Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 11 februari 2013

1 miljoen handtekeningen voor Europees burgerinitiatief

De organisatoren van het Right2Water-initiatief hebben laten weten dat ze meer dan één miljoen handtekeningen hebben verzameld. Daarmee is Right2Water mogelijk het eerste Europees burgerinitiatief dat erin slaagt de nodige steunbetuigingen te verzamelen. De organisatoren zijn van mening dat ‘water een publiek goed, geen handelswaar’ is. Ze verzoeken de Europese Commissie om ‘een voorstel voor wetgeving te doen waarin het recht op water en sanitaire voorzieningen, zoals erkend door de Verenigde Naties, is opgenomen en de voorziening van water en sanitatie als essentiële publieke diensten voor iedereen wordt bevorderd’.

Vicevoorzitter Maroš Šefčovič: "In de eerste plaats wil ik de organisatoren feliciteren. De handtekeningen moeten nog worden gecontroleerd, maar één miljoen handtekeningen verzamelen in minder dan zes maanden is een hele prestatie.

Met het Europees burgerinitiatief willen we een grensoverschrijdend debat aanmoedigen over onderwerpen die burgers in heel Europa aanbelangen en willen we die onderwerpen op de agenda van de EU plaatsen. Right2Water is daar zeker in geslaagd."

De organisatoren zouden hun initiatief kunnen voorleggen aan de Europese Commissie, maar kiezen ervoor om nog meer handtekeningen te verzamelen.

Vóór het initiatief kan worden voorgelegd aan de Europese Commissie, moet het aantal verzamelde steunbetuigingen nog worden bekrachtigd door de bevoegde autoriteiten in de lidstaten. Voor een burgerinitiatief moeten ten minste één miljoen handtekeningen worden verzameld, met een minimumaantal handtekeningen in ten minste zeven landen van de EU. De Commissie heeft drie maanden om het initiatief te onderzoeken en te beslissen welk gevolg ze eraan zal geven. Ze nodigt de organisatoren uit om de inhoud van het initiatief nader toe te lichten. De organisatoren krijgen ook de kans om hun initiatief voor te stellen tijdens een publieke hoorzitting in het Europees Parlement.

De Commissie deelt vervolgens haar conclusies over het initiatief mee, en vermeldt of ze al dan niet actie zal ondernemen en waarom.

In juli 2012 heeft de Commissie aangeboden om haar servers ter beschikking te stellen voor Europese burgerinitiatieven. Sommige organisatoren hadden immers laten weten dat het moeilijk was om oplossingen te vinden voor hostingproblemen en om online verzamelsystemen op te zetten. Right2Water gebruikt zowel privé-hosting als de gratis opensourcesoftware van de Commissie voor het online verzamelen van handtekeningen.

Achtergrond

Website van het Europees burgerinitiatief:

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=nl

Website van Right2Water:

http://www.right2water.eu/

Website van commissaris Barnier over waterdiensten:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/barnier/headlines/news/2013/01/20130124_en.htm

Contact:

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)


Side Bar