Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 31 octombrie 2013

A expirat termenul de care dispuneau susținătorii primelor inițiative cetățenești europene — etapele următoare

Mâine expiră termenul de care dispuneau organizatorii primelor opt inițiative cetățenești europene (ICE) pentru colectarea declarațiilor de susținere. Trei grupuri afirmă că au atins obiectivul de colectare a unui milion de semnături. Acest lucru presupune obținerea unui număr minim de semnături din cel puțin șapte state membre, astfel cum prevede legislația privind inițiativele cetățenești europene. Printre inițiative se numără Right2Water, al cărei credo este că „apa este un bun public și nu un bun comercial”, One of Us, al cărei obiectiv este oprirea finanțării de către UE a activităților care presupun distrugerea embrionilor umani, și Stop Vivisection, care urmărește încetarea experimentelor pe animale vii.

Vicepreședintele Maroš Šefčovič a declarat: „Mă bucură faptul că trei inițiative cetățenești europene atât de diferite au putut depăși pragul de reușită. Este dovada că acest experiment unic și foarte ambițios de democrație participativă la nivel transnațional a trezit interesul oamenilor din toată Europa.

Îmi pare rău pentru organizatorii celorlalte cinci inițiative cetățenești europene, însă eforturile și energia lor nu au fost, cu siguranță, zadarnice. Cu toții au reușit să stabilească legături cu persoane care gândesc la fel în întreaga Europă și să inițieze adevărate dezbateri paneuropene privind aspecte care sunt, în mod evident, foarte importante pentru ei. Acestea sunt temelii solide pe baza cărora pot continua să își promoveze campaniile.”

Acum, autoritățile naționale au la dispoziție trei luni pentru a valida semnăturile, un proces care a început deja în luna septembrie pentru inițiativa Right2Water. După validarea unei ICE care a întrunit semnăturile, Comisia dispune apoi de trei luni pentru a analiza inițiativa și a decide cum să procedeze în privința acesteia. Comisia îi va întâlni pe organizatori, ocazie cu care aceștia vor putea explica în detaliu aspectele semnalate în cadrul inițiativei lor. Organizatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-și prezenta inițiativa în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European. În final, Comisia va adopta o comunicare în care va explica concluziile sale privind inițiativa, acțiunile pe care intenționează să le întreprindă, dacă este cazul, și motivele care au stat la baza deciziei sale.

Context

Site-ul consacrat inițiativei cetățenești europene:

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=ro

Contacte:

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)


Side Bar