Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT EL

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 4. novembra 2013

Informacijska in komunikacijska tehnologija za kulturo: razglašeni so bili dobitniki nagrad @diversity Awards

Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou je v Bruslju danes v okviru Evropskega kulturnega foruma razglasila dobitnike prvih nagrad @diversity Awards, ki so namenjene izjemnim inovacijam na področju informacijske in komunikacijske tehnologije za spodbujanje kulture. Forum, ki združuje 1 200 kulturnih ustvarjalcev in oblikovalcev politike, je otvoril predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso. Dogodka sta se udeležila tudi litvanski minister za kulturo Šarūnas Birutis ter češki ekonomist in avtor Tomáš Sedláček.

Nagrade @diversity Awards se podeljujejo v štirih kategorijah: „kulturno ustvarjanje“, „širjenje kulture“, „dostop do kulture“ in „mlada kultura“. Med 12 nagrajenci (za podrobnosti glej Prilogo) so:

ReWalk Europe

SMartART

SonicPaintings

StoryGuides - Evropa skozi legende

HE/DE la guía a la ciudad amueblada

WIKI RAIL

Yugo

Deaf Magazine

museofabber.com – dostop do natisljivih muzejskih zbirk

Poetrycloud

Potujoče bolnišnice

Narrated Film Downloads

„Digitalizacija je spremenila način ustvarjanja in razširjanja umetnin, upravljanje z njimi in dostop do njih. Nagrade @diversity Awards predstavljajo laboratorij za ustvarjalne ideje: naš cilj je zagotoviti podporo nadarjenim posameznikom, ki so nagrade prejeli, sprva pri zasnovi projekta, nato pa pri razvoju poslovnih načrtov in uveljavljanju projekta v tržnih razmerah,“ je povedala komisarka Vassiliou.

Nagrajenci bodo deležni individualnega strokovnega usposabljanja na področju razvijanja poslovnih načrtov, pravnih vprašanj, pridobivanja sredstev, trženja in mreženja. Cilj je pridobiti sredstva in stranke za nagrajeno zamisel in jo tako preoblikovati v trajnostni projekt, izdelek ali storitev.

Ozadje

„@diversity: inovativne zamisli za kulturne in ustvarjalne sektorje v Evropi“ je pilotni projekt, ki ga je uvedel Evropski parlament in poteka pod okriljem Generalnega direktorata Komisije za izobraževanje in kulturo. Prvo tekmovanje @diversity Idea Competition je bilo organizirano maja 2013, k sodelovanju pa je spodbudilo več kot 660 posameznikov in institucij iz vseh držav članic EU. Za nagrade se je potegovalo več kot 250 idej.

Pobuda @diversity poteka pod vodstvom konzorcija, ki ga sestavljajo peacefulfish (družba za svetovanje pri financiranju ustvarjalnega sektorja, ki ima sedež v Berlinu), MFG (nemška agencija za inovacije na področju informacijske in komunikacijske tehnologije ter medijev) ter Kennisland (nizozemski možganski trust, ki se osredotoča na socialne inovacije).

Evropski kulturni forum bo od 4. do 6. novembra potekal v Palači lepih umetnosti (Bozar) v Bruslju. Forum se osredotoča na tri glavne teme: izmero resnične vrednosti kulture, raziskovanje novih modelov financiranja za kulturo ter razvoj občinstva – uresničevanje kulturnega udejstvovanja.

Več informacij

Evropska komisija: Kultura

Spletišče komisarke Androulle Vassiliou

Spremljajte komisarko Androullo Vassiliou na Twitterju: @VassiliouEU

Tekmovanje @diversity European idea competition

Evropski kulturni forum

Kontakti:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)

Priloga: Dobitniki nagrad @diversity Awards

Prva kategorija: kulturno ustvarjanje

Aplikacija ReWalk Europe bo turistom z uporabo digitalnih orodij omogočila malo drugačen sprehod po evropskih mestih, pri čemer bodo vodene oglede zasnovali umetniki.

Združeno kraljestvo | Tim Jones | www.motiroti.com

Apikacija SMartART muzejem in drugim kulturnim prireditvenim prostorom omogoča, da obiskovalcem informacije po novem zagotavljajo prek slike in ne več prek kod. S tem projektom se uvaja programska oprema za prepoznavanje vsebin, ki je na voljo za pametne telefone s kamero.

Italija | Paolo Mazzanti, Roberto Caldelli | LCI Images and Communication Lab, Univerza v Firencah | lci.micc.unifi.it/labd/

SonicPaintings je tehnologija, ki oživlja zgodbe na slikah z ustvarjanjem interaktivnega zvočnega ozadja, ki se odziva na položaj obiskovalca pred eksponatom. SonicPaintings obogati način dojemanja tradicionalne umetnosti z uporabo večsenzornih tehnologij.

Nizozemska | Zbigniew Wolny

Druga kategorija: širjenje kulture

StoryGuides — Evropa skozi legende je aplikacija za nadgrajeno resničnost v okviru turističnega vodnika, ki temelji na zanimivih anekdotah in zgodovinskih dejstvih o kulturni dediščini nekega mesta.

Slovenija | Matjaz Kotnik, Mitja Čander, Uroš Ahačič | www.zalozba-kms.si

HE/DE la guía a la ciudad amueblada je multimedijski vodnik, ki uporabnike spodbuja k temu, da iz odvrženih kosov pohištva ustvarjajo umetnine. Aplikacija poleg tega spodbuja ljudi, da se udeležujejo delavnic in usposabljanj za razvoj posameznikove ustvarjalnosti.

Španija | Luta Valentina Morciano | www.lutavalentina.com

WIKI RAIL je prvi interaktivni avdiovizualni vodnik za železniške potnike na svetu. Informacije o najbolj obremenjenih železniških progah v EU bodo v realnem času na voljo v obliki videov, avdioposnetkov in fotografij ali nadgrajene resničnosti. Med potovanjem z vlakom bo tako mogoče spoznati obeležja, kraje in zgodovinske dogodke.

Nemčija | Achim Michael Hasenberg | www.filmband.de

Yugo je aplikacija/pripomoček, ki uporabniku glede na njegovo trenutno lokacijo in s pomočjo pametne uporabe uporabnikovega osebnega profila predlaga ogled enega kulturnega dogodka na dan. Pri izbiranju predlogov aplikacija uporablja uporabnikov osebni profil, ki temelji na inovativni kombinaciji obstoječih podatkov in tehnik, trenutno razpršenih v okviru različnih spletnih storitev.

Slovenija | Zarja Vintar, Ljupco Todorovski, Vlatka Ljubanovic, Jana Jazbec, Aleksander Srdić, Sara Grabnar | www.kofein.si

Tretja kategorija: dostop do kulture

Deaf Magazine je revija o življenjskem slogu, namenjena kulturi nemškega znakovnega jezika, ki kombinira analogne in digitalne medije ter pisano besedo neposredno povezuje z znakovnim jezikom. Z združevanjem pisanega in znakovnega jezika z vizualnimi vsebinami, kultura v tem primeru prispeva k odpravi ovir pri sporazumevanju.

Nemčija | Alexandros Michalakopoulos, Andreas Ruhe, Angela Koser | www.deafmagazine.de

museofabber.com – dostop do natisljivih muzejskih zbirk je spletna platforma, ki bo omogočila upravljanje z digitalnimi datotekami 3D in distribucijo replik muzejskih eksponatov, natisnjenih v tehniki 3D, s čimer se bo povečala zmožnost muzejev, da v svetovnem merilu zagotovijo dostop do muzejskih predmetov.

Grčija | Nikolaos Maniatis | www.museotechniki.com

Poetrycloud je literarni „instagram“, ki bo na novo opredelil pojem antologije z uporabo digitalnih orodij za dostop do najbolj priljubljenih evropskih otroških pesmi vseh časov.

Združeno kraljestvo | Neal Hoskins | www.wingedchariot.com

Potujoče bolnišnice bodo hospitalizirane otroke popeljale na virtualno potovanje po drugih deželah in kulturah.

Francija | Mariana Santillan, Andrea Fischer, Miguel Conde, Natacha Vicente, Pascale Malinowski

Četrta kategorija: mlada kultura (avtorji mlajši od 25 let)

Narrated Film Downloads je projekt, v okviru katerega je pri ogledu filmov doživetje slabovidnih posameznikov obogateno, hkrati pa povečuje donosnost naložb na področju filmske distribucije. Prav tako obstajajo prizadevanja, da bi avdio opise za slabovidne nadomestili pripovedovani filmi ali avdio filmi, ki bi tako postali del množične kulture.

Združeno kraljestvo| Dean Rhodes-Brandon| www.yourlocalcinema.com


Side Bar