Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 31. oktobra 2013

Za podpornike prvih evropskih državljanskih pobud se izteka čas – in kako naprej?

Jutri se organizatorjem prvih osmih evropskih državljanskih pobud izteče čas za zbiranje izjav o podpori. Tri skupine trdijo, da so dosegle cilj in zbrale milijon podpisov. Po zakonodaji o evropski državljanski pobudi to pomeni, da so morale zbrati določeno najmanjše število podpisov v vsaj sedmih državah članicah. Med temi so pobude Right2Water, zagovorniki katere so prepričani, da je „voda javna dobrina in ne blago“, One of Us, ki si prizadeva za prekinitev financiranja EU tistih dejavnosti, ki vključujejo uničenje človeških zarodkov, ter Stop Vivisection, ki želi narediti konec poskusom na živih živalih.

Podpredsednik Evropske komisije in komisar za medinstitucionalne odnose in administrativne zadeve Maroš Šefčovič je ob tej priložnosti dejal: „Zelo me veseli, da so bile, kot kaže, uspešne tri tako različne državljanske pobude. To dokazuje, da je ta zelo ambiciozen in edinstven eksperiment nadnacionalne participativne demokracije zbudil interes ljudi po vsej Evropi.

Žal mi je za organizatorje drugih petih evropskih državljanskih pobud. Vendar njihova prizadevanja in vložena energija zagotovo niso bili zaman. Vsi so uspeli splesti vezi med podobno mislečimi po vsej celini in spodbuditi resnične vseevropske razprave o vprašanjih, ki so zanje očitno zelo pomembna. To so trdni temelji, na katerih lahko gradijo še naprej.“

Nacionalni organi imajo zdaj na voljo tri mesece za potrjevanje podpisov. Ta postopek se je za pobudo Right2Water začel že septembra. Po potrditvi uspešne evropske državljanske pobude bo imela Komisija na voljo tri mesece, da jo prouči in se odloči za nadaljnje korake. Sestala se bo z organizatorji, da ji bodo lahko podrobneje pojasnili vprašanja, ki jih obravnava pobuda. Organizatorji bodo lahko poleg tega pobudo predstavili na javni predstavitvi, ki jo bo organiziral Evropski parlament. Komisija bo nato sprejela sporočilo, v katerem bo pojasnila, kaj je sklenila glede pobude, katere ukrepe namerava sprejeti – če se je za to sploh odločila – in razloge za svojo odločitev.

Ozadje

Spletna stran evropske državljanske pobude:

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=sl.

Kontakti:

Antonio Gravili (+32 22954317)

Marilyn Carruthers (+32 22999451)


Side Bar