Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. február 11.

Hamis euróérmék a 2012. évi pénzforgalomban

A forgalomból kivont hamis euróérmék száma a 2011. évi 157 000-ről 17%-kal nőtt, és így 2012-ben elérte a 184 000-t. Jelenleg 16,5 milliárd valódi euróérme van forgalomban, vagyis 100 000 valódi érmére jut egy hamis. Továbbra is a kéteurós érmét hamisítják a legnagyobb előszeretettel, a lefoglalt hamis érmék majdnem kétharmada volt ilyen címletű.

Ami a hamis euróbankjegyeket illeti, a hamisításuk elleni védelemmel megbízott Európai Központi Bank beszámolója szerint 2012-ben mintegy 531 000 hamis példányt vontak ki a forgalomból.

A megelőző intézkedések – beleértve a jogszabályokat, a technikai elemzést, a bűnüldöző hatóságok közötti és az igazságügyi együttműködést – lehetővé tették a tagállamok számára, hogy haladást érjenek el a hamis euróérmék forgalomból való kivonása terén. Mindazonáltal annak érdekében, hogy az EU egészében előmozdíthassuk az euróhamisítás megelőzését, kivizsgálását és szankcionálását, erősíteni kell a jelenlegi büntetőjogi szabályokat, mivel a tagállamok eltérő szabályokat alkalmaznak és különböző védelmi szintekkel rendelkeznek. Mindezek fényében a Bizottság 2013. február 5-én irányelvjavaslatot fogadott el, többek között a minimális büntetési tételekről (lásd IP/13/88). Az irányelv az euró és más pénznemek büntetőjogi intézkedések révén való védelme érdekében hatékony nyomozati eszközöket vezet majd be, és az illetékes hatóságok számára már a bírósági eljárás során lehetővé teszi a hamisított pénzek elemzését, ezáltal javítani fogja a megelőzést. Az euróérmék hitelesítéséről szóló, 2012. január 1-jén hatályba lépett rendelet – amely szabályokat határoz meg a pénzügyi intézmények által a forgalomba visszahelyezett euróérmék valódiságának biztosítására vonatkozóan – szintén hatékony eszköz az euró hamisítás elleni védelmére.

Háttérinformációk

Az uniós szabályozás (1338/2001/EK rendelet) értelmében a Bizottság felel az Európai Műszaki és Tudományos Központ (ETSC) működéséért. Az ETSC feladata az újonnan vert hamis euróérmék elemzése és osztályozása. A központ az OLAF égiszén belül működik, munkájához pedig a Monnaie de Paris pénzverde technikai eszköz- és létesítményhátterét veszi igénybe.

A Bizottság emellett az Európai Központi Bank (EKB), az Europol, az Interpol és az illetékes nemzeti hatóságok szakembereivel is szorosan együttműködik. A hamisított euróbankjegyek az Európai Központi Bankhoz kerülnek elemzésre. Az Europol és az Interpol az információcsere megkönnyítésével, továbbá operatív és stratégiai elemzések készítésével segít a tagállamok bűnüldöző szerveinek felvenni a harcot a súlyos szervezett bűncselekményekkel szemben.

A Bizottság feladata emellett a Periklész-program végrehajtása – a program keretében az illetékes nemzeti hatóságok képzést és technikai segítséget kapnak, hogy ezáltal tovább javíthassák az euróbankjegyek és -érmék hamisítás elleni védelmét. E program keretében a Bizottság/OLAF 16 projektet – többek között konferenciákat és szemináriumokat – valósított meg 2012-ben, amelyeket az Europollal és az EKB-val együttműködve a tagállamok vagy a Bizottság/OLAF szervezett. A Bizottság jogalkotási kezdeményezéseket készít elő, és nyomon követi a vonatkozó jogszabályok végrehajtását.

A hamis érmékkel, valamint a január 16-án Olaszországban az olasz csendőrség és a Guardia di Finanza által egy illegális pénzverdében tartott razziával kapcsolatban további részleteket talál az alábbi weblapon:

http://ec.europa.eu/anti_fraud/euro-protection/euro-coins/

Algirdas Šemeta biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htm

Kapcsolattartók:

Emer Traynor (+32 2 292 15 48)

Natasja Bohez Rubiano (+32 2 296 64 70)


Side Bar