Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 18. studenoga 2013.

Volkswagen na vrhu svjetske ljestvice istraživanja i razvoja, međutim poduzeća iz EU-a imaju raznolike rezultate

Prvi put od 2004. jedno je europsko poduzeće – njemački proizvođač automobila Volkswagen – najveći svjetski ulagač iz privatnog sektora u području istraživanja i razvoja. Volkswagen je na vrhu ljestvice za 2013. „EU Industrial R&D Investment Scoreboard” („Europska ljestvica rezultata ulaganja poduzeća u istraživanje i razvoj”) koju je pripremila Europska komisija, s 9,5 milijardi EUR ulaganja u 2012. Općenito, poduzeća sa sjedištem u EU-u (527 poduzeća) povećala su ulaganja u istraživanje i razvoj za 6,3 %, što je nešto više od prosjeka 2 000 poduzeća uvrštenih na ljestvici rezultata (+ 6,2 %). Međutim, kao i prošle godine, njihovi su rezultati niži od rezultata poduzeća iz SAD-a. Poduzeća iz EU-a imaju, ovisno o sektoru, raznolike rezultate: dok neka pokazuju snažan rast u istraživanju i razvoju, druga pokazuju stagnaciju ili smanjenje. Poduzeća uvrštena na ljestvici rezultata očekuju da će u razdoblju 2013. – 2015. u prosjeku godišnje povećati ulaganja u istraživanje i razvoj za 2,6 %, što predstavlja smanjenje u očekivanjima u usporedbi s prošlom godinom.

Povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn izjavila je: „EU još uvijek zaostaje za svojim glavnim konkurentima u pogledu ulaganja poduzeća u istraživanje i razvoj, a i u posljednjim se izvješćima naziru zabrinjavajući znakovi. Unatoč pozitivnim rezultatima vrhunskih europskih poduzeća iz važnih industrijskih sektora poput automobilskog, i dalje smo preslabi u sektorima visoke tehnologije poput biotehnologije i računalnih programa.”

Prosječno povećanje od 6,2 % u istraživanju i razvoju poduzeća uvrštenih na ljestvici postignut je unatoč smanjenju neto rasta prodaje (+ 4,2 % spram + 9,9 % 2011.) i padu dobiti iz poslovanja 2012. Općenito pozitivni rezultati EU-a pretežno proizlaze iz stopa rasta istraživanja i razvoja njemačkih poduzeća, posebno u automobilskom sektoru.

Drugo mjesto na ljestvici zauzeo je Samsung Electronics iz Južne Koreje s ulaganjem od 8,3 milijardi EUR. Među prvih deset poduzeća na ljestvici pet je poduzeća sa sjedištem u SAD-u (Microsoft, Intel, Merck, Johnson & Johnson i Pfizer), dva sa sjedištem u Švicarskoj (Roche i Novartis) te jedno sa sjedištem u Japanu (Toyota).

Poduzeća sa sjedištem u EU-u iz sektora automobila i njihovih dijelova pokazala su snažno povećanje istraživanja i razvoja (+ 14,4 % spram – 2,6 % poduzeća tog sektora sa sjedištem u SAD-u). Poduzeća iz EU-a imala su bolje rezultate od poduzeća iz SAD-a i u području industrijskog inženjeringa (+ 12,3 % spram + 9,4 %) te svemirske i obrambene industrije (+ 9,5 % spram – 1,3 %). Rezultati poduzeća iz EU-a u sektoru IKT-a bili su raznoliki: u području računalnih programa i usluga postigli su se dobri rezultati (+ 14,2 %), dok je u području strojne opreme IT-a došlo do smanjenja (– 2,3 %). Suprotno tome, poduzeća sa sjedištem u SAD-u imaju dobre rezultate u oba sektora (+ 12,6 % i + 14,8 %).

Analizom trendova u posljednjih 10 godina vidljivo je da SAD i dalje jača svoje specijaliziranje u sektorima intenzivnog istraživanja i razvoja poput IKT-a i zdravlja (prema ljestvici iz 2012. poduzeća iz SAD-a ostvarila su 70 % ukupnog udjela ulaganja u istraživanje i razvoj spram 64 % 2004.).

Unatoč snažnom vodstvu SAD-a u tim sektorima izrazito intenzivnog istraživanja i razvoja, pomnijim pregledom poduzeća iz EU-a na nižem mjestu na ljestvici vidljivo je da postoji velik broj poduzeća iz sektora računalnih programa i biotehnologije s dobrim rezultatima koja bi u budućnosti mogla postati vodeća poduzeća.

Pozadina

Europska komisija (Glavna uprava za istraživanje i inovacije i Zajednički istraživački centar) godišnje objavljuje „Europsku ljestvicu rezultata ulaganja poduzeća u istraživanje i razvoj”. Ljestvica iz 2013. temelji se na uzorku od 2 000 poduzeća koja su najveći ulagači u istraživanje i razvoj te koja zajedno obuhvaćaju vrijednost ulaganja veću od 90 % ukupnih izdataka poduzeća na svjetskoj razini za istraživanje i razvoj. U njoj se mjeri ukupna vrijednost ulaganja tih poduzeća u istraživanje i razvoj na svjetskoj razini koja ona financiraju vlastitim sredstvima, neovisno o lokaciji na kojoj se dotično istraživanje i razvoj ostvaruju. U uzorku su obuhvaćena poduzeća koja su 2012. uložila više od 22,6 milijuna EUR u istraživanje i razvoj i koja imaju sjedište u EU-u (527), SAD-u (658), Japanu (353) i ostalim zemljama (462) uključujući Kinu, Južnu Koreju, Švicarsku, Indiju, Kanadu, Australiju, Izrael, Norvešku i Brazil.

EU Survey on Industrial R&D Investment Trends” („Europsko ispitivanje trendova ulaganja poduzeća u istraživanje i razvoj”) upotpunjuje „Europsku ljestvicu rezultata ulaganja poduzeća u istraživanje i razvoj” jer se njime prikupljaju kvalitativne informacije o čimbenicima i problemima koji utječu na postojeće i buduće strategije ulaganja poduzeća u istraživanje i razvoj. Rezultati istraživanja iz 2013. temelje se na 172 odgovora pretežno većih poduzeća među 1 000 poduzeća sa sjedištem u EU-u s „Europske ljestvice rezultata ulaganja poduzeća u istraživanje i razvoj” iz 2012. Ti su odgovori prikupljeni u razdoblju od travnja do lipnja 2012.

MEMO/13/1000

Cijelo izvješće dostupno je na sljedećoj stranici:

http://iri.jrc.ec.europa.eu/reports.htm

Više informacija o Obzoru 2020. možete pronaći na sljedećoj stranici:

http://ec.europa.eu/research/horizon2020/

Više informacija o Uniji inovacija možete pronaći na sljedećoj stranici:

http://ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm

Osobe za kontakt:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martinez Garcia (+32 2 298 73 03)


Side Bar