Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 11 februari 2013

Digitale Agenda: touroperators en reisagenten sluiten zich aan bij de campagne voor het noodnummer '112'

De Europese Commissie en de European Travel Agents' and Tour Operators' Associations ECTAA vragen touroperators en reisagenten het pan-Europese noodnummer '112' te promoten op hun websites, op e-tickets en op belangrijke toeristische bestemmingen.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie en Europees commissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes: "De vervoersondernemingen helpen het nummer reeds bekender maken, nu is het de beurt aan de touroperators en reisagenten. De Europese burgers moeten weten dat waar zij in de EU ook zijn, hulp maar één telefoontje verwijderd is."

De voorzitter van de ECTAA, de heer Boris Zgomba verklaarde: "De ECTAA steunt de campagne van de Commissie om het noodnummer 112 bekender te maken. Wij zijn blij bij deze campagne betrokken te zijn, omdat één noodnummer voor heel de EU zeer nuttig is voor de reizigers – onze klanten – die niet noodzakelijk het lokale noodnummer kennen dat zij buiten eigen land moeten bellen."

Bekendheid met nummer 112 helpt mensen in moeilijkheden. Zo liep een groep Belgische scouts verloren in de bossen rond het dorp Ghioroc in Roemenië. Een van hen kende en belde het noodnummer 112. De telefonist van de alarmcentrale bepaalde de exacte locatie van de groep en waarschuwde de hulpdiensten, die hen vonden. Een lid van de groep leed aan onderkoeling, maar dankzij een snelle reactie werd de patiënt gered.

112 is het Europese alarmnummer dat in de hele EU gratis bereikbaar is via vaste en mobiele telefoon. 112 verbindt de beller met de relevante hulpdienst (lokale politie, brandweer of medische diensten) en stelt hem in staat in een reeks Europese talen een telefonist te spreken. Het nummer is 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar. 112 is nu, naast de bestaande nationale noodnummers (zoals 999 of 110), in alle EU-lidstaten operationeel. Denemarken, Finland, Malta, Nederland, Portugal, Roemenië en Zweden hebben bovendien besloten van het nummer 112 hun enige of belangrijkste nationale noodnummer te maken. 112 wordt ook gebruikt in landen buiten de EU, zoals Zwitserland, Kroatië, Montenegro en Turkije.

Voortgaande op bevindingen van een recente Eurobarometer-enquête zijn nu naar schatting 5 miljoen meer mensen op de hoogte van het noodnummer 112 dan een jaar geleden.

Achtergrond

Een jaar geleden vroegen vicevoorzitters Neelie Kroes en Siim Kallas van de Europese Commissie de vervoersondernemingen zich aan te sluiten bij een initiatief om 112 bekender te maken bij reizigers. Meer dan 30 maatschappijen en verenigingen namen aan de campagne deel. Als gevolg daarvan verscheen informatie over het nummer 112 op e-tickets, in magazines aan boord, op websites van deelnemende maatschappijen en werd zij via rechtstreekse contacten van het personeel met de reizigers verspreid. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van de manier waarop de informatie voor Brussels Airlines via het magazine aan boord werd verstrekt.

Voorbeeld van hoe Brussels Airlines bekendheid geeft aan het noodnummer 112:

Volgens een verslag over de wijze waarop elke lidstaat uitvoering geeft aan 112:

  • zegt 51% (in 2012 47%) van alle EU-burgers dat zij 112 zouden bellen bij een noodgeval in hun eigen land;

  • noemt in vijf landen 50% of meer van de respondenten spontaan 112 als het nummer om overal in de EU de hulpdiensten te bellen: Polen (57%), Slowakije (55%), Finland (54%), Luxemburg (53%) en Tsjechië (50%);

  • loopt het percentage respondenten dat in eigen land 112 zou bellen uiteen van 96% in Zweden tot 2% in Griekenland;

  • kan naast de VK, Ierland en Malta in 25 Europese landen het Engels worden gebruikt;

  • kunnen (naast België, Frankrijk en Luxemburg) 14 landen oproepen in het Frans behandelen: Bulgarije, Tsjechië, Finland, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije en Spanje;

  • kan Duits in 12 landen worden gebruikt: Bulgarije, Tsjechië, Finland, Hongarije, Italië, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Slowakije, Spanje en Roemenië (naast Oostenrijk, België, Duitsland en Luxemburg);

  • kunnen alarmcentrales in de VK voor 170 talen een beroep doen op tolken, in Frankrijk voor 40 talen;

Nuttige links

https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/about-112112 website

Hashtags: #112, #noodhulp

Digitale Agenda

Neelie Kroes

Volg Neelie op Twitter

Contact :

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @RyanHeathEU

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar