Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 6. marraskuuta 2013

Ympäristö: 12 kaupunkia kilpailee Euroopan vihreä pääkaupunki 2016 -palkinnosta

Euroopan vihreä pääkaupunki 2016 -kilpailun hakuaika on nyt päättynyt, ja seuraavat 12 kaupunkia 11 maasta osallistuvat kilpailuun:

Dabrowa Gornicza (Puola)

Essen (Saksa)

Larissa (Kreikka)

Ljubljana (Slovenia)

Nijmegen (Alankomaat)

Oslo (Norja)

Reggio Emilia (Italia)

Santander (Espanja)

Tours (Ranska)

Uumaja (Ruotsi)

Zaragoza (Espanja)

Pitesti (Romania)

Ympäristöasioista vastaava komission jäsen Janez Potočnik on tyytyväinen, että niin moni kaupunki tavoittelee Euroopan vihreä pääkaupunki -palkintoa. "Tämä kertoo Euroopan kaupunkien halusta parantaa asukkaidensa elämänlaatua ja ympäristöä", hän totesi. "Euroopan vihreä pääkaupunki -aloite tarjoaa tilaisuuden jakaa hyviä ideoita ja toimintatapoja ja olla suunnannäyttäjänä muille kaupungeille. Toivotan onnea kaikille vuoden 2016 kilpailuun osallistuville kaupungeille!"

Euroopan vihreä pääkaupunki -palkinto myönnetään kaupungille, joka on ympäristöystävällisen kaupunkialueiden hoidon edelläkävijä. Tällaiset kaupungit pyrkivät asettamaan kestävälle kaupunkikehitykselle tavallista tiukemmat vaatimukset, kuulevat asukkaidensa toiveita ja kehittävät innovatiivisia ratkaisuja ympäristöhaasteisiin.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa vähintään 100 000 asukkaan kaupungit eri puolilta Eurooppaa saattoivat lähettää hakemuksensa vuoden 2016 kilpailuun. Edellisinä vuosina vain yli 200 000 asukkaan kaupungit saivat osallistua. Kilpailun avauduttua myös pienemmille kaupungeille yli puolet hakemuksista tuli alle 200 000 asukkaan kaupungeista.

Kansainvälinen asiantuntijapaneeli tekee jokaisesta kaupungista teknisen arvioinnin 12 kriteerin perusteella. Kriteereinä ovat ilmastonmuutoksen vaikutusten lieventäminen ja niihin sopeutuminen, paikallisliikenne, kaupunkien viheralueet ja kestävä maankäyttö, luonto ja sen monimuotoisuus, ilman laatu, akustisen ympäristön laatu, jätteen syntyminen ja jätehuolto, vesihuolto, jäteveden puhdistaminen, ekoinnovointi ja kestävä työllisyys, energiatehokkuus sekä yhdennetty ympäristöasioiden hallinta.

Loppukilpailuun päässeet kaupungit esittelevät vuonna 2014 ehdotuksensa kansainväliselle tuomaristolle, joka arvioi kaupunkien ja tulevat tavoitteet. Tuomaristo arvioi myös niiden kykyä viestiä asukkaiden kanssa ja toimia esimerkkinä sekä edistää parhaita toimintatapoja Euroopan muissa kaupungeissa. Kokemus on osoittanut, että voittaja innostaa muita kaupunkeja ja sen oma näkyvyys paranee, mikä voi kohentaa sen mainetta ja kiinnostavuutta vierailukohteena ja työ- ja asuinpaikkana.

Voittaja julkistetaan kesäkuussa 2014 Kööpenhaminassa, joka on vuoden 2014 Euroopan vihreä pääkaupunki.

Taustaa

Euroopan vihreä pääkaupunki -palkinto on myönnetty kuudelle kaupungille sen jälkeen, kun palkinto perustettiin vuonna 2010. Ensimmäisenä palkittiin Tukholma vuonna 2010, sen jälkeen Hampuri vuonna 2011 ja Vitoria-Gasteiz vuonna 2012. Vuoden 2013 voittaja on Nantes. Kööpenhamina on Euroopan vihreä pääkaupunki vuonna 2014 ja Bristol vuonna 2015.

Kilpailun tuomaristossa on edustajia Euroopan komissiosta, Euroopan parlamentista, alueiden komiteasta, Euroopan ympäristökeskuksesta, ICLEI-järjestöstä (Local Governments for Sustainability), Covenant of Mayors Office hankkeesta ja Euroopan ympäristötoimistosta (EEB).

Eurooppa on tätä nykyä pääasiassa kaupunkiyhteiskunta, sillä yli kaksi kolmasosaa eurooppalaisista asuu kaupungeissa. Monet yhteiskunnan ympäristöhaasteista ovat saaneet alkunsa juuri kaupunkialueilla, mutta siellä ollaan löytämässä myös niihin ratkaisuja.

Lisätietoja:

www.europeangreencapital.eu

Facebookissa: http://www.facebook.com/EuropeanGreenCapitalAward

Twitterissä: http://twitter.com/EU_GreenCapital tai @EU_GreenCapital


Side Bar