Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. november 18.

A Volkswagen vezeti a globális K+F-rangsort, de az uniós vállalatok teljesítménye vegyes

2004 óta most először egy európai uniós vállalat – a német Volkswagen autógyár – fordította a világon a legmagasabb összeget kutatási-fejlesztési beruházásokra a magánszektorban. A 2012-ben 9,5 milliárd EUR-t beruházó Volkswagen áll az első helyen az Európai Bizottság 2013. évi európai uniós ipari K+F-beruházási eredménytábláján. Az uniós székhelyű cégek (527 vállalat) összességében 6,3%-kal növelték a kutatási-fejlesztési beruházások mértékét, ami egy kicsivel meghaladja az eredménytáblán szereplő 2000 vállalat átlagát (+6,2%). Az elmúlt évhez hasonlóan azonban idén is elmaradtak az egyesült államokbeli vállalatoktól (+8,2%). Az uniós vállalatok ágazatonként is vegyes teljesítményt nyújtottak: egyes területeken jelentősen bővült a K+F, míg más ágazatokban stagnálás vagy visszaesés volt megfigyelhető. A megkérdezett, az eredménytáblán szereplő uniós vállalatok a 2013–2015-ös időszakban átlagosan évi 2,6%-kal tervezik növelni K+F-beruházásaikat, ami a tavalyi évi tervekhez képest visszaesést jelent.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: „A K+F-be történő üzleti beruházások terén az EU továbbra is elmarad a fő versenytársaitól, és a legutóbbi beszámolókban felbukkant néhány aggasztó jel. A vezető uniós vállalatok fontos ipari szektorokban – például a gépjárműiparban – elért pozitív eredményei ellenére továbbra is túl gyengék vagyunk a csúcstechnológiát alkalmazó ágazatokban, például a biotechnológia és a szoftverek terén.”

Az eredménytáblán szereplő vállalatok K+F terén történt, átlagosan 6,2%-os bővülése annak ellenére következett be, hogy lassabb ütemben nőnek a nettó értékesítések (+4,2% a 2011. évi +9,9%-kal szemben), és 2012-ben 10,1%-kal visszaestek a működési nyereségek. Az EU összességében pozitív eredményei nagyrészt a német vállalatok – és elsősorban a gépjárműágazat – által a K+F terén elért növekedés ütemének köszönhetők.

A rangsorban a második helyet a dél-koreai Samsung Electronics foglalja el, 8,3 milliárd EUR összegű beruházással. Az első tíz között öt amerikai székhelyű vállalat (Microsoft, Intel, Merck, Johnson & Johnson és Pfizer), két svájci (Roche és Novartis), valamint egy japán (Toyota) cég található.

A gépjárművek és gépjármű-alkatrészek ágazatában az uniós székhelyű vállalatok erőteljes növekedést mutattak a K+F terén (+14,4% az amerikai vállalatok –2,6%-os mutatójával szemben). Az európai uniós vállalatok jobban teljesítettek az amerikaiaknál az ipari technika (EU: +12,3%, USA: +9,4%) és a repüléstechnika és honvédelem (EU: +9,5%, USA: –1,3%) kategóriában is. Az IKT-ágazatban vegyes eredményt értek el: a szoftverek és számítástechnikai szolgáltatások terén jól teljesítettek (+14,2%), az informatikai hardverek terén viszont visszaesés volt észlelhető (–2,3%). Az amerikai székhelyű vállalatok ezzel szemben mindkét ágazatban jó teljesítményt nyújtottak (+12,6%, illetve +14,8%).

Az elmúlt tíz év tendenciáinak elemzése azt mutatja, hogy az Egyesült Államok továbbra is egyre jobban az olyan K+F-intenzív ágazatokra specializálódik, mint amilyen az IKT és az egészségügy (2012-ben az eredménytáblán szereplő amerikai vállalatok összes K+F-beruházásának már 70%-át, míg 2004-ben csak 64%-át tették ki az ilyen beruházások).

Annak ellenére, hogy ezekben a rendkívül K+F-intenzív ágazatokban egyértelműen az Egyesült Államoké a vezető szerep, az uniós vállalatok közül a hátrébb szereplőket megvizsgálva azt láthatjuk, hogy számos jó teljesítményt nyújtó vállalat működik az olyan területeken, mint a szoftverek és a biotechnológia, és ezek a vállalatok a jövőben akár vezetőkké is válhatnak.

Háttér-információk

Az európai uniós ipari K+F-beruházási eredménytáblát évente teszi közzé az Európai Bizottság (a Kutatási és Innovációs Főigazgatóság és a Közös Kutatóközpont). A 2013. évi eredménytábla a kutatási-fejlesztési célú beruházásokra a legtöbb pénzt fordító 2000 vállalatot veszi alapul; ezek a világ összes vállalkozását tekintve együttesen az összes K+F-célú ráfordítás több mint 90%-át adják. Az eredménytábla a vállalatok saját forrásból finanszírozott globális K+F-beruházásának összértékét méri, függetlenül attól, hogy az adott kutatásra-fejlesztésre hol kerül sor. Az eredménytáblához kiválasztott 2000 vállalat mindegyike 22,6 millió EUR feletti összeget ruházott be 2012-ben a K+F terén, a székhelyük pedig az Európai Unióban (527 vállalat), az Egyesült Államokban (658), Japánban (353) vagy más országokban (462) – így Kínában, Dél-Koreában, Svájcban, Indiában, Kanadában, Ausztráliában, Izraelben, Norvégiában vagy Brazíliában – található.

Az európai uniós ipari K+F-beruházási eredménytáblát kiegészíti az ipari K+F-beruházási trendekről szóló európai uniós felmérés, amely minőségi információkat gyűjt össze a vállalatok jelenlegi és jövőbeli K+F-beruházási stratégiáihoz kapcsolódó és azokat befolyásoló tényezőkről és problémákról. A 2013-as felmérés a 2012. évi európai uniós ipari K+F-beruházási eredménytáblán található 1000 uniós székhelyű vállalat között szereplő 172, főként nagyobb vállalattól érkezett válaszokon alapul. A válaszokat 2012 áprilisa és júniusa között gyűjtötték össze.

MEMO/13/1000

A teljes beszámoló a következő címen érhető el:

http://iri.jrc.ec.europa.eu/reports.htm

A „Horizont 2020” keretprogramról az alábbi internetcímen találhatók további információk:

http://ec.europa.eu/research/horizon2020/

Az Innovatív Unió kezdeményezésről az alábbi internetcímen találhatók további információk:

http://ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm

Kapcsolattartók:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martinez Garcia (+32 2 298 73 03)


Side Bar