Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 6. studenoga 2013.

Okoliš: 12 gradova prijavilo se na natječaj za nagradu za zelenu prijestolnicu Europe 2016.

Istekao je rok za podnošenje prijava za odabir zelene prijestolnice Europe za 2016. godinu. Za nagradu se natječe sljedećih 12 gradova iz 11 zemalja:

Dabrowa Gornicza (Poljska)

Essen (Njemačka)

Larissa (Grčka)

Ljubljana (Slovenija)

Nijmegen (Nizozemska)

Oslo (Norveška)

Reggio Emilia (Italija)

Santander (Španjolska)

Tours (Francuska)

Umeå (Švedska)

Zaragoza (Španjolska)

Pitesti (Rumunjska)

Povjerenik EU-a za okoliš Janez Potočnik izjavio je: „Jako se radujem velikom broju prijava na natječaj za nagradu za zelenu prijestolnicu Europe. Dokaz je to zalaganja europskih gradova za poboljšanje kvalitete života njihovih građana i kvalitete okoliša. Inicijativa za dodjelu nagrade za zelenu prijestolnicu Europe služi kao polazište za razmjenu najbolje prakse, ideja te kao putokaz drugim gradovima. Svim natjecateljima u natječaju za 2016. želim mnogo sreće!”

Nagrada za zelenu prijestolnicu Europe dodjeljuje se gradu koji zauzima vodeće mjesto u urbanom upravljanju koje pogoduje okolišu. Takvi gradovi postavljaju si više standarde u pogledu održivog urbanog razvoja, uzimajući u obzir ono što njihovi građani žele te nudeći inovativna rješenja za okolišne izazove.

Ove godine po prvi put pravo na prijavu imali su europski gradovi s najmanje 100 000 stanovnika. Prethodnih godina pravo na prijavu imali su samo gradovi s najmanje 200 000 stanovnika. Zahvaljujući tome što je natječaj otvoren za manje gradove više od polovice prijava pristiglo je iz gradova s manje od 200 000 stanovnika.

Skupina međunarodnih stručnjaka provest će tehničku procjenu svih natjecatelja na temelju 12 pokazatelja kojima su obuhvaćeni ublaživanje klimatskih promjena i prilagodba tim promjenama, lokalni prijevoz, zelena urbana područja koja uključuju održivo korištenje zemljištima, prirodni okoliš i biološka raznolikost, kakvoća zraka, zvučno zagađenje, proizvodnja otpada i gospodarenje njime, gospodarenje vodama, pročišćivanje otpadnih voda, ekološke inovacije i održivo zapošljavanje, energetska učinkovitost te integrirano upravljanje okolišem.

Gradovi koji su ušli u uži izbor pozvat će se u 2014. godini da svoje prijedloge dostave međunarodnom žiriju koji će ocijeniti njihovo zalaganje za poboljšanje stanja okoliša i za postizanje budućih ciljeva. Žiri će ocijeniti i njihovu sposobnost komunikacije sa svojim građanima te provjeriti mogu li promicati najbolju praksu u drugim europskim gradovima i postati njihov uzor. Osim što služi kao nadahnuće drugim gradovima, iskustvo pokazuje da nagrada povećava popularnost te pridonosi ugledu i privlačnosti pobjedničkog grada kao turističkog odredišta i mjesta za život i rad.

Pobjednik će biti objavljen u lipnju 2014. u danskom Kopenhagenu (dobitnik nagrade za zelenu prijestolnicu Europe za 2014. godinu).

Pozadina

Od početka njezine dodjele u 2010. godini nagradu za zelenu prijestolnicu Europe primilo je šest gradova. Prvi grad koji je primio tu nagradu bio je Stockholm. U 2011. godini nagradu je primio Hamburg, a sljedeće godine Vitoria-Gasteiz. Nositelj naslova za 2013. je Nantes. Kopenhagen je osvojio naslov za 2014., a Bristol za 2015. godinu.

Žiri natječaja čine predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta, Odbora regija, Europske agencije za okoliš, ICLEI-a – Lokalnih vlasti za održivost, ureda Sporazuma gradonačelnika i Europskog ureda za okoliš.

Europa je danas uglavnom urbano društvo jer više od dvije trećine Europljana živi u većim ili manjim gradovima. Većina okolišnih izazova koji su sada pred nama imaju svoj uzrok u gradskim područjima, ali upravo u tim područjima pronalaze se i rješenja.

Dodatne informacije:

www.europeangreencapital.eu

Na Facebooku: http://www.facebook.com/EuropeanGreenCapitalAward

Na Twitteru: http://twitter.com/EU_GreenCapital ili pošaljite tvit na: @EU_GreenCapital


Side Bar