Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2012. szeptember 18.

EU sportfórum: A sportvezetők és –miniszterek fokozottabban kívánnak fellépni a mérkőzések eredményének tiltott befolyásolása ellen

Az Európai Bizottság által a ciprusi Nicosiában, szeptember 19–20-án megrendezendő EU sportfórumon az európai sportmozgalmak képviselői és a sportminiszterek amellett kívánják elkötelezni magukat, hogy fokozottabb küzdelmet folytassanak a mérkőzések eredményének tiltott befolyásolása ellen. Várhatóan el fogják fogadni „A mérkőzések eredményének tiltott befolyásolása elleni közdelemről szóló nyilatkozatot”. A fórumon, amely egybeesik az uniós sportminiszterek informális találkozójával, olyan kérdéseket is megvitatnak majd, mint például a sport hozzájárulása Európa gazdaságához, a tömegsport jövőbeni uniós finanszírozása, valamint a testmozgás és az aktív időskor előmozdítása.

„A sport európai polgárok millióinak életében jelentős helyet foglal el. Feltett szándékom, hogy támogassam a sportot és a testmozgást valamennyi életkorban. Az aktív életmód alapvetően fontos egészségünk és jóllétünk szempontjából. Sajnos manapság a sport is számos kihívással szembesül. Az uniós szintű támogatások segíthetnek a határokon is átívelő problémák – mint például a mérkőzések eredményének tiltott befolyásolása, a sporttal összefüggő erőszak, az intolerancia és a nemek közötti különbség – megoldásában” – nyilatkozta Andrula Vasziliu, a sportért felelős európai uniós biztos.

Az Európai Bizottság javaslatot tett egy sportról szóló fejezet létrehozására az új uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram, az Erasmus mindenkinek keretében. A sportra szánt költségvetés javasolt összege a 2014–2020-as időszakra átlagosan évi 34 millió EUR. Ebből olyan transznacionális projekteket fognak támogatni, amelyek célja a know-how és a bevált gyakorlatok cseréjének előmozdítása, továbbá támogatásban részesítik a nem kereskedelmi jellegű, nagy horderejű európai sportrendezvényeket és a szakpolitikai döntéshozatal tudományos alapjának erősítését célzó tevékenységeket a sport területén. A fő kedvezményezettek a tömegsporttal foglalkozó állami szervezetek és civil társadalmi szervezetek lesznek.

A sportfórumon emellett az elmúlt két évben végrehajtott, uniós támogatásban részesített olyan projekteket is bemutatnak majd, amelyek a dopping elleni küzdelmet, a fogyatékos emberek sportolási lehetőségeinek javítását, a nemek közötti egyenlőség és a testmozgás előmozdítását, az önkéntességet a sport területén, az erőszak és az intolerancia elleni küzdelmet, a bevándorlók társadalmi befogadását vagy a jó kormányzás előmozdítását hivatottak támogatni a sport területén. A Bizottság 2009 óta több mint 12 millió euróval támogatott projekteket ezeken és egyéb területeken.

A következő lépések

A Tanácsban és az Európai Parlamentben jelenleg folyik a vita az Erasmus mindenkinek programra irányuló bizottsági javaslatról. A végleges költségvetés a valamennyi szakpolitikára vonatkozó, átfogó többéves pénzügyi keretről folytatott tárgyalások befejeződését követően, várhatóan az év végén válik ismertté. A Bizottság a 2013-as évben uniós szakpolitikai javaslatot szándékozik előterjeszteni az egészséget javító testmozgás előmozdítására.

Előzmények

Az évente megrendezésre kerülő EU sportfórum alkalmat nyújt a Bizottságnak arra, hogy tájékoztassa a sportmozgalmat jelenlegi javaslatairól, illetve meghallgassa az érintettek véleményét. A fórumon 250 küldött vesz részt, köztük a nemzetközi és az európai olimpiai bizottságok, európai sportszövetségek, tömegsportszervezetek, egyesületek, klubok vezető képviselői, valamint sportolók. Az EU sportfórumon a sport területén való jó kormányzást is megvitatják majd a munkaadókkal és a sportolókkal folytatott európai szociális párbeszéd keretében.

Az uniós sportminiszterek informális ülésén (szeptember 20‑21.) Andrula Vasziliu uniós biztos is részt vesz. A miniszterek többek között a 2012-es londoni olimpiai és paraolimpiai játékok hatását is megvitatják. Két közös, magas szintű képviselőkből álló csoport elsősorban azt kívánja megvitatni, hogy miként járul hozzá a sport és az egészséget javító testmozgás Európa gazdaságához, illetve hogyan lehetne eredményesebben fellépni a mérkőzések eredményének tiltott befolyásolása ellen.

A miniszterek arról is fognak megbeszéléseket folytatni, hogy milyen módon lehetne eredményesebben előmozdítani a sportot és az egészséget Európa idősödő társadalmára tekintettel, illetve véleményt fognak cserélni az EU képviseletéről a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségben (WADA) annak érdekében, hogy konszenzusra jussanak egy kormányzati szakértő kinevezéséről a WADA kuratóriumába.

További információk

Az EU sportfórum programja

Európai Bizottság: A sport honlapja

Andrula Vasziliu honlapja

Az EU ciprusi elnöksége

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar