Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2013

Ψηφιακό θεματολόγιο: ταξιδιωτικοί πράκτορες και ταξιδιωτικά γραφεία συμμετέχουν στην εκστρατεία για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ενώσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων και των ταξιδιωτικών γραφείων (ECTAA) καλούν τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα ταξιδιωτικά γραφεία να προβάλουν τον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης «112» στις ιστοσελίδες τους, στα ηλεκτρονικά τους εισιτήρια και στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, κα Neelie Kroes δήλωσε: «Οι μεταφορικές εταιρείες βοηθούν ήδη στην ενημέρωση, τώρα είναι η σειρά των ταξιδιωτικών πρακτόρων και των ταξιδιωτικών γραφείων να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν. Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η βοήθεια εξαρτάται από μια μόνο κλήση, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην ΕΕ.»

Ο πρόεδρος των ECTAA, κ. Boris Zgomba δήλωσε: «Οι ECTAA υποστηρίζουν την εκστρατεία της Επιτροπής για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης '112'. Είμαστε ευτυχείς που συμμετέχουμε σε αυτή την εκστρατεία επειδή από τον ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης που λειτουργεί σε ολόκληρη την ΕΕ επωφελούνται ιδιαίτερα οι ταξιδιώτες – δηλαδή οι πελάτες μας – που δεν γνωρίζουν απαραίτητα ποιον τοπικό αριθμό να καλέσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό.»

Η γνώση του 112 βοηθά όσους κινδυνεύουν. Για παράδειγμα μια ομάδα προσκόπων από το Βέλγιο χάθηκαν στο δάσος κοντά στο χωριό Ghioroc στη Ρουμανία. Ένας από αυτούς γνώριζε και τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Ο τηλεφωνητής του κέντρου επειγόντων προσδιόρισε την ακριβή θέση της ομάδας και ειδοποίησε τις ομάδες επέμβασης που τους εντόπισαν. Ένα μέλος της ομάδας υπέφερε από υποθερμικό σοκ αλλά, χάρις στην έγκαιρη επέμβαση, ο ασθενής σώθηκε.

Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης, που είναι προσβάσιμος δωρεάν από σταθερά και κινητά τηλέφωνα παντού στην ΕΕ. Το 112 συνδέει τον καλούντα με την αρμόδια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης (τοπική αστυνομία, πυροσβεστική ή ασθενοφόρα) και του επιτρέπει να μιλήσει με έναν χειριστή σε ορισμένες ευρωπαϊκές γλώσσες. Διατίθεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Σήμερα, το 112 λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παράλληλα με τους υφιστάμενους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (όπως το 999 ή το 110). Η Δανία, η Φινλανδία, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σουηδία αποφάσισαν το 112 να είναι ο μοναδικός ή ο κύριος εθνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Το 112 χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ, όπως είναι η Ελβετία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

Με βάση μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου εκτιμάται ότι σε σχέση με πέρσι 5 εκατομμύρια περισσότερα άτομα γνωρίζουν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112».

Ιστορικό

Πριν από ένα χρόνο, οι αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κα Neelie Kroes και ο κος Siim Kallas κάλεσαν τις εταιρείες μεταφορών να συμμετάσχουν σε μια πρωτοβουλία για να ευαισθητοποιήσουν τους ταξιδιώτες σχετικά με το 112. Στην εκστρατεία συμμετείχαν πάνω από 30 εταιρείες και ενώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να δημοσιοποιηθούν πληροφορίες σχετικά με το 112 σε ηλεκτρονικά εισιτήρια, περιοδικά, ιστότοπους των συμμετεχουσών εταιρειών και μέσω της άμεσης επαφής του προσωπικού με τους επιβάτες. Η παρακάτω εικόνα αποτελεί παράδειγμα της ενημέρωσης μέσω του περιοδικού της αεροπορικής εταιρείας Brussels Airlines.

Παράδειγμα της Brussels Airlines για τον τρόπο προβολής του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112:

Σύμφωνα με μια έκθεση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του 112 από τα κράτη μέλη

  • Ποσοστό 51% των ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν ότι θα καλούσαν το 112 σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην ίδια τους τη χώρα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2012 που ήταν 47%.

  • Σε πέντε χώρες, το 50% ή περισσότεροι από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι μπορούσαν να θυμηθούν αυθόρμητα το 112 ως τον αριθμό που πρέπει να καλέσουν για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ: Πολωνία (57%), Σλοβακία (55%), Φινλανδία (54%), Λουξεμβούργο (53%) και Τσεχική Δημοκρατία (50%).

  • Το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι θα καλούσαν το 112 στην ίδια τους τη χώρα κυμαίνεται από 96% στη Σουηδία έως 2% στην Ελλάδα.

  • Τα αγγλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε 25 ευρωπαϊκές χώρες επιπλέον του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και της Μάλτας.

  • Σε 14 χώρες (επιπλέον του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου) οι κλήσεις μπορούν να απαντηθούν στα γαλλικά: Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία.

  • Τα γερμανικά χρησιμοποιούνται σε 14 χώρες: Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία και Ρουμανία (επιπλέον της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου).

  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κέντρα κλήσεων επειγόντων στηρίζονται σε υπηρεσίες διερμηνείας που καλύπτουν 170 γλώσσες ενώ στη Γαλλία μια παρόμοια υπηρεσία καλύπτει 40 γλώσσες.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Ιστότοπος για το 112

Hash Tags: #112, #emergency

Ψηφιακό Θεματολόγιο

Ιστοσελίδες της κας Neelie Kroes

Ακολουθείστε την κα Neelie Kroes στο Twitter

Αρμόδιοι επικοινωνίας :

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @RyanHeathEU

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar