Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE IT

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 15 Νοεμβρίου 2013

'Εξι Ιταλικές πόλεις (Κάλιαρι, Λέτσε, Matera, Περούτζια, Ραβένα και Σιένα) προκρίθηκαν στον διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2019

Η επιτροπή επιλογής που ορίστηκε για να αξιολογήσει τις αιτήσεις ιταλικών πόλεων για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2019 συνεδρίασε σήμερα στη Ρώμη και συνέστησε ότι  οι πόλεις Κάλιαρι, Λέτσε, Matera, Περούτζια, Ραβένα και Σιένα πρέπει να συμπεριληφθούν στην προεπιλογή. Μόλις επιβεβαιωθεί η σύσταση αυτή από την Ιταλία, οι προεπιλεγμένες πόλεις θα συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους έως το επόμενο καλοκαίρι. Η επιτροπή επιλογής θα συνεδριάσει και πάλι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014 για να προτείνει την ιταλική πόλη που θα είναι η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2019.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, δήλωσε: «Θα ήθελα να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στις πόλεις για τις υποψηφιότητές τους, μετά τον πρώτο γύρο του διαγωνισμού. Περισσότερες από 20 πόλεις – αριθμός ρεκόρ - υπέβαλαν υποψηφιότητα για τον τίτλο. Αυτό αποτελεί απόδειξη του πόσο δημοφιλής είναι η «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα». Ήδη το γεγονός της προεπιλογής για τον τίτλο μπορεί να επιφέρει σημαντικά πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τις πόλεις, υπό την προϋπόθεση ότι η υποψηφιότητά τους είναι μέρος μιας πιο μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής με γνώμονα τον πολιτισμό. Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες είναι μια ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να μάθουν περισσότερα ο ένας για τον άλλο και να απολαύσουν την κοινή ιστορία και τις αξίες τους με άλλα λόγια, να βιώσουν την αίσθηση ότι ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή κοινότητα. Ενθαρρύνω όλες τις προεπιλεγμένες πόλεις να επωφεληθούν το καλύτερο δυνατό από το έργο αυτό.»

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Υπουργών με την οποία ορίζονται τα κριτήρια για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα1, η Ιταλία και η Βουλγαρία είναι τα δύο κράτη μέλη που θα φιλοξενήσουν την εκδήλωση το 2019. Η προεπιλογή στη Βουλγαρία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Μετά τη Μασσαλία (Γαλλία) και την Košice (Σλοβακία) φέτος, η Umeå (Σουηδία) και η Ρίγα (Λετονία) θα είναι οι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες το 2014. Η Mons (Βέλγιο) και η Plzen (Τσεχική Δημοκρατία) το 2015, η Wrocław (Πολωνία) και η Donastia-San Sebastián (Ισπανία) το 2016, η Aarhus (Δανία) και η Πάφος (Κύπρος) το 2017 και η Βαλέτα (Μάλτα) το 2018. Η Leeuwarden (Κάτω Χώρες) έχουν επίσης προταθεί ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2018.

Ιστορικό

Στα τέλη του 2012 η Ιταλία κάλεσε τις ενδιαφερόμενες πόλεις να υποβάλουν αιτήσεις. Περισσότερες από 20 πόλεις υπέβαλαν αίτηση: Aosta, Bergamo, Cagliari, Caserta, Vallo di Diano και Cilento με την Καμπανία και το Mezzogiorno, Erice, Grosseto και Maremma, L’Aquila, Lecce, Mantova, Matera, Palermo, Perugia με τα αξιοθέατα Francesco D’assisi και Umbria, Pίζα, Ραβένα, Reggio Calabria, Σιένα, Siracusa και στα νοτιανατολικά, Taranto, Urbino και Βενετία στα βορειοανατολικά.

Οι αιτήσεις εξετάστηκαν από επιτροπή που απαρτιζόταν από 13 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε πολιτιστικά θέματα — έξι διορίστηκαν από την Ιταλία και οι υπόλοιποι επτά από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Τα μέλη της επιτροπής που ορίστηκαν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ήταν τα εξής:

  • Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ο σερ Jeremy Isaacs (Ηνωμένο Βασίλειο), τηλεοπτικό στέλεχος και πρώην διευθυντής του Royal Opera House, Covent Garden· ο κ. Manfred Gaulhofer (Aυστρία), Γενικός Διευθυντής της εκδήλωσης «Graz 2003».

  • Από το Συμβούλιο: Ο κ. Anu Kivilo (Eσθονία), διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου Arvo Pärt· Ο κ. Norbert Riedl (Aυστρία), προϊστάμενος του τμήματος για διμερείς και πολυμερείς πολιτιστικές σχέσεις στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας, Καλών Τεχνών και Πολιτισμού της Αυστρίας.

  • Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ο κ. Jordi Pardo (Ισπανία), αρμόδιος για πολιτιστικά σχέδια στον τομέα του διεθνούς πολιτισμού ο κ. Steve Green (Ηνωμένο Βασίλειο), σύμβουλος και ερευνητής στον τομέα πολιτιστικής πολιτικής.

  • Από την Επιτροπή των Περιφερειών: Η κυρία Elisabeth Vitouch (AT), που αντιπροσωπεύει την επιτροπή πολιτισμού και εκπαίδευσης της Επιτροπής των Περιφερειών και είναι μέλος της κυβέρνησης της πόλης της Βιέννης.

Σύμφωνα με το σημερινό σύστημα ορισμού των Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Πρωτευουσών η επιλογή περιλαμβάνει δύο γύρους: τον γύρο της προεπιλογής, βάσει του οποίου καταρτίζεται κατάλογος των υποψηφίων πόλεων και τον γύρο της τελικής επιλογής εννέα μήνες αργότερα. Οι πόλεις που επιλέγονται, ορίζονται στη συνέχεια επίσημα από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/capitals/european-capitals-of-culture_en.htm

Eυρωπαϊκή Επιτροπή: Πολιτισμός

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Ακολουθήστε την κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) - Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

1 :

Απόφαση αριθ. 1622/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2006.


Side Bar