Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 11. februar 2013

Den digitale dagsorden: Rejsearrangører og rejsebureauer med i kampagne for alarmnummer 112

Europa-Kommissionen og ECTAA, Sammenslutningen af Nationale Rejsebureauer og -arrangører i EF, opfordrer rejsearrangører og rejsebureauer til at gøre opmærksom på det fælleseuropæiske alarmnummer 112 på deres websteder og e-billetter samt på større turistmål.

Europa-Kommissionens næstformand, Neelie Kroes, der er ansvarlig for den digitale dagsorden, udtaler: “Transportselskaberne bidrager allerede, nu er det rejsearrangørernes og rejsebureauernes tur til at hjælpe. EU-borgerne skal vide, at hjælpen ikke er længere væk end et telefonopkald, uanset hvor de befinder sig i EU."

Formanden for ECTAA, Boris Zgomba siger: "ECTAA støtter Europa-Kommissionens kampagne for at øge kendskabet til alarmnummer 112. Vi er glade for at være med i kampagnen, da ét enkelt alarmnummer i hele EU er en stor fordel for de rejsende – vores kunder – som ikke nødvendigvis ved, hvilket nummer de skal ringe til lokalt, hvis de kommer ud for en nødsituation uden for deres hjemland."

Kendskab til alarmnummer 112 hjælper mennesker i nødsituationer. For eksempel var en gruppe belgiske spejdere faret vild i skovene nær landsbyen Ghioroc i Rumænien. En af spejderne kendte alarmnummeret 112 og ringede til det. Den vagthavende på alarmcentralen fandt præcis, hvor gruppen befandt sig, og alarmerede redningsfolkene, som så fandt spejderne. En af spejderne havde fået hypotermisk chok, men takket være den prompte reaktion blev patienten reddet.

112 er det europæiske alarmnummer, som man kan ringe gratis til fra fast- og mobiltelefoner overalt i EU og Schweiz. 112 sætter den, der ringer op, i forbindelse med den relevante udrykningstjeneste (det lokale politi, brandvæsnet eller lægetjenester) og giver mulighed for at tale med en vagthavende på en række europæiske sprog. Man kan ringe til 112 24 timer om dagen, syv dage om ugen. 112 er nu taget i brug i alle EU-medlemsstater side om side med de eksisterende nationale alarmnumre (f.eks. 999 eller 110). I Danmark, Finland, Malta, Nederlandene, Portugal, Rumænien og Sverige har man besluttet at anvende 112 som det eneste nationale alarmnummer. 112 bruges også i lande uden for EU, f.eks. i Schweiz, Kroatien, Montenegro og Tyrkiet.

I følge en Eurobarometer-undersøgelse, der blev foretaget for nylig, skønnes det, at fem millioner flere mennesker kender til alarmnummer 112, end det var tilfældet for et år siden.

Baggrund

For et år siden opfordrede formænd for Europa-Kommissionen Neelie Kroes og Siim Kallas transportselskaberne til at tilslutte sig et initiativ til at øge kendskabet til 112 blandt rejsende. Mere end 30 selskaber og sammenslutninger deltog i kampagnen, og det førte til, at relevante oplysninger om 112 blev givet på e-billetter, i tryksager om bord, på de deltagende selskabers websteder og ved personalets direkte kontakt til de rejsende. Nedenfor er der vist et eksempel på, hvordan oplysningerne blev givet i Brussels Airlines’ eget blad.

Her er et eksempel fra Brussels Airlines på, hvordan man kan gøre opmærksom på alarmnummer 112:

  • 51 % af EU-borgerne siger, at de ville ringe til 112 i tilfælde af en nødsituation i deres eget land, en stigning fra 47 % i 2012.

  • I fem lande nævnte mindst 50 % af respondenterne spontant 112 som det nummer, de ville ringe til for at få hjælp i en nødsituation hvor som helst i EU: Polen (57 %), Slovakiet (55 %), Finland (54 %), Luxembourg (53 %) og Tjekkiet (50 %).

  • Andelen af respondenter, som ville ringe til 112 i deres eget land, varierer fra 96 % i Sverige til 2 % i Grækenland.

  • Man kan henvende sig på engelsk i 25 lande (foruden Det Forenede Kongerige, Irland og Malta):

  • 14 lande (foruden Belgien, Frankrig og Luxembourg) tager mod opkald på fransk: Bulgarien, Tjekkiet, Finland, Tyskland, Grækenland, Irland, Italien, Litauen, Nederlandene, Norge, Polen, Rumænien, Slovakiet og Spanien.

  • Tysk kan benyttes i 12 lande: Bulgarien, Tjekkiet, Finland, Ungarn, Italien, Litauen, Nederlandene, Norge, Polen, Slovakiet, Spanien og Rumænien (foruden Østrig, Belgien, Tyskland og Luxembourg).

  • I Det Forenede Kongerige kan alarmcentralerne benytte tolkning på 170 sprog, medens en tilsvarende tjeneste i Frankrig kan klare 40 sprog.

Nyttige links

https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/about-112112 website

Hash tags: #112, #nødsituation

Den digitale dagsorden

Neelie Kroes’ websted.

Følg Neelie Kroes på Twitter.

Kontaktpersoner :

Ryan Heath (+32 2 296 17 16), Twitter: @RyanHeathEU

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar