Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 11 februari 2013

Resebranschen deltar i 112-kampanj

EU-kommissionen och ECTAA (branschorganisationen för resebyråer och researrangörer inom EU) uppmanar resebyråer och researrangörer att göra reklam för det europeiska nödnumret 112 på sina webbplatser, e-biljetter och viktiga turistorter.

– Flyg-, tåg- och färjebolagen hjälper redan till att sprida information, och nu är det researrangörernas och resebyråernas tur att dra sitt strå till stacken, säger Neelie Kroes, EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för den digitala agendan. Det är viktigt att alla vet att det räcker med ett telefonsamtal för att få hjälp, var man än är i EU.

– ECTAA stöder kommissionens kampanj för att öka kunskapen om nödnumret 112. Vi är gärna med på denna kampanj, eftersom ett enda nödnummer som gäller i hela EU är en stor fördel för alla resande, dvs. våra kunder, som kanske inte alltid vet vilket lokalt nödnummer de ska ringa i en nödsituation om de reser utanför sitt hemland, sa Boris Zgomba, ECTAA:s ordförande.

Det är viktigt att känna till numret 112 om man hamnar i en akut situation. Ett exempel är de belgiska scouter som gick vilse i skogarna kring byn Ghioroc i Rumänien. En av dem kom ihåg att man kunde ringa 112. Larmoperatören kunde ta reda på var scouterna befann sig och kalla in hjälp. En av scouterna var kraftigt nerkyld, men tack vare den snabba räddningsinsatsen kunde hans liv räddas.

Det är gratis att ringa det europeiska nödnumret 112 inom hela EU och några andra länder från fasta telefoner och mobiltelefoner. Man kopplas till en lokal larmtjänst (polis, brandkår eller sjukvård) och får tala med en operatör. De flesta operatörer kan engelska eller något annat europeiskt språk. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt. Numret används nu i alla EU-länder vid sidan av de nationella larmnumren (t.ex. 999 och 110). Sverige, Danmark, Finland, Malta, Nederländerna, Portugal och Rumänien har beslutat att göra 112 till sitt nationella nödnummer. Nödnumret 112 används också i länder utanför EU, t.ex. i Schweiz, Kroatien, Montenegro och Turkiet.

En nyligen genomförd Eurobarometerundersökning visar att ungefär fem miljoner fler människor känner till nödnumret 112 i dag än för ett år sedan.

Bakgrund

För ett år sedan uppmanade kommissionärerna Neelie Kroes och Siim Kallas flyg-, tåg- och färjebolagen att delta i en kampanj för att öka resenärernas kunskap om 112. Över 30 bolag och sammanslutningar deltog i kampanjen och informerade om 112 på e-biljetter, ombordtidningar, webbplatser och genom personalen. Bilden nedan är ett exempel på hur informationen spreds i en gratistidning ombord på flygplan som tillhör Brussels Airlines.

Brussels Airlines exempel på hur man kan göra reklam för nödnumret 112:

En rapport om hur 112 används i EU-länderna visar följande:

  • 51 % av EU-invånarna säger att de skulle ringa 112 i en nödsituation i det egna landet. Förra året var siffran 47 %.

  • I fem länder svarade minst hälften av de tillfrågade att 112 är det nummer man ska ringa i nödsituationer överallt i EU. Länderna var Polen (57 %), Slovakien (55 %), Finland (54 %), Luxemburg (53 %) och Tjeckien (50 %).

  • Andelen tillfrågade som skulle ringa 112 i sitt eget land varierar mellan 96 % i Sverige och 2 % i Grekland.

  • Engelska kan användas i 25 länder förutom Storbritannien, Irland och Malta.

  • 17 länder tar emot nödsamtal på franska: Belgien, Bulgarien, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Slovakien, Spanien, Tjeckien och Tyskland.

  • Tyska kan användas i 16 länder: Belgien, Finland, Bulgarien, Italien, Litauen, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Slovakien, Spanien, Tyskland, Rumänien, Tjeckien, Ungern och Österrike.

  • I Storbritannien har larmcentralerna tillgång till tolkningstjänster för 170 språk, och i Frankrike finns en liknande tjänst för 40 språk.

Länkar

https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/about-112

Hashtaggar: #112, #emergency

Digital agenda

Neelie Kroes

Neelie Kroes på Twitter

Kontaktpersoner:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @RyanHeathEU

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar