Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. november 14.

Foglalkoztatás: több mint 73,5 millió euró a Globalizációs Alkalmazkodási Alapból 15 700 uniós munkavállaló támogatására 2012-ben

Az Európai Bizottság ma elfogadott jelentése szerint az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGAA) 2012-ben összesen 15 700, a gazdasági válság és a globalizáció következtében elbocsátott munkavállalónak segített a munkakeresésben. Az EGAA több mint 73,5 millió eurót biztosított 11 tagállam (Ausztria, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország és Svédország) munkavállalóinak a megsegítésére, amelyet 51,7 millió euró összegű nemzeti forrás egészített ki.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős európai biztos kijelentette: „Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap bebizonyította, hogy hatékony eszköz azoknak a – főleg alacsony képzettségű és hátrányos helyzetű –munkakeresőknek a támogatására, akik elveszítették munkahelyüket. Örömömre szolgál, hogy a Tanács és az Európai Parlament megállapodott abban, hogy az EGAA a 2014 és 2020 közötti időszakban is folytatja működését, és így továbbra is segíteni tud a gazdasági válság miatt állásukat elvesztő munkavállalóknak. Ráadásul az EGAA most először áll a határozott időre alkalmazott munkavállalók és az önálló vállalkozók, valamint a magas ifjúsági munkanélküliségi rátákkal küzdő régiókban a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiatalok rendelkezésére.

Az EGAA olyan konkrét intézkedések finanszírozására szolgál, amelyek segítenek az elbocsátott munkavállalóknak abban, hogy javuljon foglalkoztathatóságuk és új munkalehetőségeket találjanak. Az EGAA egyik előnye, hogy felhasználható az érintett munkavállalók egyedi körülményeihez szabott intézkedések finanszírozására. Az említett intézkedések között szerepel például:

az intenzív, személyre szabott segítségnyújtás az álláskereséshez

a különféle szakképzési, továbbképzési és átképzési intézkedések

az egyes intézkedések idejére átmeneti ösztönzők és támogatások folyósítása

a vállalkozás létrehozásához nyújtott támogatás

a mentorálás, valamint

az állami foglalkoztatási programok.

A jelentés tanúsága szerint az elmúlt években lezárult 41 EGAA-kezdeményezés valamelyikében részt vett munkavállalók fele (vagyis 28 662 munkavállalóból 14 333) talált új munkahelyet vagy a segítségnyújtási időszak leteltével lett önálló vállalkozó, valamint további 1 069 vett részt oktatásban vagy képzésben, hogy a jövőben növelje foglalkoztatási esélyeit.

A jelenlegi nehéz foglalkoztatási helyzet mellett a munkaerőpiacra történő újbóli beilleszkedés tekintetében az eredmények biztatóak, különösen ha tekintetbe vesszük, hogy az EGAA azokat az igen nehéz helyzetben lévő, meghatározott területet érintő tömeges elbocsátás által érintett munkavállalókat támogatja, akik – például alacsony képzettségű vagy hátrányos helyzetű munkakeresőként – általában a munkaerőpiacon a nagyobb nehézségekkel küzdők közül kerülnek ki.

Az EGAA 2014 és 2020 között

A tapaszatalatokra építve a Bizottság javasolta, hogy az Alap a 2014 és 2020 közötti időszakban folytassa működését. 2013. október 11-én a Tanács és az Európai Parlament elfogadta az új EGAA-rendelet szövegét, amelynek értelmében a tagállamok 2014 januárjától az új szabályok szerint pályázhatnak EGAA-társfinanszírozásra.

Bővült az EGAA hatálya is:

kiterjed a globális pénzügyi és gazdasági válság elhúzódása vagy egy újabb hasonló válság következtében elbocsátott munkavállalókra, amely feltétel már 2009 májusától 2011 végéig alkalmazásra került,

a határozott időre alkalmazott munkavállalókra és az önálló vállalkozókra,

valamint a magas ifjúsági munkanélküliségi rátákkal küzdő régiókban a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiatalokra is.

Háttér

Az EGAA 2007-ben kezdte meg működését. 2013 augusztusáig 110 kérelmet nyújtottak be: 20 tagállam kérelmezett mintegy 471,2 millió eurót, hogy 100 022 leépített munkavállalónak segítséget nyújthasson. Az EGAA-rendelet 2009-ben történt módosítása óta egyre több tagállam nyújt be kérelmet mind több ágazatra vonatkozóan. További részletek a MEMO/13/988 sajtóközleményben és az éves jelentés mellékleteiben olvashatók.

A tagállamok jelentései szerint annak a 41 támogatásnak az esetében, amelyek végeredménye már rendelkezésre áll, és amelyeket a Bizottság mélyrehatóan megvizsgált (2013. augusztusi állapot), az érintett munkavállalók személyes helyzete, önbizalma és foglalkoztathatósága az EGAA-támogatásnak és az ezzel kapcsolatos szolgáltatásoknak köszönhetően egyértelműen javult, jóllehet nem minden érintett talált azonnal új állást.

Az EGAA lehetővé tette a tagállamok számára, hogy a kedvezményezettek száma, valamint a támogatás hatálya, időtartama és minősége tekintetében az elbocsátások által érintett területeken hatékonyabb intézkedéseket hozzanak annál, mint amire az EGAA-források nélkül lehetőségük lett volna. Az uniós támogatásoknak köszönhetően rugalmasabban tudtak fellépni, valamint nagymértékben személyre szabott, olykor innovatív, magas színvonalú intézkedéseket tartalmazó csomagokat hozhattak létre, és így nagyobb figyelmet szentelhettek a lakosság egyes csoportjainak, így például a kevésbé képzett és hátrányos helyzetű – 50 év feletti, migráns háttérrel rendelkező, fogyatékkal élő, csak alapfokú oktatásban és képzésben részesült stb. – álláskeresőknek.

Különösen hatékonynak bizonyultak az elbocsátott munkavállalók részvételével megrendezett állásbörzék és azok a fellépések, melyek során a végrehajtó ügynökségek helyi vállalkozásokkal léptek kapcsolatba annak érdekében, hogy a még meg nem hirdetett betöltetlen állásokat közösen feltérképezzék, és így a támogatott munkavállalók olyan készségeket sajátíthassanak el, amelyek megfelelnek a betölthető állások esetében támasztott igényeknek.

További információk

MEMO/13/988

Hírek a Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának weboldalán

Az EGAA statisztikai portréja a 2007–2011 közötti időszakról

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=326&langId=huAz EGAA honlapja

Videohírlevél:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=673&langId=hu&videosId=1621&vl=enEurope acts to fight the crisis: the European Globalisation Fund revitalised (Európa fellép a válság leküzdése érdekében: a megújított Európai Globalizációs Alap)

Facing up to a globalised world – The European Globalisation Fund (A globalizálódó világ kihívásai – Az Európai Globalizációs Alap)

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/andor/index_hu.htmAndor László honlapja

Andor László a Twitteren

Feliratkozás az Európai Bizottság ingyenes elektronikus hírlevelére (foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás)

Kapcsolattartók:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Cécile Dubois (+32 2 295 18 83)


Side Bar