Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 6 ноември 2013 г.

Околна среда: 12 града кандидатстват за наградата „Европейска зелена столица“ през 2016 г.

Крайният срок за подаване на кандидатури за европейска зелена столица за 2016 г. настъпи и в конкурса ще участват следните 12 града от 11 различни държави:

Домброва Гурнича (Полша)

Есен (Германия)

Лариса (Гърция)

Любляна (Словения)

Неймеген (Нидерландия)

Осло (Норвегия)

Реджо Емилия (Италия)

Сантандер (Испания)

Тур (Франция)

Умео (Швеция)

Сарагоса (Испания)

Питести (Румъния)

Европейският комисар по околната среда Янез Поточник заяви: „Доволен съм, че има много кандидати за наградата за Европейска зелена столица. Това показва, че европейските градове държат да подобрят качеството на живот на своите граждани и околната среда. Инициативата за награда за Европейска зелена столица представлява трамплин за обмен на най-добри практики и идеи и служи за пример на други градове. На всички кандидати желая късмет в надпреварата през 2016 г.!”

Наградата „Европейска зелена столица“ се присъжда на градове, които дават пример за съобразено с околната среда градско управление. Тези градове се стремят да определят по-високи стандарти в областта на устойчивото градско развитие, като се вслушват в желанията на своите граждани и намират новаторски решения за предизвикателствата, свързани с околната среда.

Тази година за първи път европейски градове с поне 100 000 жители имаха право да кандидатстват за званието през 2016 г. През предишните години бяха допускани само градове с население над 200 000 души. След отварянето на наградата за по-малките градове повече от половината от заявленията постъпиха от градове с население под 200 000 жители.

Международна експертна група ще извърши техническа оценка на всяка кандидатура въз основа на 12 показателя, включващи политики за смекчаване и адаптиране към изменението на климата, местен транспорт, зелени градски зони, в които земята се използва по устойчив начин, природа и биоразнообразие, качество на въздуха, качество на звуковата околна среда, управление на отпадъците, управление на водите, пречистване на отпадъчните води, екологични иновации и устойчива заетост, енергийни характеристики и интегрирано управление на околната среда.

През 2014 г. градовете кандидати за наградата ще бъдат поканени да представят своите предложения пред международно жури, което ще оцени техния ангажимент към текущото подобряване на околната среда, както и техните бъдещи цели. Журито също така ще оцени способността им за комуникация с гражданите и техните възможности да бъдат пример и да насърчават най-добрите практики в други европейски градове. Опитът показва, че градът победител не само ще служи за вдъхновение на останалите, но и ще се радва на повишена обществена известност, което ще подобри неговата репутация и привлекателност като място за туризъм, работа и живот.

Победителят ще бъде обявен през юни 2014 г. в Копенхаген, Дания – Европейската зелена столица за 2014 г.

Контекст

От учредяването на наградата „Европейска зелена столица“ през 2010 г. досега тя е присъждана на шест града. Наградата печели първо Стокхолм, след това Хамбург през 2011 г. и Витория-Гастеис през 2012 г. Победител за 2013 г. е Нант. Копенхаген печели званието за 2014 г., а Бристол за 2015 г.

Журито се състои от представители на Европейската комисия, Европейския парламент, Комитета на регионите, Европейската агенция за околната среда, ICLEI – Органи на местната власт за устойчиво развитие, офиса на Конвента на кметовете и Европейското бюро за околната среда.

Европа днес е съставена основно от градско общество, като повече от две трети от европейците живеят в малки или големи градове. Много от екологичните предизвикателства, пред които е изправено обществото, се зараждат в градските райони, но в тези райони се намират и решенията за тях.

За повече информация:

www.europeangreencapital.eu

Facebook: http://www.facebook.com/EuropeanGreenCapitalAward

Twitter: http://twitter.com/EU_GreenCapital или @EU_GreenCapital


Side Bar