Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. november 6.

Környezetvédelem: 12 város verseng az „Európa Zöld Fővárosa 2016” díjért

Lezárult az „Európa Zöld Fővárosa 2016” díjra történő jelentkezés határideje, 11 országból a következő 12 város pályázik:

Dąbrowa Górnicza (Lengyelország)

Essen (Németország)

Lárisza (Görögország)

Ljubljana (Szlovénia)

Nijmegen (Hollandia)

Oslo (Norvégia)

Reggio Emilia (Olaszország

Santander (Spanyolország)

Tours (Franciaország)

Umeå (Svédország)

Zaragoza (Spanyolország)

Pitești (Románia)

Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa a következőket nyilatkozta: „Nagy örömmel tölt el, hogy ilyen sok város pályázik az Európa Zöld Fővárosa díjra. Ez is mutatja, hogy az európai városok számára mennyire fontos a polgáraik életminőségének javítása és a környezet megóvása. Az Európa Zöld Fővárosa díj kezdeményezése lehetőséget teremt a bevált gyakorlatok és az elképzelések megosztására, valamint arra, hogy egy város példát mutasson a többinek. Valamennyi jelentkezőnek sok sikert kívánok a 2016. évi pályázathoz!”

Az Európa Zöld Fővárosa díj azt a várost illeti meg, amely a környezetbarát városgazdálkodás terén kitűnik a többi közül. Ezek a városok magasabb színvonalat kívánnak elérni a fenntartható városfejlesztés terén, odafigyelnek a lakóik kívánságaira, és élen járnak a környezeti kihívásokra adott innovatív válaszok terén.

Idén először a legalább 100 000 lakosú európai városok is pályázhattak a 2016-os címre, míg a korábbi években csak a legalább 200 000 fős lakossággal rendelkező városok jelentkezhettek. Az, hogy a díj immár kisebb városok számára is elérhető, azt eredményezte, hogy a benyújtott pályázatok több mint fele 200 000 főnél kisebb lakosságú várostól érkezett.

A benyújtott pályázatokat egy nemzetközi szakértői testület veti technikai értékelés alá 12 mutató alapján: éghajlatváltozás, az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás; helyi közlekedés; fenntartható területhasználatot tükröző városi zöldterületek; természet és biológiai sokféleség; a környezeti levegő minősége; az akusztikus környezet minősége; hulladékkeletkezés és hulladékgazdálkodás; vízgazdálkodás; szennyvízkezelés; ökoinnováció és fenntartható foglalkoztatás; energiahatékonyság; valamint integrált környezetgazdálkodás.

Az első körben kiválasztott városok 2014-ben bemutathatják a javaslataikat egy nemzetközi zsűrinek, amely értékeli a városok folyamatos környezeti fejlődés melletti elkötelezettségét és a jövőre vonatkozó célkitűzéseiket. A zsűri azt is vizsgálja, hogy a városok milyen sikerrel tudnak kommunikálni polgáraikkal, és mennyire képesek más európai városok számára példaképként szolgálni, illetve a náluk bevált gyakorlatokat népszerűsíteni. A díjat elnyerő város amellett, hogy inspirálja a többi várost, a tapasztalatok alapján ismertebbé is válik, ami növelheti a hírnevét, és vonzó célponttá teheti a turisták, munkahelyet keresők és letelepedni szándékozók számára egyaránt.

A győztest az Európa Zöld Fővárosa díjjal 2014-ben jutalmazott Koppenhágában (Dánia) fogják kihirdetni 2014 júniusában.

Háttér

A díj 2010. évi alapítása óta hat város nyerte el az Európa Zöld Fővárosa címet. Az első évben Stockholm, 2011-ben Hamburg, 2012-ben pedig Vitoria-Gasteiz találtatott a díjra érdemesnek. A 2013-as díjat Nantes, a 2014. évit Koppenhága, a 2015. évit pedig Bristol érdemelte ki.

A díjat odaítélő zsűrit az Európai Bizottság, az Európai Parlament, a Régiók Bizottsága, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség, az ICLEI - Helyi Önkormányzatok a Fenntarthatóságért, a Polgármesterek Szövetségének Hivatala és az Európai Környezetvédelmi Hivatal képviselői alkotják.

Európa társadalma mára alapvetően elvárosiasodott, az európaiak több mint kétharmada városban él. Társadalmunk számos környezeti kihívása a városi területekről ered, de ugyanezeken a területeken születnek a megoldások is.

További információ:

www.europeangreencapital.eu

Facebook: http://www.facebook.com/EuropeanGreenCapitalAward

Twitter: http://twitter.com/EU_GreenCapital vagy üzenjen nekünk: @EU_GreenCapital


Side Bar