Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 14. studenoga 2013.

Zapošljavanje: Europski fond za prilagodbu globalizaciji omogućio je preko 73,5 milijuna EUR za potporu 15 700 radnika u EU-u u 2012.

Prema izvješću koje je danas donijela Europska komisija, Europski fond za prilagodbu globalizaciji (EGF) pomogao je ukupno 15 700 radnika koji su primili otkaz uslijed gospodarske krize i posljedica globalizacije u pronalasku novih mogućnosti za zapošljavanje u 2012. EGF je dodijelio više od 73,5 milijuna EUR pomoći radnicima u 11 država članica (Austrija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Nizozemska, Rumunjska, Španjolska i Švedska) uz koje je dodijeljeno dodatnih 51,7 milijuna EUR državnih sredstava.

Europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost László Andor izjavio je: „Europski fond za prilagodbu globalizaciji dokazao se kao učinkovit alat za pružanje pomoći osobama koje su izgubile posao, a posebno osobama s nižom stručnom spremom i osobama koje su u nepovoljnom položaju, a koje traže posao. Drago mi je da su se Vijeće i Europski parlament složili da EGF nastavi s radom u razdoblju od 2014. do 2020. u kojem će EGF ponovno imati priliku pomoći radnicima koji su otpušteni kao višak uslijed gospodarske krize. Prvi put će EGF biti na raspolaganju radnicima zaposlenima na određeno vrijeme i samozaposlenima, mladima koji nisu zaposleni, ne obrazuju se ni osposobljavaju u regijama s visokom stopom nezaposlenosti mladih.”

EGF financira konkretne kojima se otpuštenim radnicima pomaže povećati njihovu zapošljivost i pronaći nove mogućnosti za zapošljavanje. Prednost EGF-a je što se njime mogu financirati mjere koje su kreirane za posebne okolnosti u kojima se radnik našao. Te mjere obuhvaćaju:

intenzivnu, personaliziranu pomoć u traženju zaposlenja

razne vrste strukovnog obrazovanja, unapređenje vještina i mjere prekvalifikacije

privremene poticaje i naknade u razdoblju trajanja aktivnih mjera

potporu pri pokretanju poduzeća

mentorstvo

javne programe zapošljavanja.

U izvješću je vidljivo da je polovina radnika (14 333 od 28 662) koji su sudjelovali u 41 inicijativi EGF-a koje su završene prethodnih godina već pronašli nova radna mjesta ili su se samozaposlili nakon završetka razdoblja primanja pomoći te je dodatnih 1 069 osoba pohađalo obrazovni program ili program osposobljavanja kako bi povećali svoju zapošljivost u budućnosti.

Rezultati u pogledu ponovnog stupanja u radni odnos ohrabrujući su s obzirom na trenutačnu tešku situaciju na tržištu rada i s obzirom na to da EGF podupire radnike koji su u posebno teškom položaju zbog masovnih otpuštanja u određenim područjima i da su radnici koji su primali pomoć obično među onima koji imaju više poteškoća na tržištu rada, kao što su radnici s nižom stručnom spremom i ostale osobe u nepovoljnom položaju koje traže posao.

EGF u razdoblju 2014. – 2020.

Komisija je na temelju tog iskustva predložila nastavak rada Fonda u razdoblju od 2014. do 2020. Dana 11. listopada 2013. Vijeće i Europski parlament složili su se oko teksta nove uredbe o EGF-u kojom se državama članicama omogućuje da se prijave za sufinanciranje EGF-a prema novim pravilima od siječnja 2014. nadalje.

Područje primjene EGF-a prošireno je na:

radnike otpuštene kao višak zbog nastavka svjetske financijske i gospodarske krize ili nove slične krize, kriterija koji se već u primjenjivao od svibnja 2009. do kraja 2011.;

radnike u radnom odnosu na određeno vrijeme i samozaposlene osobe;

mlade koji nisu zaposleni, ne obrazuju se ni osposobljavaju u regijama s visokom stopom nezaposlenosti mladih.

Pozadina

EGF je započeo s radom 2007. Do kolovoza 2013. podneseno je 110 zahtjeva: 20 je država članica zatražilo oko 471,2 milijuna EUR pomoći za 100 022 radnika otpuštenih kao višak radne snage. Od izmjena Uredbe o EGF-u u 2009., sve je veći broj država članica podnio zahtjeve EGF-u u sve većem broju sektora. Više podataka navedeno je u MEMO/13/988 i u prilozima godišnjem izvješću.

U vezi s 41 slučajem za koje su sada dostupni konačni rezultati i koje je Komisija u potpunosti analizirala (od kolovoza 2013.), države članice prijavile su da su osobna situacija, zapošljivost i samopouzdanje dotičnih radnika vidljivo bolji zahvaljujući pomoći i uslugama EGF-a, čak i ako nisu svi od njih odmah pronašli novi posao.

EGF je omogućio državama članicama da snažnije djeluju u područjima zahvaćenima otpuštanjima radnika, u smislu broja ljudi koji su primili pomoć i opsegu pomoći, trajanju i kvaliteti pomoći nego što bi to bilo moguće bez sredstava EGF-a. Uz pomoć fondova EU-a, mogle su fleksibilnije reagirati i u svoje pakete uključiti visoko personalizirane i ponekad inovativne mjere i stoga posvetiti više pozornosti posebnim skupinama stanovništva, kao što su osobe koje traže posao s nižom stručnom spremom i koje su u nepovoljnom položaju (osobe starije od 50 godina, migranti, osobe s poteškoćama, osobe s osnovnim obrazovanjem i vještinama itd.).

Sajmovi poslova koji uključuju otpuštene radnike pokazali su se posebno korisnima, kao i mjere u kojima su agencije koje su ih provodile kontaktirale lokalna poduzeća kako bi s njima provjerili slobodna radna mjesta koja još nisu objavljenja kako bi radnici koji primaju pomoć mogli dobiti ciljanu izobrazbu i tako steći vještine koje odgovaraju potrebama slobodnih radnih mjesta.

Dodatne informacije

MEMO/13/988

Novosti na web-mjestu Glavne uprave za zapošljavanje

Statistički portret EGF-a 2007. – 2011.

Web-mjesto EGF-a

Video novosti

Europa djeluje u borbi protiv krize: revitalizacija Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji

Suočavanje s globaliziranim svijetom – Europski fond za prilagodbu globalizaciji

Web-mjesto Lászlóa Andora

Pratite Lászlóa Andora na Twitteru

Pretplatite se na besplatni elektronički bilten Europske komisije o zapošljavanju, socijalnim pitanjima i uključivanju

Kontakti:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Cécile Dubois (+32 2 295 18 83)


Side Bar