Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 11. februarja 2013

Digitalna agenda: organizatorji potovanj in potovalne agencije so se pridružile kampanji za večjo prepoznavnost številke za klic v sili 112

Evropska komisija in Evropsko združenje potovalnih agencij in organizatorjev potovanj ECTAA sta pozvala organizatorje potovanj in potovalne agencije, da na svojih spletnih straneh, elektronskih vozovnicah in glavnih turističnih destinacijah oglašujejo vseevropsko številko za klic v sili 112.

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes, pristojna za digitalno agendo, je dejala: „Prevozniki že pomagajo pri ozaveščanju, zdaj so na vrsti organizatorji potovanj in potovalne agencije. Evropski državljani morajo vedeti, da je za pomoč potreben samo en klic, ne glede na to, kje v EU se nahajajo.“

Predsednik ECTAA Boris Zgomba je dejal: „ECTAA podpira kampanjo Komisije za večjo prepoznavnost številke za klic v sili 112. Z veseljem smo se pridružili kampanji, saj je enotna številka za klic v sili, ki velja po vsej EU, zelo koristna, saj potniki – naše stranke – verjetno ne poznajo lokalnih številk za klic v sili, kadar potujejo zunaj domovine.“

Poznavanje številke 112 pride prav ljudem v težavah. Tako se je denimo skupina belgijskih tabornikov izgubila v romunskih gozdovih blizu vasi Ghioroc. Eden od njih je poklical na pomoč, saj je poznal številko 112. Operater je ugotovil natančno lokacijo skupine in poslal intervencijske enote, ki so tabornike našle. Zaradi hitrega posredovanja so lahko rešili hudo podhlajenega tabornika.

112 je evropska številka za klic v sili, ki jo je kjer koli v EU mogoče poklicati s fiksnih in prenosnih telefonov. Številka 112 vas poveže na ustrezno službo za ukrepanje ob nesrečah (lokalno policijo, gasilce ali zdravstvene storitve) ter omogoča pogovor z operaterjem v različnih evropskih jezikih. Na voljo je 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Številka 112 se v vseh državah članicah EU uporablja ob nacionalnih številkah za klic v sili (npr. 999 ali 110). Danska, Finska, Malta, Nizozemska, Portugalska, Romunija in Švedska so se tudi odločile, da številko 112 uvedejo kot edino ali glavno nacionalno številko za klic v sili. Obenem se številka 112 uporablja tudi zunaj EU, na primer v Švici, na Hrvaškem ter v Črni gori in Turčiji.

Po ugotovitvah nedavne raziskave Eurobarometer številko 112 pozna predvidoma 5 milijonov ljudi več kot pred letom dni.

Splošne informacije

Pred letom dni sta podpredsednika Evropske komisije Neelie Kroes in Siim Kallas pozvala prevoznike, naj se pridružijo pobudi za ozaveščanje potnikov o številki 112. V kampanji je sodelovalo več kot 30 podjetij in združenj. Informacije o številki 112 so bile objavljene na elektronskih vozovnicah, revijah letalskih družb in spletnih straneh sodelujočih podjetij, osebje je o njej neposredno obveščalo potnike. Spodaj je prikaz informacij, ki so objavljene v reviji na letalih Brussels Airlines.

Primer, kako Brussels Airlines oglašuje številko za klic v sili 112:

Iz poročila o uveljavljanju številke 112 v državah članicah:

  • 51 % vseh državljanov EU meni, da bi v nujnem primeru tudi v svoji državi poklicali številko 112, v primerjavi s 47 % leta 2012.

  • V petih državah je 50 % vprašanih številko 112 samodejno navedlo kot številko za klic v sili kjer koli v EU: Poljska (57 %), Slovaška (55 %), Finska (54 %), Luksemburg (53 %) in Češka (50 %).

  • Delež vprašanih, ki bi v svoji državi poklicali številko 112, se giblje od 96 % na Švedskem do 2 % v Grčiji.

  • Uporaba angleščine je (poleg Združenega kraljestva, Irske in Malte) mogoča v 25 državah.

  • V 14 državah (poleg Belgije, Francije in Luksemburga) je mogoče uporabljati francoščino: v Bolgariji, na Češkem, Finskem, v Nemčiji, Grčiji, na Irskem, v Italiji, Litvi, na Nizozemskem, Norveškem, Poljskem, v Romuniji, na Slovaškem in v Španiji.

  • Nemščina se lahko uporablja v 12 državah: v Bolgariji, na Češkem, Finskem, Madžarskem, v Italiji, Litvi, na Nizozemskem, Norveškem, Poljskem, Slovaškem, v Španiji in Romuniji (poleg Avstrije, Belgije, Nemčije in Luksemburga).

  • V Združenem kraljestvu lahko klicni centri uporabljajo tolmačenje v 170 jezikov, v Franciji pa v 40.

Uporabne povezave

https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/about-112Spletna stran za številko 112

Hash Tags: #112, #klic v sili

Digitalna agenda

Neelie Kroes

Spremljajte Neelie Kroes na Twitterju

Kontakt:

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @RyanHeathEU

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar