magasak a követelés nagyságához képest. Végül a javaslat a kis értékű követelések eljárásának fogyasztók és vállalkozások általi jobb igénybevételét sürgető európai parliamenti felhívásokra is választ ad.

Háttér

A kis értékű követelések európai eljárása (861/2007/EK rendelet) az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést kívánja javítani azáltal, hogy egyszerűsíti a kis értékű követeléseket érintő polgári vagy kereskedelmi ügyekben felmerülő, határokon átnyúló jogvitákat, illetve csökkenti a velük járó költségeket. Kialakításának kifejezett célja volt a határokon átnyúló ügyekben a fogyasztók segítése jogaik érvényesítése terén, valamint az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása. A mechanizmust 2009. január 1-jétől alkalmazzák.

A jelenlegi szabályok szerint „kis értékű követelések” alatt olyan esetek értendők, amelyeknél a követelés értéke (a keresetlevél hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság általi kézhezvételekor) nem haladja meg a 2000 eurós összeget, az összes kamat, kiadás és költség nélkül. Az ítéletet a bíróság a fogyasztó állandó lakóhelye szerinti országban hozza meg, illetve amennyiben a fogyasztó úgy dönt, az alperes vállalkozás országában. A mechanizmus biztosítja mindkét fél eljárási jogait, és az ítélet közvetlenül végrehajtható a vesztes fél országában és bármely más tagállamban. Az eljárást többnyire írásos formában, meghatározott formanyomtatványok felhasználásával folytatják le. Az ügyvédi képviselet nem kötelező.

A Bizottság idén március–június között rendezett nyilvános konzultációt a kis értékű követelések európai eljárásáról (IP/13/240).

A kis értékű követelések eljárásának működését bemutató sikertörténet

Fogyasztók: Egy osztrák fogyasztó síruhákat rendelt egy német weboldalról. 1800 eurót fizetett ki előre, banki átutalással. A kereskedő azonban sosem szállította le a ruhákat, és a vételárat sem térítette vissza. A fogyasztó ezért megindította a kis értékű követelések európai eljárását. Az illetékes osztrák bíróság Linzben a fogyasztó számára kedvező ítéletet hozott, amelyet a charlottenburgi német hatóságok végrehajtottak. A fogyasztó ezt követően visszakapta a vételárat.

Vállalkozások: Egy portugál illatszer-kereskedő átalakította boltját, és ehhez 8000 euróért járólapot rendelt egy spanyol vállalkozástól. A szállítást követően a kisvállalkozó kifizette az ellenértéket, ám amikor megkezdődött az átalakítás, kiderült, hogy a járólapok fele görbe, azaz használhatatlan.

A spanyol cég nem volt hajlandó kicserélni az árut, és nem is térítette vissza a vételárat. A portugál kereskedő 3000 euró kártérítést követelve a helyi bíróság előtt megindította a kis értékű követelések európai eljárását (mivel a teljesítés helye Portugáliában volt), és csatolta a számlát is a keresetlevélhez. A bíróság kézbesítette a spanyol cégnek a keresetlevelet, ám az azzal védekezett, hogy a járólapok jó minőségűek voltak. A bíróság szakértői vizsgálatot rendelt el: a szakértő véleménye szerint a járólapok valóban rossz minőségűek voltak.

A bíróság megfelelőnek és elégségesnek tartotta ezt a bizonyítékot, és a spanyol szállítót 3000 euró kártérítés, valamint a perköltségek megfizetésére kötelezte.

További információk

MEMO/13/1007

Press pack

http://ec.europa.eu/justice/newsroom/civil/news/131119_en.htm

Európai Bizottság – kis értékű követelések eljárása
http://ec.europa.eu/justice/civil/commercial/eu-procedures/small_claims

E-igazságügyi portál – A kis értékű követelések eljárásához szükséges formanyomtatványok
https://e-justice.europa.eu/content_small_claims_forms-177-hu.do

Az Európai Fogyasztói Központ jelentése
http://ec.europa.eu/consumers/ecc/consumer_reports_en.htm

Eurobarométer felmérés a kis értékű követelések eljárásáról:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_395_sum_en.pdf

Viviane Reding alelnök, jogérvényesülésért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

Melléklet: Infografika: Hogyan működik a kis értékű követelések eljárása

Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar