Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 4. studenoga 2013.

Okoliš: Komisija predlaže smanjenu uporabu plastičnih vrećica

Europska komisija danas je prihvatila prijedlog kojim se od država članica zahtijeva da smanje uporabu laganih plastičnih vrećica. Među predloženih mjerama države članice mogu odabrati one koje smatraju najprikladnijima, uključujući pristojbe, nacionalne ciljeve smanjenja ili zabranu u određenim uvjetima. Lagane plastične vrećice često se koriste jednokratno, a u okolišu se zadržavaju stotinama godina, u obliku štetnih mikroskopskih čestica koje osobito škode morskom svijetu.

Povjerenik za okoliš Janez Potočnik izjavio je: „Djelujemo u cilju rješavanja vrlo ozbiljnog i jasno vidljivog ekološkog problema. U Europi svake godine preko 8 milijardi plastičnih vrećica završi kao otpad, što uzrokuje golemu štetu okolišu. Neke su države članice u pogledu smanjenja uporabe plastičnih vrećica već postigle izvrsne rezultate. Kad bi i ostali slijedili njihov primjer, mogli bismo smanjiti ukupnu potrošnju u Europskoj uniji za čak 80 %.”

Tehnički gledano, Direktiva o ambalaži i ambalažnom otpadu prijedlogom se mijenja u dva glavna elementa. Prvo, države članice moraju donijeti mjere za smanjenje potrošnje plastičnih vrećica tanjih od 50 mikrona, jer se, za razliku od debljih vrećica, one često koriste samo jednom, a zatim završavaju kao otpad. Drugo, te mjere mogu sadržavati gospodarske instrumente poput pristojbi, nacionalnih ciljeva smanjenja i ograničenja stavljanja na tržište (podložno pravilima unutarnjeg tržišta Ugovora o funkcioniranju Europske unije). Visoke stope smanjenja koje su postigle neke države članice EU-a uvođenjem pristojbi i drugih mjera pokazuju da je učinkovitim djelovanjem moguće postići vidljive rezultate.

Prijedlog slijedi mjere koje su poduzele pojedinačne države članice i pozive koje su ministri za okoliš EU-a uputili Komisiji radi procjene područja djelovanja na razini EU-a. Prijedlog je uslijedio nakon opsežnih javnih savjetovanja kojima je utvrđena široka potpora inicijativama u tom području u cijelom EU-u.

Pozadina

Svojstva koja plastične vrećice čine komercijalno uspješnima – mala masa i otpornost na propadanje – pridonijela su i njihovu širenju u okolišu. One ne ulaze u tokove gospodarenja otpadom i nakupljaju se u našem okolišu, posebno u obliku morskog otpada. Jednom odbačene, plastične vrećice mogu trajati stotinama godina. Odbacivanje otpada u morski okoliš sve se više prepoznaje kao značajan globalni problem kojim su ugroženi morski ekološki sustavi i životinje poput riba i ptica. Postoje i dokazi da se u europskim morima nalaze velike nakupine otpada.

Procjenjuje se da je 2010. na tržište EU-a stavljeno 98,6 milijardi plastičnih vrećica, što bi značilo da svaki građanin EU-a koristi 198 plastičnih vrećica godišnje. Od tih gotovo 100 milijardi vrećica veliku većinu predstavljaju lagane vrećice koje se, za razliku od debljih vrećica, najčešće koriste jednokratno. Brojke povezane s potrošnjom uvelike se razlikuju od jedne države članice do druge, a procjenjuje se da se godišnja uporaba laganih plastičnih vrećica po glavi stanovnika kreće od 4 vrećice u Danskoj i Finskoj do 466 vrećica u Poljskoj, Portugalu i Slovačkoj.

Dodatne informacije:

Poveznica na nacrt prijedloga i na studiju (koja sadržava brojke po državama članicama, kako je prethodno navedeno):

http://ec.europa.eu/environment/waste/packaging/legis.htm#plastic_bags

Vidi i:

Pitanja i odgovori MEMO/13/945

http://ec.europa.eu/environment/waste/plastic_waste.htm

http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm

Rezultati javnog savjetovanja:

http://ec.europa.eu/environment/waste/packaging/events.htm

Audiovizualni materijal (VNR) dostupan je na sljedećem web-mjestu: tvlink.org

Osobe za kontakt:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar